Geld omrekenen

Wanneer je op vakantie gaat, of je dient een bedrag te betalen in buitenlandse valuta, dan wil je natuurlijk weten wat het euro bedrag is wat je dient te betalen. Geld omrekenen is dan hetgeen je dient te doen. Op zich is dit vrij eenvoudig, want er zijn voldoende websites beschikbaar waar je dit kunt doen.

Online geld omrekenen

Via verschillende websites kan je eenvoudig geld omrekenen. Je kan het bedrag in buitenlandse valuta`s ingegeven en op die manier krijg je direct op je scherm wat het bijbehorende euro bedrag is. Dit wordt gedaan aan de hand van de meest actuele wisselkoers van de vreemde valuta ten opzichte van de euro. Je kan ook geld omrekenen via de onderstaande wisselkoers calculator:

(Bron: Currency wiki)

Het tot stand komen van een wisselkoers

Een wisselkoers wordt bepaald aan de hand van vraag en aanbod. Er is een internationale valutamarkt waar banken valuta aankopen en verkopen. Dit is in principe een open markt met marktwerking.

De middenkoers is de koers waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Dit wordt ook wel de officiële wisselkoers genoemd.

De invloed van centrale banken op de omrekenkoers van valuta

Wel is het zo dat nationale banken instrumenten hebben en deze ook inzetten om invloed uit te oefenen op de wisselkoers.

Zo kunnen zij een rente instrument inzetten. Door de rente te verhogen zal er meer vraag komen naar de desbetreffende valuta. Dit omdat het dan interessant wordt voor beleggers om leningen af te sluiten in die valuta.

Wordt bijvoorbeeld de rente op de dollar verhoogd, dan zullen beleggers en investeerders dollars willen aanschaffen om die vervolgens op een spaarrekening in dollars te zetten.

Geld omrekenen dollars

Ook kunnen centrale banken meer valuta in de markt brengen. Hierdoor wordt het aanbod van de valuta verhoogd, waardoor de koers zal gaan dalen.

Is een sterke valuta een voordeel?

Een sterke wisselkoers is niet altijd voordelig voor een land. Dit maakt namelijk de export vanuit dat land duurder. Dit kan een reden zijn voor een centrale bank om het aanbod van de valuta te verhogen of de rente te verlagen om op die manier de valutakoers naar beneden te brengen.

Geld omrekenen en het werkelijke euro bedrag

Toch zal je uiteindelijk vaak zien dat het bedrag wat je kwijt bent in euro`s hoger is dan wat je bij de valuta omrekening te zien kreeg. Hiervoor zijn verschillende oorzaken.

Transactiekosten bij betalen en omwisselen van vreemde valuta

Ten eerste heb je te maken met transactiekosten. Bij het omwisselen van geld of het uitvoeren van een betaling in een vreemde valuta zullen er transactiekosten in rekening worden gebracht. Deze verschillen tussen de verschillende banken en daarnaast zijn de transactiekosten ook afhankelijk van het bedrag wat je wilt overmaken.

De wisselkoersopslag

Naast de transactiekosten wordt er ook vaak gewerkt met een wisselkoersopslag.

Betalingen of het omwisselen van geld wordt simpelweg niet afgerekend tegen de geldende middenkoers. Op deze middenkoers wordt een opslag toegepast. Op die manier verdient een bank of het GWK geld op het omwisselen van geld. Maar ook bij het gebruik van een creditcard of een prepaid creditcard wordt er een wisselkoersopslag gehanteerd. Ga je geld omreken dan dien je hier rekening mee te houden.

Nieuwe ontwikkeling op het gebied van vreemde valuta

Nieuw online banken proberen hier verandering in te brengen. Er wordt vaak slechts een marginaal bedrag aan transactiekosten berekend en daarnaast is er geen sprake van een wisselkoersopslag.

Op die manier kan je exact geld omrekenen om op die manier precies te zien hoeveel euro`s je nodig hebt om een bedrag in bijvoorbeeld Amerikaanse dollars te betalen.

Want dat is een ander probleem. het is niet altijd even eenvoudig te achterhalen wat nu precies de wisselkoersopslag is die een bank hanteert.

Daardoor is het niet eenvoudig om exact het euro bedrag te achterhalen wat je nodig hebt voor een betaling in een vreemde valuta.

Nieuwe ontwikkeling op valuta gebied

De komst van Transferwise

Door geld over te maken via Transferwise is dit echter wel mogelijk. En bovendien zeer eenvoudig. Je hoeft alleen het bedrag in te vullen en je krijgt tot op de cent nauwkeurig te zien wat je dit gaat kosten. Ook de transactiekosten worden apart getoond.

Maak je gebruik van Transferwise dan zal je direct zien dat dit vele malen goedkoper is dan dat je via een ING of Rabobank geld overmaakt. Je kan hiervoor eenvoudig naar de website van Transferwise gaan om een betaling uit te voeren.

Vreemde valuta websites vergelijken

Inmiddels is Transferwise niet de enige die diensten aanbiedt op het gebied van het buitenlands betalingsverkeer. Er zijn inmiddels zoveel verschillende aanbieders, dat er een valuta vergelijkingssite bestaat die de verschillende partijen met elkaar vergelijkt. Op die manier kan je eenvoudig de partij vinden waarbij je het goedkoopst uitbent. Naast Transferwise, zijn bijvoorbeeld ook Instarem en Skrill opgenomen in deze vergelijker.

Gratis bankrekening en profiteren van voordelige wisselkoersen

Je kan echter ook een gratis bankrekening openen bij de N26 bank. Hiervoor dien je een app te downloaden en jezelf te registreren. In de app van de N26 bank zit de service van Transferwise ingebouwd.

Ga je geld overmaken in een vreemde valuta dan maak je dus automatisch gebruik van transferwise. En dit gaat je heel veel geld besparen.

Niet alleen de N26 bank maakt gebruik van de technologie van Transferwise.

Geld omrekenen goedkoper

Hetzelfde geldt voor de Revolut bank. Ook zij maken gebruik van een app die je gratis kan downloaden en waarvoor je jezelf gratis kan registreren. Vervolgens maakt ook de app van Revolut gebruik van Transferwise.

Het is op dit moment nog niet mogelijk om alle valuta over te maken via deze nieuwe online banken. Wel is het zo dat het aantal valuta`s steeds verder wordt uitgebreid. Inmiddels is Transfers al in 59 landen beschikbaar. Hiermee dekken zij dus alle gangbare valuta af.

Voordelen voor zowel particulieren en bedrijven

Particulieren gebruiken deze dienst steeds vaker. Dit omdat het gewoon heel veel geld bespaart.

Want zelfs al maak je gebruik van een aanbod om geld te wisselen tegen 0 provisie, dan betaal je nog steeds de wisselkoersopslag. Ga je geld bestellen via een online broker, dan zal je dit merken omdat je minder euro`s ontvangt dan dat je had verwacht.

Door het gebruik van de prepaid creditcard van de eerder genoemde online banken kan je profiteren van deze gunstige wisselkoersen. Deze is geheel gratis aan te vragen nadat je een goedkope bankrekening bij deze banken hebt geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *