Geld overgemaakt naar verkeerde rekening

Heb je geld overgemaakt naar een verkeerde rekening? Dan hangt het er vanaf of rekeningnummer bestaat of niet, wat er met het geld gaat gebeuren.

Bestaat het rekeningnummer niet, dan kan het geld ook niet worden overgemaakt. Je zal dan bij de meeste banken al een foutmelding krijgen, wanneer je het geld probeert over te maken.

Geld overmaken naar het verkeerde rekeningnummer

Vervelender wordt het wanneer je per ongeluk geld naar een verkeerd rekeningnummer overmaakt. Ook hier is er trouwens wel sprake van een zekere controle. Bij het invoeren van de betaalopdracht, zal er een vergelijking worden gemaakt met de naam en rekeningnummer. 

Wanneer de gegevens die je hebt ingevoerd niet overeenstemmen met de data van de bank, dan zal je een waarschuwing krijgen.

Controleren voordat je een betaling gaat versturen

Het extra controleren van een betaling is dan ook altijd aan te raden. Hierdoor voorkom je dat in de situatie terechtkomt, dat je geld hebt overgemaakt naar een verkeerde rekening en dit niet terugkrijgt. 

Bij N26 bank kan je bijvoorbeeld het IBAN nummer naar waartoe je geld wilt overmaken scannen, waardoor je typefouten voorkomt.

Controleren betaling

Ook andere online banken zoals bunq bieden deze optie. Heb je een elektronische factuur ontvangen? Gebruik dan de copy paste methode, om op die manier typefouten te voorkomen.

Kan je geld terugkrijgen als je een fout maakt?

In principe is iemand wettelijk verplicht om het geld terug te storten, wanneer je geld hebt overgemaakt naar een verkeerde rekening. Er is immer sprake van een onverschuldigde betaling, wanneer je een fout hebt gemaakt. Om daadwerkelijk het geld terug te krijgen, kan in de praktijk echter wel lastig zijn.

Stel dat iemand het geld direct uitgeeft en het geld is er gewoonweg niet meer. Dan wordt het lastig om het terug te halen. Ook indien iemand het geld niet terug wil geven, dan zal je een juridische traject dienen te starten. 

Juridische stappen ondernemen

Banken kunnen namelijk niet zomaar de betaling terugdraaien. Hiertoe hebben zij geen bevoegdheid.

Bij een automatische incasso is het overigens wel mogelijk om deze terug te draaien.

Indien de ontvanger van het bedrag dat je foutief hebt overgemaakt niet wil  meewerken, dan dien je juridische maatregelen te nemen. De vraag is echter, wanneer het om een beperkt bedrag gaat, of dit het wel waard is. Want stel dat de ontvanger niet in staat is om terug te betalen, dan blijf je ook nog eens met de juridische kosten zitten.

Geld overgemaakt naar verkeerde rekening juridisch

Heb je geld overgemaakt naar het buitenland naar een foutief rekeningnummer, dan wordt het in de praktijk helemaal lastig om dit geld terug te krijgen.

Heb je een fout gemaakt? Neem dan contact op met jouw bank

Heb je geld naar een verkeerde rekening overgemaakt? Neem dan direct contact op met jouw bank. Op die manier kan je ervoor zorgen dat de ontvanger van het geld dit niet direct gaat uitgeven. 

De bank zal in een dergelijk geval contact opnemen met de bank van de ontvanger. Ook hier is het van belang dat zij dit zo snel mogelijk doen.

Geld overgemaakt naar opgeheven rekening

Geld overgemaakt naar een rekeningnummer dat niet bestaat is niet mogelijk. Wanneer de rekening daadwerkelijk is opgeheven, dan zal het niet mogelijk zijn om daar nog langer geld op te storten. 

Daarnaast blijft een bankrekening normaal gesproken 13 maanden actief. Binnen deze periode zal het geld dat wordt overgemaakt naar een opgeheven rekening worden doorgestort naar de nieuwe bankrekening.

Heb je geld overgemaakt naar een verkeerde rekening? Indien het om een beperkt bedrag gaat ben je in de praktijk afhankelijk van de ontvanger of je het bedrag terug krijgt. Ook al is ontvanger wettelijk verplicht het bedrag van de verkeerde overboeking terug te storten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *