De rente is inmiddels al vele jaren ontzettend laag. Veel mensen vragen zich inmiddels af; gaat de rente stijgen? Dat in de toekomst de rente ooit weer zal gaan stijgen, is vrij zeker.
Wanneer dat gaat gebeuren is echter de grote vraag. In mijn opinie zal dit in ieder geval de komende tijd niet gaan gebeuren.
Inhoudsopgave
Waarom is de rente zo laag?
De reden dat de rente zo laag is, komt voornamelijk door het beleid van de Europese Centrale bank (ECB). Door het opkopen van leningen brengen zij geld in omloop.
In een ver verleden werd er door verschillende landen gewoonweg de geldpers aangezet om meer geld in omloop te brengen. Nu gebeurd het door het opkopen van deze leningen, zowel staatsleningen als ook bedrijfsleningen. Op deze manier wordt er meer geld in omloop gebracht.
De vraag en aanbod van geld
Aangezien de rente op de financiële markt ontstaat via het standaard economische principe van vraag en aanbod, wordt hiermee het aanbod van geld vergroot. De toename van het aanbod heeft vervolgens een drukkende werking op de prijs, in dit geval de rente.
Door het grote aanbod van geld op de kapitaalmarkt kunnen banken erg goedkoop aan geld komen. Er bestaat dus geen noodzaak om hoge rentes te verstrekken op een spaarrekening, om op die manier aan geld te komen.
Sparen is dan ook niet echt interessant op dit moment. Maar de vraag blijft, gaat de rente stijgen? Dit is ook een belangrijke vraag indien je op dit moment overweegt om te gaan beleggen met spaargeld.
Verwachtingen zijn altijd een persoonlijke mening
Ten eerst een disclaimer. Alles wat je op deze pagina leest, is mijn persoonlijke opinie. Het is echter wel zo dat er talloze verschillende meningen bestaan op het gebied van renteontwikkelingen. Er is echter niemand die met zekerheid kan zeggen wat er gaat gebeuren.
Zelfs de president van de Europese centrale bank en CEO`s van grote multinationals kunnen niet met zekerheid kunnen zeggen wat er in de toekomst zal gaan gebeuren.
Dit is iets om altijd in jouw achterhoofd te houden. Indien je een artikel leest over een eventuele rentestijging, dan is dit puur een opinie.
Natuurlijk is het wel zo dat de ene persoon hier meer vanaf weet dan een ander. Aan de andere kant zijn er altijd onverwachte gebeurtenissen die hier een rol kunnen spelen. Denk maar aan de corona crisis.
Waarom verwacht ik niet dat de rente gaat stijgen?
Doordat de rente laag is, wordt de drempel voor bedrijven lager om geld te gaan lenen. En geld lenen is nodig om als bedrijf te kunnen investeren. Deze investeringen van bedrijven zijn de komende jaren extreem belangrijk.
Met de recessie of zelfs depressie die inmiddels in gang is gezet, wordt het nog essentiëler dat bedrijven gaan investeren. Want investeren betekent meer werkgelegenheid en economische groei.
Een stijgende rente zal voor de economie op dit moment catastrofaal zijn. Op die manier wordt de recessie nog dieper. Daarnaast zijn alle Europese landen aangewezen op leningen om hun tekorten af te dekken.
Met een hogere rente, waardoor het voor landen zoals Italië en Spanje nog duurder wordt om te gaan lenen, zullen de gevolgen in dat geval niet te overzien zijn.
De invloed van de lage rente op de Nederlandse staatsschuld
Zelfs voor Nederland zou dit grote gevolgen hebben. Alhoewel de rente op een Nederlandse staatslening licht is gestegen in de afgelopen maanden, is deze nog steeds negatief. Dit houdt in dat voor elke miljard EURO die Nederlandse staat leent, dat zij rente ontvangen.
Dit is voor mij dan ook de verklaring van de minister van economische zaken dat zij diepe zakken hebben. Indien dit geld wat wordt geleend vervolgens als leningen worden verstrekt aan grote bedrijven, waarbij er een bedrag aan rente wordt berekend, dan wordt er nog meer verdiend als Nederlandse staat zijnde.
De factor risico en de hoogte van de rente
Naast de rente op de kapitaalmarkt, speelt ook risico een rol. Dit is de reden dat de rente op de Nederlandse staatsleningen licht is gestegen. Doordat Nederland meer geld heeft geleend, wordt het risico op niet terugbetaling is grote. Dit vertaalt zich in een risico opslag.
Dit komt ook tot uitdrukking in de rente die landen met hoge staatsschulden dienen te betalen. Deze ligt aanzienlijk hoger dan hetgeen Nederland betaal aan rente. Zo ligt de rente voor een Italiaanse staatslening voor 10 jaar inmiddels rond de 3%.
De invloed op de hypotheekrente en spaarrente
De lage rente vertaalt zich ook in een lage hypotheekrente. Voor huizenbezitters is dit dus goed nieuws. De lage rentestanden hebben dan ook veel invloed gehad op de stijgende huizenprijzen.
Een hypotheek rente voor 20 jaar vast kan je bijvoorbeeld al afsluiten voor een rentepercentage van 1,5%. Dit is echt historisch laag. Voor een hypotheek van 100,000€ betaal je hierdoor slechts 125€ per maand aan rente.
En dat is het brutobedrag, waar de meeste mensen nog belastingaftrek over genieten. Stijgt de rente, dan heb je met een dergelijke lange rentevast periode hier ook nog eens geen last van.
Mijn persoonlijke verwachting is niet dat hypotheekrente gaat stijgen op korte termijn. Er bestaan echter verschillende meningen omtrent de hypotheekrente verwachting.
Voor mensen met geld op een spaarrekening is het echter minder goed nieuws. Via bijvoorbeeld een spaarrekening bij de ABN AMRO ontvang je inmiddels geen rente meer.