Geld overmaken naar het buitenland

Wil je geld overmaken naar het buitenland? Dan is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een overboeking binnen de SEPA zone en dan ook in EURO`s en een overboeking naar buiten de SEPA zone of in een andere valuta dan de EURO.

Voor overboekingen binnen de SEPA zone, waarbij we er verder vanuit gaan dat het om een overboeking in EURO`s gaat, dan kan je dit verder zonder kosten doen vanaf jouw standaard bankrekening. Een bank zoals de ABN AMRO brengt hiervoor verder geen kosten in rekening.

Geld overmaken naar buiten de SEPA zone of in vreemde valuta

Gaat het om een overboeking in een vreemde valuta, dan wordt het een heel ander verhaal. Dan kunnen kosten die in rekening worden gebracht namelijk fors oplopen. Geld overboeken naar een bankrekening buiten de SEPA zone blijft nu eenmaal een erg dure aangelegenheid.

Houdt er echter rekening mee dat het ook om de valuta zelf gaat. Ook al is het Verenigd Koninkrijk onderdeel van het SEPA gebied, een overboeking in Britse ponden is ook erg duur. 

Op onze website kan je leren hoe je dit vele malen goedkoper kan doen. Tot 8 keer goedkoper zelfs.

Geld overmaken naar het buitenland

Welke bank gebruiken voor een buitenlandse overboeking?

Persoonlijk maken wij geen gebruik van een bankrekening bij een standaard bank zoals de ABN AMRO of Rabobank. Wij gebruiken hiervoor een bankrekening bij de N26 bank. Waarom wij dit doen, is vrij eenvoudig. Het bespaart je namelijk ontzettend veel geld. 

De transactiekosten die in rekening gebracht zijn namelijk slechts een fractie van de transactiekosten die de eerder genoemde banken in rekening brengen.

Gebruik maken van Transferwise

Heb je geen bankrekening lopen bij een bank zoals de N26 of bunq, dan kan je alsnog profiteren van deze veel lagere transactiekosten. Hiervoor kan je jezelf wenden tot Transferwise. 

Via de website van Transferwise kan je ook snel en eenvoudig geld overmaken naar een bankrekening welke niet behoort tot een SEPA land.

Indien je dit wilt doen, heb je wel de bank van de ontvanger nodig. Deze dien je op te geven wanneer je geld gaat overmaken naar het buitenland. 

Dit is echter geen verschil ten opzichte van geld overmaken naar het buitenland via de banken zoals de ABN AMRO, ING en Rabobank.

Je bent niet verplicht om geld naar het buitenland over te maken via jouw eigen bank. Je kan eenvoudig gebruik maken van partijen die deze service vele malen goedkoper aanbieden.

Stop direct met het betalen van torenhoge kosten

Hoe werkt goedkoop geld overmaken naar het buitenland?

Nederlandse banken brengen nog steeds hoge kosten in rekening. Waarom dit het geval is, begrijpen wij echter niet. Het systeem dat Transferwise hanteert is erg simpel en vele malen efficiënter en goedkoper.

Transferwise houdt gewoon bankrekeningen aan in verschillende landen. Indien je bijvoorbeeld dollars wilt overmaken naar een bankrekening in Amerika, dan is de transactie erg simpel. 

Transparant en eenvoudig

Je maakt dan gewoon het EURO bedrag over naar een EURO rekening van Transferwise. Zij betalen vervolgens het dollar bedrag van hun dollarrekening in Amerika naar de ontvanger van het geld.

Dit is eigenlijk dermate simpel, maar toch ook een briljante vondst, dat het vreemd is dat niet alle banken inmiddels op deze manier werken. 

Daarnaast is het ook nog eens erg transparant. Je krijgt precies te zien hoeveel de ontvanger op zijn bankrekening krijgt gestort.

Naast hoge transactiekosten ook wisselkoersverliezen

De hoge kosten door banken in rekening gebracht, vertalen zich niet alleen in de transactiekosten. Er worden namelijk nog extra kosten in rekening gebracht, die echter niet altijd even transparant zijn. Dit gaat om de wisselkoersopslag. 

Op het internet kan je alle actuele wisselkoersen eenvoudig terugvinden. Zo worden de Reuters wisselkoersen veel gebruikt als standaard wisselkoers. Wanneer je echter geld gaat overmaken naar het buitenland, dan zal je merken dat dit niet de wisselkoers is die wordt gebruikt bij het uitvoeren van een transactie naar een buitenlandse rekening. Hierop wordt namelijk een toeslag toegepast.

Deze toeslagen variëren van valuta tot valuta en ook banken hanteren verschillende opslagen. Je kunt er echter vanuit gaan dat deze opslag zo tussen de 1% en 3% ligt.

Transferwise hanteert echter deze opslag niet. Dus naast dat de transactiekosten veel lager zijn, profiteer je ook nog eens van een betere wisselkoers.

Aanbieders van valuta diensten vergelijken

Transferwise is inmiddel niet het enige bedrijf wat op de markt van geld overmaken naar het buitenland is gedoken. Zo zijn er inmiddels ook bedrijven zoals Skrill, Instarem en Currencyfair die eenzelfde soort dienst aanbieden.

Door de toename van het aantal aanbieders wordt het vergelijken van de kosten van deze diensten steeds belangrijker. Daarom is er inmiddels een vergelijker beschikbaar op het gebied van kosten in verband met transacties in vreemde valuta. 

Deze vergelijker is in het leven geroepen door Monito

Monito stelt je in staat om eenvoudig een vergelijking te maken tussen aanbieders op het gebied van bankoverboekingen in vreemde valuta. Op die manier weet je zeker dat je de goedkoopste aanbieder hebt gevonden, waarmee je doorgaans veel en ook heel erg eenvoudig geld kan besparen.

Vindt direct de beste wisselkoers!

Een voorbeeld van de mogelijke besparing

Om ons argument te onderbouwen, hierbij een overzicht van hoeveel USD iemand ontvangt wanneer je 100€ overmaakt via verschillende banken en aanbieders van geld transfers.

Hoeveel ontvangt de ontvanger in lokale valuta wanneer je 100€ overmaakt?

USDExtra in %AED*Extra in %
Transferwise111,229%399,3730%
Monito113,3311%399,3730%
ABN AMRO101,690%374,161121%
ING101,690%308,37460%

*AED is de munteenheid van de Verenigde Arabische Emiraten.

Is het wel veilig om gebruik te maken van een derde partij?

Tegenwoordig dien je erg voorzichtig te zijn met het internet. Internetoplichting neemt nog steeds hand over hand toe. Daarnaast zijn de methoden van oplichting ook steeds geavanceerder. De vraag of het wel veilig is om gebruik te maken van een dienst zoals Transferwise is dan ook gerechtvaardigd.

Gelukkig kunnen we uit ervaring vertellen dat Transferwise 100% veilig is. Hier hebben we voordat we de bankrekening bij de N26 openende, regelmatig gebruik van gemaakt. Daarnaast kan je alle bedrijven die worden vermeld op de website van Monito ook volledig vertrouwen. Dit zijn allemaal geverifieerde aanbieders.

Goedkoop geld overmaken is in steeds meer valuta mogelijk

De diensten die worden aangeboden door bedrijven zoals Transferwise, Currencyfair en Skrill worden steeds uitgebreider. Was het eerder alleen mogelijk om geld over te maken in de meest gangbare vreemde valuta, nu kan je bijna naar ieder land wel op deze manier geld overboeken. 

Zo is het via Transferwise inmiddels mogelijk om in 50 verschillende valuta te betalen. Het aantal klanten is inmiddels opgelopen tot 8 miljoen.

Wel dien je ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld de rekening van de ontvanger juist ingeeft. 

Dit is echter hetzelfde indien je geld overmaakt naar het buitenland via jouw eigen bank. Je wordt ook altijd per e mail op de hoogte gehouden van de voortgang van de transactie.

2 Thoughts on “Geld overmaken naar het buitenland”

    • Dan zal de persoon geen Engelse bankrekening hebben. Elke Engelse bank heeft een IBAN nummer. Via Wise zou dit echter geen probleem moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *