Geld overmaken naar buitenland rabobank

Wat zijn de kosten van geld overmaken naar het buitenland bij de Rabobank? Wij hebben het uitgezocht en ook gekeken naar goedkopere opties. Want dit is iets wat we je direct kunnen vertellen. Er bestaan goedkopere opties, waarmee je eenvoudig veel geld kunt besparen.

Naar welk land wil je geld overmaken?

Voordat we verder gaan kijken naar het geld overmaken naar het buitenland via de Rabobank, is het eerst van belang om te kijken naar welk land je geld wilt overmaken. 

Indien je geld over wilt maken naar een land binnen de SEPA-zone dan is dit gratis. Tenminste, indien je geld gaat overmaken in euro`s. Wil je geld overmaken in een andere valuta, dan worden er wel kosten in rekening gebracht. Dit is bij Nederlandse banken standaard het geval.

Wat is de sepa zone?

De SEPA zone bestaat uit 36 landen, maar niet elk land binnen deze zone hanteert de euro als de lokale munt.

Je kan er dus niet zomaar vanuit gaan dat een overboeking binnen de SEPA zone gratis is. Voorbeelden van dergelijke landen zijn het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije en Roemenië.

Geld overmaken naar het buitenland via de Rabobank, in een andere valuta dan de euro of buiten deze SEPA zone is niet gratis. Er wordt in dat geval van een wereldbetaling gesproken.

Ook aan een wereldbetaling in euro zijn overigens dezelfde kosten verbonden. 

Sepa

Hoeveel bedragen de kosten voor geld overmaken buiten de sepa zone?

Wat dan wel de kosten zijn voor het geld overmaken naar het buitenland via de Rabobank? 

Bij de Rabobank worden dit de kosten van een wereld overboeking wereldbetaling genoemd. Een overboeking naar het Verenigd Koninkrijk wordt in dit licht ook gezien als een wereld overboeking  Wij hebben uitgezocht wat de kosten zijn. De vaste kosten per overboeking bedragen op dit moment 7€

De kosten van de wisselkoers omrekening

De totale kosten van een wereld overboeking bestaan echter niet alleen uit de vaste transactiekosten. Er wordt ook een winstmarge toegepast op de wisselkoers. Dit is de wisselkoersopslag. Dit is niet altijd even duidelijk hoeveel deze nu precies bedraagt.

Om dit duidelijk te maken, vind je hieronder een voorbeeld van een dergelijk wisselkoersverlies.

Voor dit voorbeeld hebben we de Amerikaanse dollar gebruikt. Indien je gaat zoeken op de wisselkoers van de Amerikaanse dollar (wisselkoersen van Reuters), dan kom je vandaag, 25 november 2020, dan zal je de volgende wisselkoersen terugvinden:

  • Aankoopkoers: 1.18225$
  • Middenkoers: 1,18975$
  • Verkoopkoers: 1,19725$

Nu is het de vraag, tegen welke koers wordt de betaling in Amerikaanse dollars uitgevoerd? 

Geld overmaken naar buitenland Rabobank

Je kan hier eigenlijk wel stellen dat dit de voor jou onvoordeligste wisselkoers is. Voer je een overboeking uit in Amerikaanse dollars, dan ontvang je voor elke euro 1,18225 Amerikaanse dollar. Dien je een rekening te betalen van 100$, dan kost je dit, exclusief transactiekosten een bedrag van 84,58€. 

Ontvang je daarentegen een bedrag van 100$, dan krijg je slechts 83,52€ bijgeschreven. Dit ook weer exclusief de transactiekosten.

Kosten voor zowel ontvanger en betaler

Bij een wereld overboeking betaal je niet alleen als betalende partij. Ook indien je geld ontvangt van een land buiten sepa, of een andere valuta dan de euro, worden er de 7€ aan kosten in rekening gebracht. Let hierop wanneer je geld van een buitenlandse bank ontvangt. De kosten die de ontvanger dient te betalen verschillen per bank.

Kosten delen of zelf betalen

Bij een wereld overboeking heb je de keuze om alleen de kosten van jouw eigen bank op je te nemen, of ook de kosten van de ontvangende bank te betalen. In het geval je alle kosten gaat betalen, betaal je naast de transactiekosten ook extra kosten voor deze dienst. 

Hiervoor geldt een toeslag van 0,1% van het over te maken bedrag. Dit wordt in banktermen de kostenoptie our genoemd. Voor het betalen van alle kosten 

Geld overboeken naar het buitenland, buiten het sepa gebied, wordt op die manier een nog kostbaardere aangelegenheid. Het is overigens normaal gesproken de standaard om de kosten te delen. De kosten van de ontvangende bank zijn in dat geval voor rekening van de ontvanger.

Hoeveel kost het om 100$ te betalen?

Wat zijn nu de totale kosten indien je een rekening van 100$ dient te betalen. Inclusief de transactiekosten, ben je bij de Rabobank op dit moment een bedrag kwijt van 91,58€ om een rekening van 100€ dollar te betalen. Dus ook al is de huidige wisselkoers 1,18975, uiteindelijk ontvang je slechts een bedrag van 1,092 dollar voor jouw euro.

Deze kosten zijn in onze ogen vrij fors te noemen. Er zijn echter goedkopere opties, waarmee je eenvoudig veel geld kan besparen. 

Lage transactiekosten
Gunstige wisselkoers
Dezelfde dag nog bijgeschreven
Snel geld overmaken

Via Transferwise maak je binnen een paar minuten geld over naar een buitenlandse bankrekening.

Hierdoor bespaar je tot wel 90% op de kosten die banken zoals de Rabobank in rekening brengen.

Website en App beide award winning
Snel een eenvoudig geld besparen
Supersnel geld overmaken
Besparen tot wel 90%

Via Azimo is geld overmaken naar het buitenland tot wel 90% goedkoper via een bank. Daarnaast kan je ook nog eens profiteren de welkomstactie, waarbij voor nieuwe klanten de eerste twee transacties geheel gratis zijn.

Is geld overmaken via de Rabobank de goedkoopste optie?

Indien het om een wereld overboeking gaat is dit niet het geval. Via zowel Transferwise als ook Azimo ben je voordeliger uit. 

Om het eerdere genoemde bedrag van $100 over te maken ben je bij Azimo en Transferwise achtereenvolgens het volgende bedrag in euro`s kwijt:

  • Transferwise: 85,78€
  • Azimo: 84,5€
  • Rabobank: 91,58€

Geld overmaken via Transferwise of Azimo is overigens grotendeels gelijk aan een overboeking via de Rabobank. Let erop dat je in dit geval, naast de welbekende IBAN code, de business identifier code van de ontvangende bank nodig hebt. Dit wordt in de volksmond de BIC code genoemd.

Heb je een gratis bankrekening bij Bunq of bij de N26 bank, dan profiteer je automatisch van de voordelige tarieven en wisselkoers van Transferwise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *