Geld witwassen

Je hoort regelmatig over geld witwassen. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Toen ik zelf nog een kind was, dacht ik dat je om geld wit te wassen, het geld in de wasmachine diende te stoppen. Dit is dus niet hetgeen hiermee wordt bedoeld.

Uitgeven van illegaal verdiend geld

Crimineel of zwart verdiend geld kun je niet zomaar overal aan uitgeven. De wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, zorgt ervoor dat verdachte transacties dienen te worden gemeld. Ga je een nieuwe auto kopen en betaal je contant, dan zal dit zeker als een verdachte transactie worden aangemeld. Ook als je een groot bedrag contant geld op een bankrekening stort, dan zal dit worden gemeld.

Het doel van witwassen is om het verkregen vermogen te kunnen uitgeven, doordat het lijkt alsof het op een legale manier is verdiend. Daardoor kan je het geld gebruiken om bijvoorbeeld onroerend goed te kopen en het illegale verkregen geld op die manier investeren.

Maatregelen van de overheid

De overheid is er veel aangelegen om  geld witwassen zo moeilijk mogelijk te maken. Niet alleen wordt er belasting misgelopen, het wordt criminelen zo ook moeilijker gemaakt om hun verdiende geld uit te geven. Ook zal toezicht hierop criminele activiteiten kunnen opsporen. 

Vanuit dit oogpunt is er veel verantwoording gelegd bij de financiële sector. Doordat de financiële sector veel inzicht heeft in geldstromen, zijn zij de aangewezen personen om hier toezicht op te houden. Het is op dit moment zelfs zo, dat als ongebruikelijke transacties niet worden gemeld, dat dit tot hoge boetes voor de financiële instelling kan leiden. En zelfs tot vervolging op basis van het wetboek van strafrecht.

Witwassen in de praktijk

In de praktijk zijn er tal van voorbeelden hoe geld wordt witgewassen. Een van de meest gebruikte methode, is het gebruik van valse facturen. Vooral ondernemingen die er niet al te best voorstaan worden hiervoor misbruikt.

De omzet wordt dan verhoogd, door het creëren van valse facturen. 

Het gaat dan om een groot aantal kleinere facturen, die niet in het oog springen. Ook ondernemingen waar veel contant geld omgaat, worden gebruikt om geld wit te wassen. Het is dan lastig om te controleren hoeveel geld er daadwerkelijk binnenkomt, hetgeen het relatief eenvoudig maakt om crimineel geld wit te wassen. 

Wat is geld witwassen

Doelwitten van criminelen

Ondernemers die er financieel niet goed voorstaan, worden steeds vaker benaderd door criminelen om hun onderneming te gebruiken om geldstromen wit te wassen. Als dit voor de ondernemer de enige uitweg is om uit de financiële problemen te komen, dan zijn er steeds meer, die de verleiding niet kunnen weerstaan. 

De Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) besteed hier dan ook steeds meer aandacht aan. Witwassen is strafbaar. Dat dien je als ondernemer niet te vergeten. Door hier aan mee te werken, kun je dan eventueel wel uit de financiële problemen komen, maar je neemt een ontzettend groot risico. Daarnaast krijg je te maken met mensen waar je beter niks mee van doen kunt hebben.

Identificatieplicht en andere maatregelen

Je leest of hoort weleens dat mensen het zat zijn, dat de controle steeds strikter wordt. Echter, we willen toch allemaal financiering van terrorisme en witwassen voorkomen? Helaas gaat hier dan ook weer het gezegde op, dat de goede onder de kwade lijden. 

Ga je een bankrekening openen, dan zal jouw identiteit dienen te worden gecontroleerd. Dit is helaas vandaag de dag noodzakelijk. Geld witwassen is nu  eenmaal een groot probleem.

Vergeet hierbij ook niet, dat de bestrijding van witwassen tot extra belastinginkomsten zal leiden, waardoor de belastingtarieven niet verder dienen te stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *