Hoeveel geld mag je op je betaalrekening hebben staan

Hoeveel geld mag je nu op je betaalrekening hebben staan? In principe bestaan er geen limieten. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

Veiligheid

Ten eerste is er het punt van de veiligheid. Geld wat op een betaalrekening staat, is vatbaarder voor diefstal en fraude dan geld op een spaarrekening. In principe kan het geld van een betaalrekening ongelimiteerd naar andere bankrekeningen worden overgeboekt. Ook kan er doorgaans een fors bedrag contant worden opgenomen.

Bij een spaarrekening is er vaak sprake van, dat geld alleen naar de opgegeven tegenrekening kan worden overgeboekt. Dit is uiteraard jouw eigen rekening. Je kunt dus niet rechtstreeks van een spaarrekening overboeken naar een bankrekening van iemand anders, zoals een fraudeur.

Daarnaast voer je vanaf een spaarrekening ook geen betalingen uit in een winkel, waarbij je jouw pincode gebruikt. Een spaarrekening is hierdoor minder fraudegevoelig.

Depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel dekt bedragen tot maximaal 100.000€. Het antwoord op de vraag hoeveel geld mag je op je spaarrekening hebben staan, is dan wel in principe ongelimiteerd, maar als de bank failliet zou gaan, dan is de kans erg groot dat je het bedrag boven de 100.000€ gewoon kwijt bent. Persoonlijk zou ik dan ook nooit een saldo van meer dan 100.000€ aanhouden.

Vanuit dit oogpunt is het verstandig om geld te spreiden. De garantstelling geldt namelijk per rekening houden en per bank. Door het geld over verschillende betaalrekeningen bij verschillende banken te spreiden, loop je veel minder risico.

Wanneer je getrouwd bent of een fiscaal partner hebt, dan zou je ook het geld kunnen verdelen over individuele betaalrekeningen. Op die manier profiteer je ook van extra dekking.

Het heeft echter geen zin, om zelf op eigen naam een extra betaalrekening te openen bij dezelfde bank. Hierdoor zal je de grens van 100.000€ namelijk niet oprekken.

Negatieve rente

Vervolgens is er ook nog de negatieve rente. Negatieve rente houdt in, dat je dient te betalen voor het geld dat er op een bankrekening staat.

Geld betaalrekening rente

Rente ontvangen

Er zijn inmiddels weer een aantal spaarproducten die rente opleveren. Zo is het via Raisin mogelijk om een spaarrekening bij de Franse Renault bank te openen. Het gaat hier om een vrij opneembare spaarrekening, met een rente van 0,65% op jaarbasis. Een termijndeposito bij het Zweedse Klarna levert inmiddels zelfs 1,45% rente op.

Geld op een betaalrekening levert geen rente op. Door het geld over te maken naar een spaarrekening, kun je wel rente over jouw geld ontvangen. Deze rente wordt inmiddels steeds hoger, waardoor dit ook steeds aantrekkelijker wordt.

Ook al heeft de ECB een aantal renteverhogingen uitgevoerd, het is niet waarschijnlijk dat je op korte termijn rente over het saldo op een betaalrekening ontvangt. Banken zijn snel om de rente aan te passen wanneer dit voor hen nodig is. Echter, een renteaanpassing die in het voordeel van een consument is, daar zijn ze niet zo happig op. 

Inflatie

Door de hoge inflatie wordt het geld dat we bezitten steeds minder waard. Je kunt simpelweg minder doen met jouw geld. Het geld dat je op een betaalrekening hebt staan wordt bijna ziendeweg minder waard. Vanuit dit oogpunt kan het verstandig zijn om dit geld te investeren. Naast het geld investeren in producten zoals aandelen, zou je het geld ook kunnen aanwenden om jouw huis te verduurzamen. 

Door de hoge energieprijzen en de hoge inflatie, is dit op dit moment een erg rendabele investering.

Helaas is het wel zo, dat dit niet altijd eenvoudig is op het moment. Zou je bijvoorbeeld wel een warmtepomp willen aanschaffen, dan zijn de wachttijden enorm lang. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *