Er zijn veel veranderingen gaande op het gebied van bankieren. Zo is het tegenwoordig mogelijk om een gratis bankrekening te openen. Toch lees je hier nog niet heel erg veel over. Dat is in onze opinie eigenlijk best jammer. Je kan met een gratis bankrekening toch eenvoudig het nodige geld besparen.
Wij hebben banken op een rij gezet, welke in onze opinie interessant zijn om een bankrekening te openen.
Een bankrekening voor niks, hoe kan dat?
Dat hebben we grotendeels te danken aan de nieuwe initiatieven die geïnitieerd zijn door de Europese Unie. Door bijvoorbeeld het invoeren van het IBAN systeem zijn overboekingen veel simpeler geworden. Hierdoor zijn de kosten verbonden aan overboekingen ook drastisch afgenomen.
Dit heeft de deur geopend voor nieuwe banken. Deze nieuwe banken zijn online banken, welke voortrekkers zijn op het gebied van digitaal bankieren. Daarnaast zijn deze banken vooruitstrevend en gebruiksvriendelijk. In Nederland was Moneyou een van de weinige aanbieders van een gratis bankrekening, maar zij hebben aangekondigd te gaan stoppen. Online vind je echter de nodige banken die geheel gratis zijn.
Een gratis bankrekening openen kost je slechts een paar minuten. Ook Nederlanders kunnen gewoon profiteren van deze gratis bankrekeningen.
De N26 bank - Duitse innovatie
Dit is in onze ogen de voorloper op het gebied van het nieuwe bankieren. Het gaat hier om een Duitse bank, wat wel zo prettig is uit oogpunt van betrouwbaarheid. Want je kan veel over Duitsers zeggen, maar ze zijn doorgaans wel bijzonder betrouwbaar.
N26 bankrekening
Een geheel gratis bankrekening openen? Dat kan bij de N26. Deze rekening is inclusief een gratis bankpas!
Inmiddels kun je deze bank in heel Europa terugvinden. Dat wil zeggen online. Bankkantoren hebben zij niet, dus deze zal je dan ook niet tegenkomen.
Je kunt bij de N26 bankieren met het gebruik van de mobiele app.. Het overboeken gebeurd via IBAN nummers zoals dit inmiddels vertrouwd is.
Is deze bank betrouwbaar?
De Duitse bankwetgeving is vergelijkbaar met de wetgeving in Nederland. Ook zij hebben een toezichthouder, de Bafin, zoals we in Nederland de AFM kennen.
De N26 bank is in het bezit van de bankvergunning van deze Duitse toezichthouder. Het welbekende depositogarantiestelsel is een Europees initiatief. Dit houdt in dat jouw banktegoeden op de gratis betaalrekening van de N26 bank, net zoals bij de bekende Nederlandse banken, tot een bedrag van 100,000€ zijn gedekt door de Duitse overheid.
Doordat de kosten van een groot kantorennetwerk achterwege blijven bij de N26 bank, besparen zij flink op de kosten. En dit voordeel wordt grotendeels teruggeven aan de klant.
Dit is dan ook terug te zien in de enorme groei die deze bank heeft doorgemaakt. Ze naderen inmiddels 1 miljoen klanten, verspreid in heel Europa. Het ziet er daarnaast niet naar uit dat deze groei binnenkort zal stoppen.
De gratis basis rekening van de N26 bank
Een standaard bankrekening zonder jaarlijkse kosten is te openen bij de N26 bank. In dit pakket zit een gratis betaalrekening met bijbehorende pas en eventueel een prepaid creditcard.
Dit zijn zaken waarvoor je in Nederland bijna altijd dient te betalen. Zeker een prepaid creditcard is eigenlijk nooit gratis. Ze werken samen met Mastercard, die dan ook de uitgever is van deze prepaid creditcard.
Zakelijk gebruik van de gratis bankrekening
De rekening staat op naam van een persoon. Er worden geen prepaid creditcards uitgegeven op een bedrijfsnaam. Voor een freelancer of een ZZP`er is dit in de praktijk geen probleem. Je zou deze bank dus ook kunnen zien als de goedkoopste zakelijke rekening, in ieder geval voor kleine ondernemers. Voor grotere ondernemingen is dit echter wel een nadeel.
Onze eigen ervaring met de N26 bank
Het openen van een betaalrekening vonden wij erg gebruiksvriendelijk, eenvoudig en snel. Dit kost je slechts een paar minuten en er komt geen rompslomp of papierwerk aan te pas.
Dit gaat dus veel sneller dan een bankrekening openen bij bijvoorbeeld de ABN AMRO of ASN bank.
De prepaid creditcard is een leuke extra. En dat helemaal gratis. Ook de app vinden wij erg overzichtelijk en handig in gebruik. Daarnaast is het natuurlijk een prettig gevoel dat het saldo gedekt is door het depositogarantiestel.
Eigenlijk is er op die manier weinig verschil met een Nederlandse bank. Het enige is dat je niet bij een kantoor kan binnenlopen.
Maar daar kwamen we de laatste tijd toch al niet meer, dus dat zien wij ook niet als een gemis. Daarnaast is het niet mogelijk om een gezamenlijke rekening te openen. Althans nog niet op dit moment.
Extra kosten treden eigenlijk op indien je geld gaat opnemen in vreemde valuta. De kosten die dan in rekening worden gebracht zijn dan echter nog steeds lager dan dat bij andere banken het geval is.
Een gratis bankrekening van Transferwise
Ook Transferwise is een relatief nieuw bank. In dit geval gaat het om een Engelse bank. Dan moeten we er natuurlijk direct bijvertellen, dat de Brexit eventueel gevolgen kan hebben voor het depositogarantiestelsel.
Betaalrekeningen in verschillende valuta bij Transferwise
Ook Transferwise werkt net zoals de N26 bank met IBAN nummers. Wanneer je een rekening opent krijg je een Euro rekening met het bijbehorende IBAN nummer. Naast de euro rekening kan je echter ook een rekening in Britse Ponden of Amerikaanse Dollars kan openen. Dit is wat Transferwise in onze ogen uniek maakt.
Door het openen van een bankrekening in vreemde valuta`s kan je aanzienlijk besparen op koersverliezen. Door gebruik te maken van de US dollar rekening kun je eenvoudig in Dollars betalen, zonder dat je continu hoeft te wisselen van euro`s naar dollars.
Je zou het eventueel zelfs kunnen gebruiken als speculatie middel, indien je verwacht dat er koersdalingen of stijgingen gaan plaatsvinden.
Een ideale bank voor remote freelancers
Transferwise is een goede en ook aan populariteit winnende bank. Vooral bij bijvoorbeeld freelancers, die remote werken en betalingen van buiten de eurozone ontvangen, biedt deze bankrekening veel voordelen.
Indien je jezelf laat uitbetalen op een Nederlandse bankrekening vanuit Amerika, dan betaal je nog steeds aanzienlijke kosten. Bij Transferwise zijn deze kosten voor zowel ontvangsten als betalingen van buitend e sepa zone echter minimaal.
Sterke groei en favoriet bij investeerders
Inmiddels hebben ze al meer dan 5 miljoen klanten en wordt er maandelijks 4 miljard euro overgemaakt via Transferwise. Het zal dan ook geen verwondering wekken dat grote investeringsmaatschappijen hebben geïnvesteerd in Transferwise. Ze hebben het internationale betalingsverkeer inmiddels aardig op zijn kop gezet.
Overzichtelijk en eenvoudig
Het openen van een account gaat gemakkelijk online. Hierbij ontvang je dan een gratis debit mastercard om contant geld te kunnen opnemen. En ook om te betalen in winkels of bijvoorbeeld hotels.
Monese, een gratis aanbieder vanuit Engeland
Deze bank laat zich vergelijken met de N26 bank. Ook hier kan je eenvoudig online een gratis bankrekening openen. Monese is een Engelse bedrijf, waardoor zij naast een bankrekening in euro`s ook een rekening in Engelse ponden aanbieden.
Een gratis bankrekening in Britse Ponden
Dus niet alleen een gratis bankrekening, maar ook gratis rekeningen in vreemde valuta is mogelijk bij Monese.
Gebruik van een prepaid creditcard
Bij de gratis bankrekening is standaard een prepaid creditcard inbegrepen. Hiermee kan je dus online shoppen en betalen op veel plekken, althans waar de prepaid creditcard wordt geaccepteerd.
Een favoriet van de Sunday Times
De bank is in 2014 opgericht en is net als de N26 bank een geheel online bank. The Sunday Times heeft dit bedrijf inmiddels op de lijst gezet van veelbelovende bedrijven die een verandering op het gebied van bankieren teweeg gaan brengen.
Dat blijkt ook wel, want inmiddels wordt er jaarlijks al voor meer dan 3 miljard US dollar betaalt via een bankrekening van Monese.
De verschillende betaalrekeningen van Monese
Monese biedt verschillende opties voor het openen van een bankrekening. De basis optie, waarbij je dus ook prepaid creditcard ontvangt, welke zij op de website een debit mastercard noemen, is geheel gratis.
Kom je regelmatig in Engeland, dan kan dit een interessante optie zijn om toch behoorlijk wat euro per jaar te besparen op de bankkosten en wisselkoersen.
Rente op betaalrekeningen
Helaas hoeven we het verder over rente over je saldo niet te hebben. Dat is tegenwoordig buiten een summiere vergoeding bij SNS betalen niet meer het geval. Per maand zal je niet meer dan een paar cent ontvangen.
Verder was er tot voor kort nog een andere optie in Nederland in de vorm van Moneyou go, maar zij hebben besloten hiermee te stoppen.