Goedkope betaalrekening

Nederlanders staan erom bekend zuinig te zijn. In mijn opinie is dit iets om trots op te zijn. Persoonlijk ben ik van mening dat dit ook iets is wat toedraagt aan de welvaart in Nederland. Nederlanders willen waar voor hun geld. Een goedkope betaalrekening past hier dan ook goed bij. 

Want waarom zou je meer betalen dan puur noodzakelijk?

Wat is een goedkope betaalrekening?

Om te bepalen of iets goedkoop is, dien je eerst te weten hoeveel iets kost. Voor een betaalrekening lopen deze bedragen uiteen, van een gratis betaalrekening tot een bedrag van ongeveer 10€ per maand.

Dit zijn de maandelijkse vaste kosten die je dient te betalen. Het lastige in dit verhaal is dat er naast de vaste kosten nog andere kosten in rekening kunnen worden gebracht. Op die manier hoeft de op het eerste gezicht goedkoopste bankrekening uiteindelijk niet de goedkoopste te zijn.

Een overzicht van de kosten van verschillende betaalrekeningen

Onderstaand vind je een overzicht van de maandelijkse en jaarlijkse kosten van de meest gangbare betaalrekeningen in Nederland.

Euro per maandEuro per jaar
ING Oranjepakket1,7020,40
ASN Bankrekening1,6519,80
SNS Betalen2,7533,00
Triodos bank3,5042,00
ABN AMRO betaalgemak standaard16,8016,80
ABN AMRO betaalgemak max5,8069,60
KNAB2,50 (na het eerste jaar 5,00)30,00 (na het eerste jaar 60,00)

De kosten van een gezamenlijke rekening liggen doorgaans hoger dan een bankrekening op één naam. Dit omdat er bij een een gezamenlijke rekening, welke ook wel een en/of rekening wordt genoemd, meerdere bankpassen worden verstrekt. En voor elke extra bankpas dien je in dat geval een klein bedrag extra te betalen.

Bij bijvoorbeeld de ASN bank zijn de kosten per persoon. Het is ook mogelijk deze ASN bankrekening in een en/of variant te openen, waarbij de kosten het dubbele zullen zijn van het hierboven genoemde bedrag. Het ABN AMRO betaalgemak max pakket is geen goedkope betaalrekening. Het bevat echter wel een aantal extra`s, zoals een creditcard in de vorm van een goldcard en een gratis extra tweede bankpas, waardoor deze bankrekening veel te bieden.

Waar dien je op te letten?

Van belang is om voor jezelf te bepalen wat jouw betaalgedrag is. Ga je een aantal keer per jaar op vakantie buiten Europa, dan is het aan te raden om te kiezen voor een bankrekening waarbij jouw betalingen in vreemde valuta tegen een gunstige wisselkoers worden afgerekend. 

Dit dient dan eigenlijk gewoon de officiële interbancaire wisselkoers te zijn, zonder een opslag.

De meeste banken passen een opslag toe op deze wisselkoers die tussen de 1% en 3% bedraagt. Dit zijn extra kosten, naast de vaste kosten die in rekening worden gebracht bij een betaling in vreemde valuta.

Het niet toepassen van een wisselkoersopslag is bijvoorbeeld het geval bij de N26 bankrekening, maar ook bij bunq en bij Revolut.  

Bankrekeningen zonder maandelijkse kosten

Op dit moment zijn de volgende betaalrekeningen te openen, zonder dat hiervoor maandelijkse kosten in rekening worden gebracht:

Een goedkope betaalrekening is dus eigenlijk gewoon de betaalrekening die geheel gratis is. 

Een bankrekening openen bij een online bank

Banken die in het bezit zijn van een kantorennetwerk bieden geen gratis bankrekening aan. 

Gratis bankrekeningen openen is alleen mogelijk bij online banken, waarvan het hierboven genoemde Revolut, Moneyou Go en de N26 voorbeelden zijn. Indien je 18 jaar of ouder bent dan kan je eenvoudig en snel een rekening openen. Dit neemt je doorgaans niet meer dan 10 minuten in beslag. Ook hoef je verder geen papierwerk in te vullen.

Alles doe je online. Het bankieren gebeurt vervolgens met de app, waardoor je wel in het bezit dient te zijn van een smartphone.

Na het openen van de betaalrekening ontvang je de bijbehorende bankpas. Vaak is dit een Debit Mastercard. Bij de N26 bank heb je echter ook de mogelijkheid om een maestro pinpas aan te vragen. Dit is voor het dagelijkse gebruik in Nederland wel zo handig.

Omdat je geen maandelijkse kosten betaalt voor de goedkope betaalrekening bij deze online banken en ook veel geld bespaart op transactiekosten en wisselkoers opslagen, is het veilig om te zeggen dat de goedkoopste bank op dit moment een online bank is.

Waarom bieden online banken gratis betaalrekeningen aan?

Een online bank heeft niet de kostenstructuur die een bank met een uitgebreid kantorennetwerk wel heeft. Daarnaast zijn deze nieuwe banken veel flexibeler en volledig gebaseerd op nieuwe technologie.

Je kan wel zeggen dat de wet van de remmende voorsprong hier opgaat. Banken zoals de ABN AMRO en Rabobank maken nog steeds gebruik van technologieën en structuren die al jaren oud zijn. En dit helpt niet bij het flexibel zijn en inspelen op nieuwe technologieën. Dit is voor de nieuwe online banken veel minder het geval. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *