Goedkoopste beleggingsrekening om meer rendement over te houden

Mensen gaan beleggen om meer rendement te behalen op spaargeld of vermogen. Hierdoor is het van belang te kiezen voor de goedkoopste beleggingsrekening. Je wilt immers niet het behaalde rendement betalen aan de bank, als kosten voor het uitvoeren van jouw transacties en het bewaren van effecten.

Het openen van een beleggingsrekening

Bij het openen van een rekening dien je bepaalde documenten en overeenkomsten te ondertekenen. Een financiële instelling heeft een zorgplicht richting burgers en op die manier voldoen zijn hieraan. Een beleggersrekening openen vergt doorgaans dan ook meer papierwerk dan het openen van een standaard bankrekening.

Het bepalen van het risicoprofiel

Op deze manier wordt er ook bekeken of je op de hoogte bent van de risico`s. Vervolgens wordt er ook een risicoprofiel aangemaakt. Ook wordt er gevraagd hoe je wil beleggen. Het beleggen kan op verschillende manieren zoals aandelen maar ook andere, vaak risicovollere producten.

Een beleggersrekening met lage kosten openen voordat je begint met beleggen!

Voordat je start met beleggen dien je eerst een keuze te maken uit de verschillende aanbieders, waar je een beleggingsrekening te openen. En dan het liefst een rekening met lage kosten of eigenlijk gewoon de goedkoopste beleggingsrekening.

De opbouw van de kosten van een beleggingsrekening 

De kosten die banken in rekening brengen vallen uiteen in 3 categorieën:

  • Kosten bij aankoop van aandelen of andere effecten.
  • Een bewaarloon wat op jaarbasis over de waarde van beleggingsportefeuille wordt berekend of een bedrag aan vaste service kosten.
  • Kosten voor het uitvoeren van een verkoop transactie.

Het verschil tussen de behaalde winst op een transactie en hetgeen je uiteindelijk echt overhoudt wordt bepaald door deze kosten. 

Minimumkosten bij een aandelenorder

Het is bijna altijd zo dat voor een aankoop en verkooporder er een vast bedrag (of minimum bedrag) plus een percentage van de waarde in rekening wordt gebracht. Op die manier kunnen vooral bij aankoop- en verkooporders van een klein bedrag de kosten procentueel behoorlijk oplopen.

Vergelijken is niet altijd eenvoudig

Doordat er verschillende kosten in rekening worden gebracht, is vergelijken van beleggingsrekeningen, om zodoende de goedkoopste beleggingsrekening te vinden, niet altijd even gemakkelijk. 

Zeker omdat er bij transactiekosten ook onderscheid wordt gemaakt tussen binnenlandse en buitenlandse aandelen, beleggingsfondsen en aanvullende producten zoals opties en futures. Het is daarom belangrijk, dat voordat je op zoek gaat naar de goedkoopste beleggingsrekening, voor jezelf te bepalen hoe je wilt gaan beleggen.

Wil je bijvoorbeeld alleen beleggen in Nederlandse aandelen, of ook in buitenlandse aandelen of heb je misschien interesse in het investeren in opties. Alleen door die vragen voor jezelf te beantwoorden kan je voor jouw situatie bepalen wat de goedkoopste beleggingsrekening is.

Een overzicht van de transactiekosten

Om je in ieder geval een stukje op weg te helpen, hebben wij een overzicht samengesteld van kosten van gangbare beleggingsrekeningen. Deze kan je hieronder bekijken. Deze tarieven geld voor het handelen in aandelen genoteerd op de Nederlandse beurs.

Minimum bedragTransactiekostenMaximum per transactie
Lynx6€0,06%45€
Binck8€1€ + 0,15%150€
De Giro2€2€ + 0,038%30€
ABN AMRO zelf beleggen5€5€ + 0,05%Geen maximum

Wat zijn de daadwerkelijke kosten die je gaat betalen?

Daadwerkelijk de kosten van een beleggersrekening vergelijken is niet al te eenvoudig, Dit omdat er veel verschillende soorten tarieven bestaan en deze tarieven ook variëren bij de hoogte van een order. 

Zo betaal je bij Lynx 0,06% van de waarde van een order indien het om Nederlandse aandelen gaat. Hierbij is het maximumtarief dat je betaalt 45€. 

Heb je een maand geen aandelentransacties, dan betaal je een vast bedrag aan kosten voor het gebruik van het platform. Dit is bij Lynx 5€ per maand. Bij Binck betaal je 3,50€ per maand plus 0,01% van de waarde van de beleggingsportefeuille.

Het is echter ook weer zo dat Binck verschillende pakketten aanbiedt. Ben je een grote belegger, met meer dan 500€ aan transactiekosten per maand, dan komen de maandelijkse vaste kosten te vervallen. Daarnaast worden de transactiekosten per order dan ook iets lager.

De transactiekosten bij de ABN AMRO zijn redelijk gunstig. Maar je dient wel 0,2% per jaar aan servicekosten te betalen. Dit komt neer op 20€ per 10,000 aan waarde van de beleggingsportefeuille. 

Ben je een korte- of lange termijn belegger?

Ben je als belegger gericht op de korte termijn en wil je snel profiteren van koersschommelingen, dan zijn de transactiekosten het belangrijkst om te beoordelen voor de keuze van de goedkoopste beleggersrekening. 

Wil je vermogen voor de toekomst opbouwen en voer je slechts een beperkt aantal transacties per jaar uit, dan zijn de vaste kosten weer erg belangrijk.

Een groot of klein vermogen beleggen?

Beleg je een relatief hoog vermogen, dan zijn vaste servicekosten per maand voordelig. Beleg je slechts een beperkt vermogen, dan kunnen servicekosten in de vorm van een percentage van de beleggingsportefeuille weer voordeliger uitpakken.

Dit geeft wel aan dat er veel zaken zijn die je dient te beoordelen bij het maken van jouw uiteindelijke keuze. En dat het liefst voordat je een beleggingsrekening opent.

Zelf beleggen of beleggen met hulp

Elke bank die een beleggingsrekening aanbiedt, biedt wel verschillende producten aan. Zo kan je geheel zelf beleggen, beleggen met advies in de vorm van beheerd beleggen, of het gehele beleggen aan de bank uit handen geven, waarbij je de bank voor jou laat beleggen. 

Des te meer je gebruik maakt van adviezen, des te meer je hiervoor gaat betalen. Voor een startende belegger is dit in mijn opinie echter wel het overwegen waard. Het beleggen in aandelen vergt nu eenmaal een zekere kennis.

Nieuwe ontwikkeling op het gebied van beleggen

Er komen op het gebied van beleggen steeds meer online brokers bij. Een nieuwe speler op het gebied van beleggen is Bux. Je ziet deze nieuwe app regelmatig op tv voorbij komen. 

Van de goedkoopstebankrekening.nl zijn wij uiteraard geïnteresseerd in nieuwe aanbieders. Dit omdat zij vaak diensten tegen lagere tarieven aanbieden. 

Inmiddels hebben wij zelf deze app van Bux gedownload en gaan wij hiermee aan de slag. 

Op basis daarvan zullen wij dan ook in de komende weken, of dagen, een review schrijven op basis van onze eigen bevindingen.

Hopelijk is deze nieuw app vergelijkbaar met wat de N26 en ook Revolut teweeg hebben gebracht op het gebied van online bankieren. Voor mijzelf hebben deze nieuwe online banken mij inmiddels al veel geld bespaart. 

En dan natuurlijk niet te vergeten het geld overmaken in vreemde valuta via Transferwise, wat je heel veel geld bespaart bij het geld overboeken in vreemde valuta. 

Zijn er nog nieuwe aandelen brokers te verwachten?

Welke brokers er nog zullen toetreden is op dit moment niet bekend. Dat er nog vele zullen volgen is in mijn ogen wel een zekerheid. Er wordt namelijk veel geld verdient in deze branche, hetgeen automatisch zal leiden tot nieuwe toetreders.

Brand new day is ook een voorbeeld van een relatief nieuwe speler. Je kunt hier echter niet in specifieke aandelen handelen. Het geld wat je stort wordt belegd in een fonds van 2200 verschillende bedrijven en 2300 obligaties. Deze grote spreiding zal leiden tot een lager risico. 

Je betaalt bij Brand new day geen specifieke transactiekosten. Wel betaal je 0,5% van het bedrag wat je stort als stortingskosten en daarnaast 0,59% per jaar aan beheerskosten. Het is dan ook vooral gericht op het lange termijn beleggen. Bijvoorbeeld ter aanvulling van het pensioen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *