Geld bijdrukken door de Europese centrale bank is de afgelopen jaren op grote schaal gedaan. Zij hebben dit lange tijd kunnen doen, zonder dat er sprake was van oplopende inflatie. Dit lijkt echter voorgoed verleden tijd.
Het geld bijdrukken door de Europese Centrale Bank (ECB) is begonnen om uit de vorige crisis te komen. Dit heeft goed gewerkt. Het gevolg is wel dat er miljarden euro`s extra in omloop zijn gekomen.
Het gevolg voor de inflatie
Het is een algemene economische theorie dat het extra geld in omloop brengen leidt tot een hogere inflatie. Geld wordt hierdoor goedkoper (lagere rente), waardoor het makkelijker wordt om geld uit te geven. Geld lenen wordt goedkoop, hetgeen het ook interessant maakt om te investeren als bedrijf zijnde.
Een business case zal veel sneller rendabel zijn wanneer je 1% rente dient te betalen of dat je 10% rente dient te betalen over een financiering.
Energieprijzen en inflatie
Of de huidige inflatie te wijten is aan het geld bijdrukken door de centrale bank, waag ik echter te betwijfelen.
Wel kan het zo zijn dat de inflatie extra wordt aangewakkerd door deze handelingen. Daarom ben ik het ook niet helemaal eens met WNL.
De huidige hoge inflatie is bijna in zijn geheel te wijten aan de hoge energieprijzen. Vergeet hierbij niet dat deze hoge energieprijzen ook in allerlei producten worden doorberekend. Zo zal de energierekening voor een supermarkt of zwembad ook veel hoger uitvallen.
Waar zijn de hoge energieprijzen aan te wijten?
De hoge energieprijzen zijn weer te wijten aan de oorlog in de Oekraïne en het naijleffect van de corona crisis. Bijna niemand had verwacht dat de productie en consumptie van bijna alle goederen zo razendsnel weer op het peil zou zijn als voor de crisis het geval was. En voor sommige producten is de vraag alleen nog maar toegenomen. Hiermee is geen rekening gehouden bij de productie van olie en gas.
Dit is daarnaast ook niet zomaar even op te lossen. Daar gaat tijd overheen. Daarbij kan je jezelf afvragen of het interessant is voor de grote olieproducerende landen om de productie te verhogen. Ze kunnen vaak beter iets minder verkopen tegen hogere prijzen dan andersom.
Op dit gebied vind ik het overigens wel opvallend dat de OPEC zoveel macht heeft. Dit is niets meer of minder dan een kartel van olieproducerende landen. Dit voorkomt dat er geconcurreerd gaat worden op basis van prijzen.
De uitwerking van inflatie op de rente
De oplopende inflatie kan echter voor vermogende mensen wel een positief effect hebben Een hoge inflatie wordt namelijk bijna altijd bestreden met een hogere rente. Het zou dus zo kunnen zijn dat je op termijn weer rente over spaargeld gaat ontvangen.
Hierdoor ben ik persoonlijk voorzichtig met het afsluiten van een langlopende termijndeposito. Ik wil niet mijn geld hebben vaststaan op het moment dat de rente gaat stijgen. Daarentegen reageert de economie de laatste jaren erg onvoorspelbaar. Dus wellicht zit ik er helemaal naast met mijn verwachting dat de rente zal gaan stijgen. Toch geef ik zelf op dit moment de voorkeur aan een vrij opneembare spaarrekening.
Een lastige keuze
Wel lijkt het me vrij zeker dan het geld bijdrukken door de centrale bank de komende maanden stop gezet gaat worden. Dit is niet langer te verantwoorden uit oogpunt van de hoge inflatie. Dit kan echter wel de economische groei vertragen. Daardoor is en blijft dit een lastige keuze. Want het laatste wat we nu nodig hebben is een recessie. Dan is het wellicht beter om voor een periode een hogere inflatie te accepteren.