Goedkoop beleggen

Goedkoop beleggen draagt bij aan een hoger rendement. Het is in onze ogen dan ook verstandig een broker te kiezen met de laagste kosten. Met de kanttekening dat dit niet ten koste dient te gaan van de service en kwaliteit.

Wat is de rol van een effecten broker?

Een effecten broker koopt of verkoopt voor jouw aandelen of andere financiële producten. Dit is voor alle brokers gelijk. In de praktijk is het echter wel zo dat verschillende brokers verschillende kosten in rekening brengen. En deze kosten kunnen behoorlijk uiteen lopen.

Ben je geen actieve belegger en bezit je bovendien geen al te groot vermogen? Dan zullen deze verschillen niet zo heel veel uitmaken. 

effecten brokers goedkoop beleggen

Maar des te actiever je belegt en des te groter het vermogen, des te belangrijker goedkoop beleggen wordt. Je gaat dan over een langere termijn ontzettend veel geld besparen.

Niet alleen kosten van beleggen zijn van belang

Er zijn een aantal zaken die van belang zijn bij het kiezen van een aandelenbroker. Uiteraard is het belangrijk dat een broker betrouwbaar is. Hiervoor dien je zeker te stellen dat de broker van jouw keuze in het bezit is van alle benodigde vergunningen. Voordat je daadwerkelijk een rekening gaat openen zou je dit altijd dienen te controleren.

Naast lage tarieven is ook de informatieverschaffing van belang. Elke broker geeft wel koersinformatie weer op hun website. Van belang is echter ook hoe actueel deze koersinformatie is. Met andere woorden, hoe groot is de vertraging. 

Vooral op dagen dat er enorme bewegingen plaatsvinden op de aandelenmarkt, kan een kleine vertraging al leiden tot grote koersschommelingen.

De opkomst van fintech effecten brokers

Nieuwe fintech bedrijven geven meer en meer mogelijkheden tot goedkoop beleggen. Via bedrijven zoals Bux en eToro kan je namelijk veel goedkoper beleggen dat dat je dit via een bank zoals de ABN AMRO of Rabobank doet.

Uitgebreid aanbod van financiële producten

Daarnaast bieden deze goedkope brokers ook tal van andere producten waarin je kan beleggen, wat bij banken niet altijd mogelijk is. 

Zo kan je bij eToro bijvoorbeeld ook eenvoudig beleggen in cryptocurrency. En uiteraard is het beleggen in cfd`s ook mogelijk.

Dit biedt voor een belegger nog meer mogelijkheden om het rendement te verbeteren.

Wel dient er hier gezegd te worden dat producten zoals cfd`s uitermate risicovol zijn. Voor een beginnend belegger is het eigenlijk niet aan te raden om direct met deze producten aan de slag te gaan. Hiervoor dien je over de nodige ervaring te beschikken. 

Het blijkt in de praktijk dat het overgrote gedeelte van de particuliere beleggen uiteindelijk geld verliest met het beleggen in deze producten.

Beleggen in crypto

Kosten vergelijken is niet altijd eenvoudig

Helaas is het vergelijken van de kosten van beleggen via verschillende brokers niet altijd even eenvoudig. Dit komt omdat er sprake is van verschillende prijsstructuren. 

Zo lijkt Lynx in eerste instantie met transactiekosten van 0,06% een goedkope optie. Echter, zij werken met een minimum bedrag aan transactiekosten van 6€. In dat geval is Degiro met transactiekosten van 1€ + 0,03% goedkoper bij kleinere transacties. 

Bij het handelen in aandelen genoteerd op de Amerikaanse beurs, hanteren Lynx en Degiro een bedrag per aandeel. Binck en de Rabobank werken daarentegen met een percentage van de waarde van de transactie. Dit maakt vergelijken nog lastiger.

De invloeden van de minimale transactiekosten

De minimale transactiekosten van 6€ die Lynx in rekening brengt, bereik je pas bij een transactie ter waarde van 10,000€. Dit is doorgaans voor veel mensen toch een bedrag waar ze niet snel aankomen. In dat geval is Lynx redelijk duur, terwijl op het eerste blik zij een goedkope optie lijken bij het kiezen van een aandelenbroker. 

Degiro daarentegen hanteert een minimumbedrag van 2€ voor de transactiekosten. Voor kleinere beleggers zullen zij dan vaak goedkoper zijn.

In onderstaande tabel kan je teruglezen hoeveel je aan transactiekosten kwijt bent via verschillende brokers, voor een aandelenorder met betrekking tot aandelen van de beurs in Amsterdam.

Broker / transactiewaarde€ 1.000€ 10.000€ 100.000
Lynx€ 6,00€ 6,00€ 45,00
Binck€ 8,00€ 16,00€ 150,00
Degiro€ 2,30€ 5,00€ 30,00
Rabobank€ 5,50€ 10,00€ 55,00
Bux Zero€ 1,00€ 1,00€ 1,00
eToro€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Saxo bank€ 12,00€ 12,00€ 100,00

Een inschatting maken van de kosten van het beleggen

Bij het openen van een rekening is het verstandig om de kosten goed door te rekenen. Het lastige hier is dat je dan als het ware jouw beleggingen dient te simuleren, om tot een goed inzicht te komen, wat de kosten gaan zijn. 

Transactiekosten simulatie

Je dient een inschatting te maken van het aantal transacties dat je verwacht uit te voeren, in welke producten je wilt gaan beleggen, welke bedragen je wilt investeren en op welke markten je wilt gaan handelen. Want het is natuurlijk tegenwoordig zo dat je als belegger toegang hebt tot verschillende aandelenbeurzen. 

De tijd dat je beperkt was tot het beleggen via de AEX is lang verleden tijd. In de praktijk is het echter wel vaak zo dat het beleggen in aandelen genoteerd op buitenlandse beurzen duurder is.

Goedkoop beleggen transactiekosten

De invloed van de beheerskosten

Brokers rekenen naast transactiekosten vaak ook beheerkosten. Dit is een bedrag wat je dient te betalen voor het gebruik van het handelsplatform. Ook hier zie je weer verschillen, welke het vergelijken er niet eenvoudiger op maakt. 

De beheerskosten bij Lynx bedragen in principe 5€ per maand. Hier mag je echter de transactiekosten in mindering op brengen. Met een transactie per maand zal je dus al geen beheerskosten meer betalen. Bij Binck bedragen de kosten 3,50€ plus 0,01% van het belegde vermogen.

Degiro daarentegen brengt jaarlijks kosten in rekening voor de beurzen waarvan je gebruik maakt. Deze kosten bedragen 3,50€ per beurs. Ben je bijvoorbeeld actief op de AEX, DAX, CAC en de Nasdaq dan betaal je 14€ per jaar.

Beheerd beleggen

Alle bovengenoemde tarieven en kosten zijn voor de vorm van zelf beleggen. Indien je wilt beleggen met advies, of eventueel zelfs de gehele beleggingsstrategie uit handen wilt geven, dan spreek je over beheerd beleggen of laten beleggen. 

In dat geval zijn de kosten echter wel behoorlijk hoger. Gebruik maken van de kennis en expertise van beleggingsadviseurs van banken is nu eenmaal niet gratis. 

Aangezien we het op deze pagina hebben over goedkoop beleggen, laten wij dit hier achterwege. Dat neemt niet weg dat je ook op die manier kunt beleggen Dit kan interessant zijn, indien je zelf niet over kennis en ervaring beschikt op het gebied van financiële markten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *