Groen sparen

Door middel van groen sparen kan je een verschil maken voor een duurzamere wereld. Groen sparen is in het leven geroepen om leningen aan bedrijven en instanties op het gebied van duurzaamheid goedkoper te maken. Fiscale voordelen maken een groene belegging interessant voor spaarders en beleggers.

Je ontvangt als spaarder doorgaans een lagere rente, waardoor er goedkoper leningen kunnen worden verstrekt ten behoeve van groenprojecten. Daartegenover ontvang je als spaarder of belegger fiscale voordelen van de overheid.

Fiscale voordelen van groen sparen

Er bestaat op twee punten een belastingvoordeel voor groen sparen. Om van deze voordelen gebruik te kunnen maken, dient het fonds waarin je investeert wel te beschikken over een groenverklaring. Je kan dus niet voor jezelf beslissen dat je groen aan het sparen bent.

Extra heffingsvrij vermogen

Tegenover de lagere rente staat een belastingvoordeel in de vorm van extra heffingsvrij vermogen.

Er bestaat voor groene investeringen een extra belastingvrije som waarover je geen vermogensrendementsheffing bent verschuldigd. Dit is een bedrag van 60,429€ per persoon. Als fiscaal partners kan je dus profiteren van een extra heffingsvrij vermogen van 120.858€. 

Belastingvoordeel

Korting op de inkomstenbelasting door extra heffingskorting

Naast het voordeel van het hogere heffingsvrij vermogen, bestaat er ook nog een voordeel op het gebied van een aanvullende heffingskorting bij de berekening van de inkomstenbelasting. Dit bedraagt 0,7% van het vermogen dat is vastgelegd op een groen spaardeposito. Hierbij gelden de bedragen van het maximale heffingsvrije vermogen ook als maximumbedrag. waarover je deze heffingskorting mag berekenen.

Rekenvoorbeelden van het belastingvoordeel

Onderstaand een overzicht van de belastingvoordelen, bij een belegging van 50,000€ in een groen spaarfonds of beleggingsfonds.

Totaal vermogenVermindering vermogensbelastingHeffingskortingTotale besparing
€ 50.000€ 0€ 350€ 350
€ 100.000€ 295€ 350€ 645
€ 150.000€ 698€ 350€ 1.048
€ 1.500.000€ 882€ 350€ 1.232

Groen sparen wordt interessanter bij grote vermogens

Indien je over een groot vermogen beschikt, dan kan groen sparen erg interessant zijn. Dit omdat de vermogensheffing inmiddels ook progressief wordt belast. Dit wil zeggen, op een indirecte manier. 

Het belastingtarief is hetzelfde, echter wordt wel het veronderstelde fictieve rendement aanzienlijk hoger, naarmate je een hoger vermogen bezit. Hierdoor wordt voor grotere vermogens het extra heffingsvrije vermogen extra interessant.

Een groenverklaring is vereist

De vereiste van een groenverklaring zorgen ervoor dat groen sparen of beleggen niet altijd eenvoudig is. Het aanbod van groene projecten of groene spaarproducten is niet al te groot. 

De ABN AMRO heeft overigens aangekondigd om in de loop van 2021 een nieuw groen deposito aan te bieden.

De voorwaarden van dit groen spaardeposito zijn echter nog niet bekend. De komst van een dergelijke groene spaarrekening, zorgt ervoor dat de mogelijkheid tot groen sparen weer open wordt gesteld voor nieuwe spaarders.

Inmiddels zou je jezelf kunnen afvragen of met de huidige lage rente dit concept nog wel toegevoegde waarde heeft. Banken zouden zowiezo al geld kunnen uitlenen tegen een zeer lage rente.

Groen sparen groenverklaring

Een groene bank is geen groen sparen

Wat in onze ogen ook mist in dit concept, is het belonen van banken die zelf groen zijn. Zo is bunq een groene bank, die erg hoog inzet op verduurzaming. Echter, indien je een bankrekening opent bij bunq, kom je niet in aanmerking voor het belastingvoordeel

Zij worden hetzelfde behandeld als banken die geld uitlenen aan vervuilende industrieën of zelfs de wapenindustrie.

Voorbeelden van groene projecten

Projecten die in aanmerking komen voor een groenverklaring, zijn bijvoorbeeld projecten op het gebied van biologische landbouw, projecten op het gebied van duurzame energie en verduurzaming van huizen en gebouwen.

Belastingvoordeel en peildatum

Er wordt bij het berekenen van de vermogensbelasting gekeken naar de situatie op 1 januari. Om de fiscale voordelen te genieten, dien je het geld dus op 1 januari in een fonds te hebben belegd met een groenverklaring. Doe je dit gedurende het jaar, dan profiteer je pas het jaar daarop van het belastingvoordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *