Gemiddeld spaargeld nederlander

Nederlanders zijn echte spaarders. De corona crisis heeft hiertoe alleen maar bijgedragen. Sinds de start van de pandemie is het gemiddeld spaargeld van de Nederlander alleen maar toegenomen.

Sparen in onzekere tijden

Niet alleen zorgen onzekere tijden ervoor dat mensen eerder geneigd zijn om te gaan sparen. Ook is het zo, dat er minder mogelijkheden zijn om geld uit te geven. 

Restaurants zitten dicht en ook een verre vakantie heeft er de afgelopen tijd voor veel Nederlanders niet ingezeten. Deze twee factoren hebben ervoor gezorgd dat het gemiddeld spaargeld van de Nederlander toeneemt.

De toename van het totale spaarsaldo van Nederlanders

Ten opzichte van een jaar eerder is het spaargeld van de Nederlandse huishoudens met maar liefst 42 miljard euro toegenomen. Het gemiddelde spaargeld per Nederlander is hiermee met een kleine 2,500€ toegenomen (bron: centraal bureau voor de statistiek CBS). Zoals je ziet heeft de corona pandemie ervoor gezorgd dat Nederlanders verantwoord met hun geld omgaan.

Het totale spaarsaldo

Met deze toename is het totale spaargeld van alle Nederlanders bij elkaar opgelopen tot maar liefst een bedrag van 368 miljard euro. Dit houdt in dat een Nederland gemiddeld over ongeveer 21,650€ aan spaargeld beschikt.

Dit is uiteraard een gemiddelde. De bedragen die Nederlanders daadwerkelijk op hun spaarrekening hebben staan lopen hierbij sterk uiteen.

Gemiddelde spaargeld nederlander

Er zijn veel Nederlanders waarbij het saldo een stuk lager is, helemaal niet over spaargeld beschikken, of zelf schulden hebben. Daarentegen zijn er ook veel Nederlanders die een veel hoger saldo op hun spaarrekening hebben staan.

Het mediane spaarbedrag

Het mediane, oftewel het saldo waar 50% van de Nederlanders over beschikt, is 13,300€. In andere woorden 50% van de Nederlanders beschikt over minder 13,300€ aan spaargeld en 50% van de Nederlanders beschikt over een grote bedrag aan spaargeld (bron: Manners).

De impact van de lage rente

Het slechte nieuws voor de spaarders is dat de spaarrente het nulpunt heeft bereikt. Indien dit niet het geval zou zijn, dan zou het totale spaarsaldo nog veel hoger uitkomen. Want bij een rente van 5% zou het totale spaarsaldo jaarlijks alleen maar door te ontvangen rente. met meer dan 17 miljard toenemen. 

En dan hebben we het systeem van samengestelde rente nog buiten beschouwing gelaten.

Toch sparen bij een lage rente

De lage rente weerhoudt Nederlanders er dus niet van om te blijven sparen. De hoofdreden voor het sparen is het opbouwen van een financiële buffer voor financiële tegenvallers. De corona pandemie speelt hierbij een grote rol. 

Dit heeft mensen weer doen beseffen dat er zomaar iets kan gebeuren, waardoor het verstandig is om spaargeld achter de hand te hebben.

Hoeveel spaargeld verstandig is om achter de hand te hebben, is persoonsgebonden. Je zou bijvoorbeeld als spaardoel kunnen stellen dat je voldoende geld achter de hand hebt om een jaar van te kunnen leven.

Sparen buiten de landsgrenzen

Zoals hierboven al aangegeven, levert het spaargeld qua rente niks op.

Buiten de landsgrenzen zijn er nog wel een aantal mogelijkheden om toch nog enigszins een bedrag aan rente te ontvangen. Hierbij dien je dan echter niet te denken aan hele hoge rentepercentages. 

Door de lage rente in Nederland is het zo dat meer en meer Nederlanders ervoor kiezen om te gaan sparen in het buitenland. Zeker door het depositogarantiestelsel is het sparen in het buitenland aantrekkelijker en veiliger geworden. 

spaarsaldo Nederlanders

Indien je gaat sparen bij een bank binnen de Europese Unie die beschikt over een Europese bankvergunning en een lokale bankvergunning, dan is dit stelsel automatisch van kracht. In dat geval hoef je er niet bang voor te zijn, dat je in het geval van een faillissement van de bank, jouw spaargeld kwijt bent.

Bij welke banken in het buitenland sparen Nederlanders?

Een favoriete optie van veel Nederlanders om te gaan sparen is de Bigbank. Via de Bigbank kan je tot maximaal 1,5% rente ontvangen, terwijl het spaargeld onder het depositogarantiestelsel valt. 

Naast de Bigbank wordt Raisin ook steeds populairder. Raisin maakt het eenvoudig om een spaarrekening te openen bij verschillende banken in Europa. Nadat je jezelf hebt geregistreerd bij Raisin, is het vervolgens uitermate eenvoudig om een spaarrekening te openen bij aangesloten banken.

Nog een optie buiten Nederland om toch rente te ontvangen is de Openbank. Bij deze bank bedraagt de rente 2%. Dit geldt echter alleen voor de eerste 6 maanden en voor een saldo tot 5,000€. Boven dit bedrag en na de periode van 6 maanden ontvang je echter nog steeds 0,2% rente.

Een laatste bank waar je rente over jouw saldo ontvangt is de bunq bank. Zij vergoeden een rente van 0,27% over het saldo.

Eenvoudig een spaarrekening openen bij een buitenlandse bank? Via het platform van Raisin is dit mogelijk. Ontvang hierdoor een rente van wel 1,4%. Daarnaast ontvang je ook een  welkomstbonus van op dit moment maximaal 200€.

Ontvang de eerste 6 maanden een rente van 2%, tot een saldo van maximaal 5,000€. Ook na deze 6 maanden ontvang je nog steeds 0,2% rente. Op die manier blijft jouw spaargeld groeien. 

Bij de Bigbank bedraagt de maximale spaarrente op dit moment nog steeds 1,5%. Daarnaast spaar je gewoon in euro`s en wordt het saldo gedekt door het  depositogarantiestelsel. Een spaarrekening open je eenvoudig online.

Let op de toepassing van het depositogarantiestelsel

Ga je sparen bij een bank die niet onder het depositogarantiestelsel valt, dan wordt het een ander verhaal. In dat geval ben je bij een faillissement gewoon je spaargeld kwijt. Dit kan het geval zijn indien je gaat sparen bij bijvoorbeeld een verzekeraar die niet over een bankvergunning beschikt. Dela is hiervan een goed voorbeeld. 

Op zich lijkt dit een betrouwbaar bedrijf en is ook de rente relatief hoog. Zo is het mogelijk om 2% rente te ontvangen. Zij vallen echter niet onder het depositogarantiestelsel. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, waardoor zij failliet gaan, dan ben je jouw spaargeld kwijt.

Zullen Nederlanders gemiddeld nog meer gaan sparen?

In onze opinie zal het gemiddeld spaargeld van de Nederlanders de komende tijd alleen nog maar toenemen. Zolang de gevolgen van de corona epidemie worden gevoeld, zullen mensen voorzichtig omgaan met hun geld. Hierdoor zal het gemiddeld spaargeld van de Nederlander alleen maar toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *