Geld ontvangen uit buitenland

Aan geld ontvangen uit het buitenland kunnen kosten verbonden zijn. Hierbij zijn er twee vragen van belang, die bepalen of er al dan niet kosten verbonden zijn aan een ontvangst:

  • Is het een ontvangst van een land behorende tot de SEPA zone?
  • Gaat het om een een ontvangst in euro`s?

Indien je een van deze twee vragen met nee dient te beantwoorden, dan is geld ontvangen uit het buitenland niet gratis. Je zal dan dienen te betalen voor de ontvangst.

De kosten bij verschillende herkomsten van een betaling

Het is verstandig om goed te bekijken waar het geld dat je gaat ontvangen vandaan komt. De kosten lopen namelijk behoorlijk uiteen. 

Een euro ontvangst van buiten de SEPA zone

Ontvang je een bedrag vanuit het buitenland, gewoon in euro`s maar bijvoorbeeld uit een land zoals Amerika of Turkije? Dan zal de bank toch kosten bij jou in rekening brengen. 

De kosten die banken in rekening brengen verschillen per bank. Deze zullen minimaal 5€ bedragen en kunnen oplopen tot 10€. Het uiteindelijke bedrag wat je ontvangt zal dus lager uitvallen dan wat je zou mogen verwachten.

Ontvangst in een vreemde valuta

In het geval het om een betaling in een valuta gaat welke niet de euro is, dan zullen deze transactiekosten, variërend van 5€ tot 10€, ook in rekening worden gebracht. Daarnaast zullen er in deze situatie ook kosten optreden in de vorm van een wisselkoersverlies. 

Banken werken met verschillende wisselkoersen, welke afwijken van de officiële wisselkoers, die je bijvoorbeeld op de website van Reuters terugvindt. 

Afhankelijk van de valuta waarom het gaat zal je een verlies leiden op deze wisselkoers. Gaat het om een minder gangbare munt, dan zal dit verlies groter zijn. Al met al maken de transactiekosten en wisselkoersverliezen geld ontvangen vanuit het buitenland een dure aangelegenheid.

Ontvang je vaker geld vanuit het buitenland?

Indien je regelmatig het geld dat je ontvangt vanuit het buitenland laat storten op een euro bankrekening bij een Nederlandse bank, dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Het is vaak wel mogelijk om in dat geval een bankrekening in een vreemde valuta aan te houden, maar dan nog betaal je de transactiekosten.

Een oplossing hiervoor is het openen van een bankrekening in een vreemde valuta bij een online bank.

Zo is het mogelijk om een bankrekening te openen bij bijvoorbeeld Payoneer of Transferwise, in een andere valuta dan de euro.

Op die manier voorkom je dat je elke keer de hoge transactiekosten dient te voldoen. Daarnaast wordt de vreemde valuta dan ook niet elke keer omgerekend naar de euro, zodat je de wisselkoersverliezen uitspaart. Een bankrekening openen, in een andere valuta dan de euro, is bij zowel Payoneer als ook Transferwise geheel gratis.

Online bankrekening

Ook bij neo banken zoals Bunq en de N26 ben je goedkoper uit bij het ontvangen van geld uit het buitenland. Een Swift betaling ontvangen via Bunq kost 5€ en bij de N26 worden hiervoor geen transactiekosten in rekening gebracht.

Het aanhouden van een extra bankrekening in een vreemde valuta is omslachtig indien je hier slechts sporadisch gebruik van maakt. Komt het echter vaker voor, dan is dit zeker het overwegen waard.

Hoe lang duurt het voordat je het geld ontvangt?

Ook hier speelt het al dan niet behoren tot de sepa zone een belangrijke rol. Een overboeking tussen landen behorende tot de sepa zone gaat tegenwoordig razendsnel. Het geld staat vaak dezelfde dag nog op de rekening van de ontvanger. Is er sprake van een overboeking vanuit een land dat niet tot de sepa zone behoort, dan is het een ander geval. 

Het hangt in dat geval af van het land van waaruit het geld wordt verzonden. Daarnaast hangt het ook af van de bank zelf. Vaak is er bij dat soort transacties sprake van midden banken, via welke bank uiteindelijk op jouw bankrekening wordt gestort. Hierdoor kan de verwerkingstijd fors oplopen. 

Twee of drie werkdagen is in dat geval de minimale verwerkingstijd waar je rekening mee dient te houden. Dit kan echter oplopen tot wel 5 werkdagen, voordat je daadwerkelijk het geld hebt ontvangen.

Duur internationale overboeking

Ook hier kan een vreemde valutarekening bij Payoneer uitkomst bieden. Een betaling afkomstig uit Amerika zal veel sneller zijn bijgeschreven op jouw Payoneer bankrekening, dan dat dit het geval is bij een Nederlandse bank. 

Waarom worden er zulke hoge kosten in rekening gebracht?

Dit is een goede vraag. In onze opinie is het niet zo dat er ook daadwerkelijk veel kosten worden gemaakt bij het uitvoeren van een internationale transactie. 

Partijen zoals Azimo en Transferwise maken een internationale overboeking mogelijk tegen zeer lage transactiekosten. Het zou zo kunnen zijn dat deze bedrijven efficiënter werken dan grote banken. 

Daarnaast zijn wij echter van mening dat banken met grote winstmarges werken. Het internationale betalingsverkeer is voor een bank een belangrijke bron van inkomsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *