Geld overmaken en de kosten

Is geld overmaken gratis? In veel gevallen wel, maar niet altijd. Ten eerste dienen we onderscheid te maken tussen zakelijke en privé bankrekening. Wij hebben een onderstaand een overzicht opgesteld van de kosten van Nederlandse banken.

Wil je goedkoper geld overboeken, dan zijn de N26 en bunq het overwegen waard.

Prive geld overmaken

Voor privé overboekingen wordt er een onderscheid gemaakt tussen landen die vallen onder het SEPA systeem en landen die hier niet onder vallen.

Geld overboeken binnen het SEPA gebied

Maak je geld over naar een rekening in een land dat tot de SEPA regio behoort, dan is een overboeking gratis.

Daarnaast heeft het overgrote gedeelte van de landen dat gebruik maakt van SEPA ook de EURO ingevoerd. In dat geval verlies je dus ook geen geld met het omrekenen van de wisselkoers.

Echter landen zoals Zwitserland, Engeland en Noorwegen vallen ook onder het SEPA gebied, maar hanteren de EURO niet als nationale munt.

Ook al betaal je geen transactiekosten, je betaalt in dat geval wel een wisselkoersopslag op de actuele middenkoers.

Kosten van geld overmaken

Een overboeking naar buiten het SEPA gebied

Ga je geld overmaken naar een rekening buiten het SEPA gebied, dan betaal je wel transactiekosten. Een overzicht van deze kosten:

Uitgaande betalingInkomende betaling
ABN AMRO9€9€
Rabobank7€7€
ING6€5€
SNS bank5€7€
ASN Bank5€7€

Houdt echter wel rekening met het volgende:

  • Dit zijn de minimumkosten die in rekening worden gebracht. Zo hanteert zowel de ING als SNS een tarief van 0,1% van het over te boeken bedrag, met als minimum de bovengenoemde bedragen.
  • Bovendien zijn dit de tarieven voor een normale overboeking via internetbankieren. Wil je met spoed geld overmaken of doe je dit via een formulier of kantoor, dan zullen de kosten ook hoger zijn.
  • Ook gaat het hier om gedeelde kosten. Bij het overboeken van geld kan je kiezen wie de kosten van de overboeking draagt. Standaard is dit shared. Ieder betaald in dat geval zijn kosten. Vaak is het zo dat dit zelfs de enige optie is die je kan kiezen binnen het internet bankieren.

Zakelijk geld overmaken

Kan je bij een particuliere bankrekening in ieder geval nog gratis geld overboeken binnen de SEPA zone, voor een zakelijke bankrekening is ook dit niet het geval. Voor elke transactie dien je te betalen.

Betalingen binnen het SEPA gebied

Bij een zakelijke rekening betaal je transactiekosten voor elke betaling of ontvangst. Ook voor SEPA overboekingen. Zo wordt er bij de ABN AMRO voor een SEPA overboeking bij de ontvanger 0,15€ in rekening gebracht en bij de betalende partij 0,08€.

Betalingen buiten het SEPA gebied of vreemde valuta

Voor een buitenlandse overboeking, niet vallende onder het SEPA systeem wordt er bij de ABN AMRO zowel bij de ontvangende partij als de betalende partij 9€ in rekening gebracht.

Dit is dus maar liefst een bedrag van 18€ voor een overboeking. Maak je een bedrag over van bijvoorbeeld $50, dan praat je dus bijna over 40% kosten voor geld overmaken.

En ook dit zijn de kosten voor een standaard overboeking via internet bankieren. Ga je geld overmaken via de telefoon, dan komt er nog eens 90€. Ook voor spoedoverboekingen worden er nog extra kosten in rekening gebracht.

Hoe lang duurt het overboeken van geld?

Dit is in de loop der jaren steeds sneller geworden. Met de komst van instant payments staat het geld al binnen enkele seconden op de rekening van de ontvangende partij. Dit is ook het geval bij overboekingen in het weekend en op feestdagen.

Bij de komst van dit systeem heeft de betaalvereniging Nederland, de brancheorganisatie voor het betalingsverkeer, een belangrijke rol gespeeld.

Instant payments werkt echter alleen nog voor een overboeking tussen banken in Nederland. Dit werkt niet alleen voor overboeking bij dezelfde bank, maar tussen alle verschillende banken in Nederland.

Hoe lang duurt een overboeking

Voor een overboeking binnen SEPA geldt dat het geld binnen een werkdag op de rekening van de ontvangende partij staat.

Een betaling gedaan in de ochtend zal normaal gesproken nog dezelfde dag op de rekening van de ontvanger staan. Wordt er een betaling later in de middag uitgevoerd, dan zal dit de volgende werkdag zijn.

Voor landen buiten het SEPA gebied kan dit langer duren. Dit verschilt van land tot land.

Goedkoper geld overmaken en ontvangen

Wil je goedkoper geld overmaken, kijk dan eens naar de N26 bank. Via deze nieuwe online bank kan je namelijk veel goedkoper geld naar het buitenland overmaken. En ook ontvangen.

Hetzelfde gaat op voor Revolut. Ook met deze gratis bankrekening kan je geld besparen op de kosten van het overmaken van geld.

Naast het openen van een bankrekening bij een online bank, kan je ook gebruik maken van verschillende websites die valuta services aanbieden. Zeker indien het overboeken van geld in vreemde valuta slechts een uitzondering is, zou je hiervan gebruik kunnen maken. Vergeet niet dat je bij elke overboeking direct veel geld bespaart. Dus zelfs is het maar eenmalig dat je dit doet, dan is dit het overwegen meer dan waard.

Een bekende partij op dit gebied is Transferwise. Zij zijn wel tot 8 keer goedkoper dan bijvoorbeeld de ABN AMRO of Rabobank. Via Monito kan je zelfs alle verschillende aanbieders vergelijken. Op die manier weet je zeker dat je de goedkoopste optie hebt gevonden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *