Geld investeren

Wat zijn anno 2020 nu de mogelijkheden om geld in te investeren? En dan het liefst mogelijkheden om te investeren waarmee je een hoog rendement kunt behalen, maar waarmee je niet al te veel risico loopt.

Voordat je daadwerkelijk gaat investeren is het verstandig om eerst eens alle mogelijkheden te bekijken, alvorens een beslissing te nemen. 

Ons advies hier is om dan met name naar het risico te kijken. Want risico is onlosmakelijk verbonden aan investeren. Hiervan dien je goed doordrongen te zijn.

1. Geld beleggen in aandelen

Investeren in aandelen is waarschijnlijk een van de oudste vormen van geld investeren. Bovendien ook de methode die het meest in de praktijk wordt gebracht.

De drempel om te gaan beleggen in aandelen is laag. Je hoeft eigenlijk alleen een beleggersrekening te openen en dan kan je direct aan de slag.

Beleggen in aandelen is echter niet zonder risico. Een belegging kan altijd minder waard worden. Maar gezien de rente die mensen ontvangen op een spaarrekening, zijn steeds meer mensen bereid om dit risico te nemen.

Zorg er wel altijd voor dat je weet waarin je belegd en wat de bijbehorende risico`s zijn.

Geld investeren in aandelen

Kies voor een beleggingsrekening met lage transactiekosten

Een beleggingsrekening kan je bijvoorbeeld openen bij Bux. Dit is een relatief nieuwe speler op de markt, waar je kan beleggen tegen lage transactiekosten. Online brokers zijn zowiezo sterk in opkomst omdat je hier kan beleggen tegen relatief lage transactiekosten.

Een andere veel gebruikte aandelenbroker is de Giro. Ook bij de Giro kan je terecht voor een beleggingsrekening met lage transactiekosten.

Beleggen in aandelen is lange termijn gericht. Je dient niet te verwachten dat je hier op korte termijn ontzettend rijk mee zult worden.

2. Geld investeren in alternatieve beleggingsproducten

Naar beleggen in aandelen, kan je er ook voor kiezen om te gaan beleggen in bijvoorbeeld opties of CFD`s. CFD staat voor Contract For Difference. Op die manier krijg je niet het onderliggende aandeel zelf in handen, maar kan je profiteren van koersstijgingen.

Geld investeren CFD

Je kan op die manier zelf ook profiteren van koersdalingen. Dit door short te gaan.

Op het moment dat je een CFD positie sluit, wordt het verschil ten opzichte van de aankoopdatum afgerekend.

Deze alternatieve beleggingsproducten zijn mijn inziens redelijk risicovolle producten, waarvoor de nodige kennis vereist is. 

Wanneer je wilt beleggen, maar je hebt nog niet veel ervaring dan dien je uitermate voorzichtig te zijn met dergelijke financiële producten. Ik vraag me zelfs af of dat een goed idee is.

3. Investeren in vastgoed

Vastgoed heeft historisch gezien altijd goede rendementen opgeleverd. Daarnaast zijn de risico`s van beleggen in vastgoed lager dan bij het beleggen in aandelen. 

Dit omdat je belegt in iets fysieks, wat altijd zal blijven bestaan. Op een gegeven moment kunnen de prijzen wel gaan dalen, maar dat is geen reden tot paniek.

De historie heeft geleerd dat na een daling van de prijzen van vastgoed, deze prijzen weer zullen gaan stijgen tot boven het oude niveau, van voor de prijsdaling.

Dit gegeven is echter wel gebaseerd op het verleden.

Beleggen in vastgoed

Er bestaat geen garantie dat dit in de toekomst ook altijd zo zal zijn.

Echter, in de loop der jaren is het beleggen in vastgoed een goede investering gebleken. Aan de andere kant toont onderzoek aan dat de vastgoedprijzen erg hoog zijn op dit moment.

Vastgoed investeringen via een beleggingsfonds

Geld investeren in vastgoed betekent niet dat jezelf huizen of winkelpanden dient te gaan kopen. Er bestaan namelijk verschillende vastgoedfondsen waarin je kan investeren. Op die manier investeer je dan als het ware in een pool van verschillende vastgoedprojecten. 

Dat is direct ook goed voor de risicospreiding. Op die manier kan je bijvoorbeeld eenvoudig het geld spreiden tussen winkelpanden, kantoorpanden en eventueel appartementengebouwen

Er zijn verschillende vastgoedfondsen beschikbaar. Zo kan je bij Corum al vanaf 50€ per maand gaan beleggen in vastgoed. Je hebt dan de keuze uit Corum Origin of Corum XL. 

Wat het beleggen in vastgoed via Corum kenmerkt is dat zij een vastgoedportfolio aanhouden van maar liefst 3 miljard euro. Bovendien is deze portfolio verdeeld over 16 verschillende landen.

4. Sparen en termijndeposito`s

De meest veilige manier van investeren is geld op een spaarrekening zetten. Dit levert echter maar zeer weinig op. Bij Nederlandse banken levert dit zelfs helemaal niks op. 

Sparen en termijndeposito

Door te gaan sparen bij Bigbank of Raisin kan je nog wel een hoger rendement realiseren. 

Omdat deze banken in het bezit zijn van alle benodigde bankvergunningen, hoef je bovendien niet bang te zijn dat je jouw geld kwijt raakt.

Raisin heeft op dit moment een mooie introductie aanbieding. 

Je kan een welkomstbonus ontvangen tot 100€, indien je een spaarrekening opent. Dat is toch weer snel verdiend.

Via Raisin kan je op dit moment nog een spaarrente ontvangen van 1,2%. Dit is aanzienlijk hoger dan bij Nederlandse banken, maar geen rendement waarmee je snel rijk zult worden.

5. Beleggen in goud

Het beleggen in goud gebeurd al vele tientallen jaren. Vooral in economisch onzekere tijden neemt de populariteit van het beleggen in goud toe. Ook hier is het weer niet noodzakelijk om zelf goud te gaan kopen en dit in een kluis te bewaren.

Goldrepublic biedt de mogelijkheid om daadwerkelijk goud aan te kopen. Het goud dat je via hen koopt is op die manier jouw fysieke eigendom. 

Een meer gebruikelijke manier is beleggen in goud via een ETF. Dit staat voor Exchange Traded Fund. Het is een beleggingsinstrument dat op de beurs wordt verhandeld en de waarde van een specifiek product vertegenwoordigd.

Zo zal een goud ETF exact meebewegen met de goudprijs.

Beleggen in goud

Op die manier kan je eenvoudig in goud beleggen, zonder dat je daadwerkelijk fysiek goud dient aan te kopen.

Investeren in andere edelmetalen

Goud is een van de bekendste en meest waardevaste edelmetalen. Er zijn echter nog tallozen andere edelmetalen waarin je kunt investeren. 

De afgelopen jaren is bijvoorbeeld lithium enorm in populariteit gegroeid. Dit omdat dit een onmisbare grondstof is voor electrische auto`s.

6. Financieren van leningen

Een andere mogelijkheid om geld te investeren is het investeren in leningen. Op die manier  kan je leningen verstrekken aan derden. Dit kunnen zowel particulieren of bedrijven zijn.

Om dit eenvoudig te maken zijn er inmiddels meerdere platformen die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Zo is er bijvoorbeeld Fast Invest. 

Geld investeren in particuliere leningen

Via Fast Invest kan je investeren in verschillende leningen. Hierbij kan je een rente ontvangen die wel kan oplopen tot 18%.

Je investeert via Fast Invest met name in leningen aan particulieren, in landen zoals Spanje en Polen.

Om in aanmerking te komen voor een lening als consument zijnde, dien je te voldoen aan strikte voorwaarden. 

Daarnaast biedt Fast invest een Buy Back garantie in het geval de leningnemer niet aan zijn verplichtingen voldoet.

Lender & Spender is vergelijkbaar met Fastinvest. Het verschil is dat Lender & Spender alleen leningen verstrekt aan Nederlanders. Het gemiddeld rendement over de afgelopen jaren lag bij het verstrekken van dergelijke particuliere leningen zo rond de 4% per jaar.

Lender & Spender hanteert ook strikte voorwaarden voor het verstrekken van een lening. Mensen die niet in aanmerking komen voor een lening bij een bank kunnen ook niet terecht bij Lender & Spender.

7. Direct investeren in bedrijven via Crowdfunding

Via een online platform kan je ook investeren in met name start-ups. Op die manier investeer je direct in een bedrijf. Hierdoor kan je investeren in bedrijven die een verschil proberen te maken. Met name bedrijven gericht op duurzaamheid en gezondheidszorg zijn dan ook erg populair.

Crowdfunding

Via een platform zoals Seedrs kan je al vanaf 10 euro per project investeren. Bij Collin Crowdfund dient je minimaal 500€ te investeren.

Je kunt dus ook met kleine bedragen investeren in met name start-ups. Maar ook in bedrijven die opzoek zijn naar kapitaal.

Persoonlijk vind ik dit een leuke manier van investeren. Je participeert namelijk direct in een bedrijf.

Aan de andere kant is het ook een risicovolle manier van investeren, waarmee je wel een aantrekkelijk rendement kan realiseren. Ook hier is risicospreiding aan te raden. Stop niet al jouw geld in één en hetzelfde bedrijf.

Een keuze maken tussen de verschillende opties

Bovenstaande geeft wel weer dat er eigenlijk veel meer mogelijkheden zijn om geld te investeren dan dat je aanvankelijk zou denken. Sommige investeringen zijn risicovoller dan anderen en vragen daardoor ook meer aandacht.

Waar ga jij jouw geld in investeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *