Geld op een buitenlandse rekening zetten

Wil je geld op een buitenlandse rekening zetten? Let dan altijd goed op het depositogarantiestelsel. Indien je jouw geld op een bankrekening zet, waarbij de bank geen dekking biedt, uit het oogpunt van het depositogarantiestelsel, dan loop je een behoorlijk risico. Gaat de bank failliet, dan kan je bijna zeker fluiten naar jouw geld.

Waarom geld op een buitenlandse rekening zetten?

De meest gangbare reden om geld op een buitenlandse rekening te zetten, is de hogere rente die je hiermee kan behalen. Zo ligt de rente bij de Bigbank, fors hoger dan de rente bij Nederlandse banken.

Via het platform van Raisin heb je zelf toegang tot talloze spaarrekeningen van verschillende banken, waarbij de rente bijna altijd hoger is dan bij een Nederlandse bank. Zeker met de negatieve rente, die bij hogere spaarsaldo`s in Nederland in rekening wordt gebracht, is dit een interessante optie.

Ga je geld op een buitenlandse rekening zetten? De rente hangt af van hoe lang je jouw geld vastzet. Des te langer je jouw geld vastzet, des te hoger de rente die je ontvangt. 

  • Flexibel sparen met 0,30% rente
  • Termijndeposito rente van maximaal 1,5%
  • Flexibel sparen met 0,25% rente
  • Termijndeposito rente van maximaal 1,25%

Grenzen vervagen

Vooral bij betaalrekeningen zie je eigenlijk dat grenzen door digitalisering vervagen. Vroeger was het bijna onmogelijk om een betaalrekening bij een buitenlandse bank te openen. Dit was eigenlijk alleen mogelijk wanneer je in dat land werkte. Zo heb ik zelf in de tijd dat ik in Duitsland werkte, een rekening aangehouden bij de Deutsche bank. Nadat ik weer in Nederland ging werken, werd ik ook na verloop van tijd verzocht om mijn rekening te sluiten.

Als je nu naar de pure online banken kijkt zoals bunq, Openbank of de N26, dan is er eigenlijk geen sprake meer van binnen en buitenland. Ook al is bijvoorbeeld de Openbank van origine een Spaanse bank, als Nederlander zijnde is het uitermate eenvoudig om hier een betaalrekening te openen. Bij deze banken open je ook gewoon een bankrekening in euro`s. Omdat het om landen van binnen de Europese Unie gaat, is bovendien het depositogarantiestelsel van kracht.

Geld op een buitenlandse rekening zetten EU

Daarnaast biedt de Openbank trouwens ook een interessante rente. Zelfs over het saldo op een betaalrekening. Het enige waaraan je kunt zien dat het om een buitenlandse bankrekening gaat, is het IBAN nummer. Dit zal met ES van Spanje beginnen.

Geld aanhouden in buitenlandse valuta

Wil je geld aanhouden in een andere valuta dan de euro? Dan kom je ook al snel uit bij een bank buiten Nederland. Door een vreemde valuta rekening te openen bij een aanbieder zoals Transferwise of Wirex, kan je dit doen zonder kosten. 

Dit is bij de traditionele banken niet het geval. Daarnaast zal het betalingsverkeer wat via deze vreemde valutarekening loopt, ook nog eens veel voordeliger zijn. De transactiekosten zullen dan slechts een fractie zijn van hetgeen een Nederlandse bank in rekening brengt.

Wat als een buitenlandse bank failliet gaat?

Er bestaat altijd een mogelijkheid dat een bank failliet gaat. Ook al is de kans in de praktijk vrij beperkt. Wanneer een bank failliet gaat, dan is het uitermate belangrijk dat deze vaak onderdeel uitmaakt van het depositogarantiestelsel. In dat geval krijg je namelijk gewoon binnen 7 werkdagen, het geld wat op jouw rekening stond teruggestort. 

Dit dient te worden geregeld door de centrale bank van het land dat de vergunning heeft afgegeven. Voor het uitkeren van het geld bestaat er per land een garantiefonds. 

Wil je geld op een buitenlandse rekening zetten? Houdt er dus altijd rekening mee, dat je goed controleert dat de bank daadwerkelijk een bankvergunning in zijn bezit heeft, waardoor het depositogarantiestelsel van toepassing is.

Buitenlandse bankrekening risico

Zoniet, dan zou ik zeker geen grote bedragen op een dergelijke bankrekening of spaarrekening laten staan. Hierbij is het ook van belang om niet te vergeten, dat de garantie per bank en per rekeninghouder geldt.

Rente op een spaarrekening

Dat je geen rente ontvangt op een spaarrekening, is iets waar we in Nederland al min of meer aan gewend zijn. Het is echter niet noodzakelijk om dit ook zomaar klakkeloos te accepteren. Buitenlandse spaarrekeningen bij bijvoorbeeld de Bigbank, of de bij Raisin aangesloten banken, bieden namelijk wel nog rente. Geen hoge rente, maar toch fors hoger dan in Nederland. Soms kan deze rente wel 30 keer zo hoog zijn. 

Binnen de EU sparen geeft de zekerheid van het depositogarantiestelsel. Sparen buiten de EU kan een fors hogere rente opleveren. Dan loop je echter wel het risico, dat je bij een faillissement jouw geld kwijt bent. 

Daarnaast loop je dan vaak ook een koersrisico omdat je in een lokale valuta anders dan de euro gaat sparen. Had je bijvoorbeeld jouw geld ondergebracht bij een bank in Rusland, dan is de kans dat je al jouw geld terug krijgt erg klein. Of zelfs uitgesloten. 

Ten eerste is de Roebel gigantisch in waarde gedaald. Daarnaast is het nog maar de vraag hoeveel Russische banken de komende tijd overeind zullen blijven. Persoonlijk zou ik dan erg voorzichtig, of zelfs terughoudend zijn, met sparen bij een bank in een land buiten de Europese Unie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *