Goud als investering

Goud is al heel lang iets waar mensen hun geld in steken. Mensen zien het als veilig en waardevol. Laten we eens kijken naar hoe goud het nu doet, wat het hoogste punt in de geschiedenis was, wat we in de toekomst kunnen verwachten en wat de risico's zijn.

Hoe staat het nu met goud?

Op dit moment kost een kilo goud ruim 60.000 euro. Dit is belangrijk om te weten als je denkt aan investeren in goud. De prijs kan verschillen door dingen die wereldwijd gebeuren, zoals problemen tussen landen of veranderingen in hoeveel geld waard is.

Hoogtepunten uit het Verleden

Vroeger waren er tijden waarin mensen massaal op zoek gingen naar goud, zoals tijdens de goudkoorts in de 19e eeuw. Moderne hoogtepunten zijn er ook geweest. In augustus 2020 kostte een kilo goud ongeveer 56.000 euro. Mensen waren bang vanwege de pandemie, en ze zochten naar een veilige plek om hun geld te bewaren. Goud was zo'n veilige plek, en de prijs schoot omhoog. Dat een kilo goud nu nog meer waard is, dat hadden slechts weinig experts kunnen voorspellen.

Is investeren bij recordprijzen verstandig?

In eerste instantie zou je kunnen denken dat de prijs van goud nu dermate hoog is, dat het niet het juiste moment is om nu te investeren. Echter, hetzelfde kon je denken in 2020. Indien je toen had geïnvesteerd in goud had je alsnog een mooi rendement behaald. Het valt simpelweg niet te voorspellen wat de prijs van dit edelmetaal in de toekomst gaat doen. De prijs kan dalen maar kan ook nieuwe records gaan neerzetten.

Wat kunnen we verwachten?

Wat betreft de toekomst denken veel mensen dat goud waardevol zal blijven. Het beschermt namelijk tegen dingen zoals prijsstijgingen, geld dat minder waard wordt en problemen tussen landen. Experts denken dat goud zijn waarde zal behouden of zelfs zal stijgen. 

Dit komt door beslissingen van overheden en omdat mensen in opkomende landen steeds meer goud willen hebben.

De huidige onzekerheid in de wereld zou erop kunnen wijzen dat de koers nog wel even hoog zal blijven. Dit biedt echter geen zekerheid. Je ziet vaak dat mensen wennen aan problemen in de wereld. Na verloop van tijd worden problemen als het ware normaal gevonden.

Investeren in goud

Hoe te investeren in goud?

Er zijn verschillende manieren om te investeren in goud. In de wereld van de ETf`s zijn er ETF`s beschikbaar om in te investeren. Ook gouden munten kopen is mogelijk. Daarnaast kun je zelfs aandelen kopen in goudmijnen. Het rendement hangt dan echter niet alleen af van de goudprijs maar ook van de fysieke opbrengst vanuit de mijn. Daarnaast dien je uit te kijken waarin je investeert. Deze optie is voor mij persoonlijk dan ook het minst aantrekkelijk.

Risico's van Investeren in Goud

Ondanks dat goud als veilig wordt gezien, zijn er ook risico's. De prijs van goud kan snel veranderen door dingen buiten onze controle. Ook heeft het te maken met hoeveel rente je kunt krijgen bij andere investeringen. Als die rente hoger wordt, vinden mensen goud misschien minder interessant.

Een ander risico is dat het allemaal draait om vraag en aanbod. Als er minder goud uit mijnen komt of als mensen minder sieraden willen kopen, kan de prijs zakken.

Conclusie

Dus, is goud een goede investering? Het lijkt er wel op, maar dit valt nooit met zekerheid te zeggen. De prijs van goud laat zien dat mensen zich zorgen maken over wat er in de wereld gebeurt. Met de huidige problemen in de wereld valt de huidige prijs dan ook goed te verklaren. Historisch gezien heeft goud zijn waarde behouden in moeilijke tijden. Vanuit dat oogpunt gebruiken beleggers goud dan ook om risico`s af te dekken. 

Voor de toekomst denken experts dat goud een slimme keuze kan zijn, maar we moeten letten op veranderingen. Beleggers moeten begrijpen dat de prijs kan schommelen en dat er risico's zijn, zoals een hogere spaarrente en veranderingen in wat mensen willen kopen.

In het grote financiële plaatje is goud zeker interessant. Maar, zoals altijd, moet je goed nadenken en goed opletten om de beste keuzes te maken. Daarbij blijft goed spreiden van beleggingen uitermate belangrijk Persoonlijk zou ik er dan ook nooit voor kiezen om al mijn spaargeld in goud te beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *