Hoe koop je aandelen van een bedrijf

De vraag, hoe koop je aandelen van een bedrijf, is doorgaans vrij eenvoudig te beantwoorden. Je dient hiervoor een rekening te openen bij een bank of broker. Als je vervolgens saldo op de rekening stort, dan kan je direct beginnen met het kopen van aandelen.

Wat is een aandeel nu eigenlijk?

Door het kopen van aandelen wordt je mede eigenaar van een bedrijf. Op die manier komt een deel van de winst aan jou toe. In de praktijk wordt er echter vaak maar een gedeelte van de winst in de vorm van dividend daadwerkelijk aan de aandeelhouders uitgekeerd. Het andere gedeelte van de winst wordt gebruikt om de onderneming te laten groeien.

Voor een bedrijf is het geld wat zij ophalen, met het uitgeven van aandelen, eigen vermogen. Er is geen verplichting tot het terugbetalen van het geïnvesteerde geld zoals dat bij een lening of obligatie wel het geval is.

Beleggen is populairder dan ooit, doordat de rente op een spaarrekening een historisch dieptepunt heeft bereikt.

Aandelen kopen van beursgenoteerde bedrijven

Elke BV (besloten vennootschap) en NV (naamloze vennootschap) heeft aandelen uitgegeven.

Zo zal een verwarmingsinstallateur ook vaak in de vorm van een BV opereren en zullen er aandelen zijn uitgegeven. Als we het hebben over hoe koop je aandelen van een bedrijf, dan gaat het doorgaans wel alleen om aandelen die op de beurs genoteerd zijn. Van een niet beursgenoteerd bedrijf kan je niet zomaar aandelen kopen. Het overgrote gedeelte van de beleggers richt zich dan ook op het kopen van aandelen van beursgenoteerde bedrijven.

Aandelen kopen Wall street

Op welke beurs ga je handelen?

Elk groot land in de wereld heeft wel zijn eigen aandelenbeurs. De meest bekende beurs, naast de Euronext, is Wall Street. Maar daarnaast kan je ondermeer ook terecht in Duitsland bij de DAX en in Frankrijk bij de CAC. 

Tegenwoordig geeft een beleggingsrekening bij een bank of broker toegang tot de meest gangbare beurzen in de wereld. Op die manier kan je bijvoorbeeld ook aandelen kopen van tech bedrijven die op de Amerikaanse Nasdaq zijn genoteerd.

Van welke bedrijven aandelen kopen?

De vraag hoe koop je aandelen van een bedrijf is vrij simpel te beantwoorden.

Aandelen kopen en verkopen is vrij eenvoudig.  Lastiger wordt het, wanneer je dient te bepalen van welk bedrijf je aandelen dient te kopen. Beleggen is vooruit kijken en dit is nu eenmaal erg lastig. Er spelen zoveel factoren een rol, dat je van tevoren nooit zeker weet of je de juiste keuze gaat maken. Als beginnend belegger zal je hier snel achter komen. Welk aandeel zou je nu moeten aanschaffen? Afwijkende meningen van beursgoeroes helpen hierbij niet.

Hoe koop je aandelen en van welk bedrijf

Onverwachte en onvoorspelbare gebeurtenissen

Neem bijvoorbeeld de corona crisis. Vliegmaatschappijen zijn hier ontzettend hard door geraakt. Een bedrijf zoals Just Eat daarentegen heeft zijn omzet zien exploderen. Dit is iets wat niemand eind 2019 heeft zien aankomen. Ook al ben je de beste beleggingsexpert op de wereld, dit is iets wat niet te voorspellen is. Dit geeft direct aan dat het beleggen in aandelen altijd een risico met zich meebrengt.

Een ander voorbeeld is het voormalige softwarebedrijf Baan. Dit was een tijd lang de parel op de Nederlandse beurs. Elke belegger wilde die aandelen wel hebben. Het bedrijf werd zelfs in een adem genoemd met giganten zoals SAP en Oracle. 

Tot er aan het licht kwam dat er geknoeid werd met de boekhouding. Daarna duurde het niet lang totdat het bedrijf failliet ging. Wat eerst een zekere en goede investering leek, heeft achteraf mensen veel geld gekost. Ook dit is iets wat geen expert op voorhand had zien aankomen. Tenminste, niet tot het moment dat het al te laat was. 

Ook al ontvang je bijna geen rente, sparen heeft wel als voordeel dat je geen risico loopt.

De eerste aandelentransacties uitvoeren

Op het moment dat je via de bank of broker daadwerkelijk een order wilt uitvoeren om aandelen te gaan kopen, dan krijg je met een aantal begrippen te maken. Deze begrippen zijn erg belangrijk om goed te begrijpen. Hoe koop je aandelen van een bedrijf en waar dien je op te letten.

Marktorder of limietorder

Bij het invoeren van een order, kan je kiezen tussen een marktorder of een limietorder. Bij een marktorder koop je de aandelen tegen elke prijs. Bij een limietorder vul je een maximumprijs in, waartegen je de aandelen wilt kopen.

Naast de zekerheid die je opbouwt met een limietorder, kan je op die manier ook proberen aandelen tegen een gunstige koers in jouw bezit te krijgen. 

Is de koers van een aandeel aan het dalen is?  Dan kan je via een limietorder proberen de aandelen tegen de bodemkoers in jouw bezit te krijgen. Stel bijvoorbeeld dat de koers aan het begin van de dag 50€ was en deze in de loop van de dag zakt naar 48€. 

Door een limietorder van 46€ in te geven, kan je profiteren op het moment dat de koers nog verder zakt. In dat geval hoef je niet zelf continu de koers te volgen, om het juiste moment te bepalen, om daadwerkelijk het aandeel te kopen.

Bij sommige online brokers kan je tegenwoordig zonder transactiekosten handelen. Dit geldt dan vaak wel alleen voor marktorders. Wil je met limieten werken dan worden er wel transactiekosten in rekening gebracht. Wat je per aandeel kwijt bent aan transactiekosten gaat uiteindelijk ten koste van het rendement.

Stop loss order

Heb de aandelen eenmaal in jouw bezit, dan kan je door het invoeren van een stop loss order een verlies beperken.

Je zegt dan als het ware, dat indien de koers van het aandeel beneden een bepaald niveau zakt, dat deze dienen te worden verkocht. Op die manier kan je de risico`s enigzins beperken. 

Wel dien je er dan op te letten, dat op het moment dat de stop loss koers wordt bereikt, dat de aandelen dan tegen de koers op dat moment worden verkocht. Indien de koers zich in een vrije val bevindt, dan zou dit misschien wel ver benedenen de stop loss koers kunnen uitkomen.

Stop loss order

Zelf maak ik gebruik van stop loss met aandelen die in de plus staan. Heb ik bijvoorbeeld met een aandeel een koersstijging van 20% te pakken, dan zorg ik ervoor dat indien de koers gaat zakken, dat ik dan mijn winst verzilver. Bijvoorbeeld op het moment dat er sprake is van 15% koerswinst.

Voorkom onverantwoorde risico`s

Geld verdienen met aandelen of andere beleggingen is iets wat veel mensen aanspreekt. Dit leidt er wel vaak toe dat mensen onverantwoorde risico`s gaan  nemen. Zij willen op korte termijn veel geld verdienen en verliezen uit het oog dat het bij beleggen eigenlijk om de lange termijn draait. 

Wanneer je jezelf echt gaat verdiepen in de wereld van aandelen, dan zal je nog veel meer begrippen tegenkomen wanneer het om aandelen gaat. Termen zoals technische analyse en fundamentele analyse zijn dergelijke termen die je vaak tegenkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *