Giraal geld

Giraal geld is simpelweg het geld dat op een bankrekening staat. Het wordt giraal genoemd omdat het niet in handen van mensen is, in de vorm van bankbiljetten of munten. In tegenstelling tot chartaal geld, kan je dit type geld gebruiken om girale betalingen uit te voeren. Of je kan het natuurlijk ook opnemen door te gaan pinnen.

Op dat moment neemt jouw hoeveelheid giraal geld af en wordt hetgeen je aan chartaal geld in handen hebt meer. Geld is geld, dus het maakt eigenlijk niet zoveel uit in welke vorm je dat bezit.

Het verschil tussen giraal en chartaal geld

Geld bestaat dus uit twee vormen. De verhouding tussen het girale geld en chartale geld is echter in de loop der jaren sterk veranderd. 

Omdat er steeds meer pinbetalingen plaatsvinden, wordt de hoeveelheid chartaal geld dat in de handen van het publiek is, steeds kleiner. Het geld wat in handen is van de centrale bank wordt overigens niet gerekend tot de hoeveelheid chartaal geld dat in omloop is.

Ook het saldo wat je op een prepaid creditcard hebt staan wordt gerekend tot het girale geld. Het geld komt niet in omloop doordat het uitgegeven wordt in de vorm van bankbiljetten of munten.

Geld uitgeven zonder te wisselen

Het voordeel van giraal geld is dat je dit niet hoeft te wisselen. Indien je in het buitenland bent, kan je gewoon op die manier betalen met een pinpas. Dit voorkomt dat je hoge wisselkosten dient te betalen. Zeker als je gebruik maakt van een bank zoals bunq of de N26, waarbij er geen sprake is van een wisselkoersopslag, kan je op die manier voordelig betalen buiten de SEPA zone.

Daarnaast kan je uiteraard ook met een creditcard betalen, waardoor je achteraf de rekening betaald. Dit doe je dan ook weer niet met contant geld, maar doe je via een bankoverschrijving.

De waarde van geld

De waarde van geld wordt uitgedrukt in een nominale waarde van een munt. Zo is een 1 euro honderd eurocent waard.

Het geld wat in omloop wordt gebracht, wordt gecontroleerd door de geldscheppende instelling, wat in de praktijk de centrale bank is. Indien er teveel geld in omloop wordt gebracht, wordt het geld minder waard. 

De koers van de munt zal in dat geval devalueren. Dit is dan ook een belangrijk instrument voor een centrale bank om de koers van een munt te beïnvloeden. 

giraal geld wisselkoers

Hoe gaat de toekomst eruit zien?

In de toekomst zal het aandeel giraal geld alleen nog maar toenemen. Dat de bankbiljetten en munten geheel uit het straatbeeld gaan verdwijnen is een mogelijkheid. Persoonlijk zien wij dat echter nog niet zo snel gebeuren. 

Er is nog steeds een behoorlijk grote groep mensen die dit soort geld, in fysieke vorm, prefereert boven het betalen per bankpas of creditcard.

Nieuwe vormen van betalen

Wel is het zo dat er steeds meer vormen bijkomen waarmee je kan betalen. Het betalen per mobiele telefoon is Nederland nog niet erg populair, maar er zijn al landen waar dit min of meer de standaard is. 

Persoonlijk verwachten wij dat dit de komende jaren in Nederland ook een vlucht zal nemen. Op die manier hoeft je eigenlijk alleen nog maar jouw mobiele telefoon mee te  nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *