Franse bank

Is sparen bij een Franse bank wel veilig? Of loop je dan het risico dat je jouw spaargeld kwijt bent, wanneer de bank failliet gaat? Vanuit dit oogpunt is er één belangrijk aspect, waar je altijd op zou moeten letten. Dit is de bankvergunning en het daaraan verbonden depositogarantiestelsel.

Waarom sparen in Frankrijk?

Er is een belangrijke reden wat sparen in Frankrijk aantrekkelijk maakt. Dit is de hogere rente die je kunt ontvangen. Zo biedt de Renault bank op dit moment een rente van 0,35% bij een vrij opneembare spaarrekening. Een spaarrekening is al te openen vanaf 1€ en er zijn verder geen beperkende voorwaarden. Spaartegoeden vallen hierbij onder het depositogarantiestelsel. 

Zolang je er maar voor zorgt dat er niet meer dan 100.000€ op de spaarrekening staat, dan hoef je jezelf geen zorgen te maken. Zelfs in het geval van een faillissement. Dan heb je binnen een week het geld alweer op de bankrekening staan.

Franse depositogarantiestelsel

In Frankrijk kennen ze eenzelfde systeem zoals wij het depositogarantiestelsel kennen. Dus ook in Frankrijk is spaargeld tot een bedrag van 100.000€ gedekt door de Franse centrale bank, zoals in Nederland de Nederlandse staat hiervoor verantwoordelijk is.

Wel dient de bank waar je jouw spaargeld gaat storten, in het bezit te zijn van een bankvergunning. Alleen dan is dit garantiestelsel van toepassing. Ga je sparen bij een bank waarbij het depositogarantiestelsel niet van toepassing is, dan loop je een risico. 

Wellicht is doorgaans het risico van een faillissement niet al te groot, maar wanneer het wel misgaat, dan ben je ook alles kwijt. Je hoeft er dan in de praktijk niet op te rekenen dat je jouw spaargeld nog terugziet.

Als Nederlander een rekening openen in Frankrijk

Als Nederlander is het niet altijd mogelijk om een bankrekening of spaarrekening te openen bij een Franse bank. Veel banken stellen als voorwaarde dat je een inwoner van Frankrijk dient te zijn. Bij de BNP Paribas is dit bijvoorbeeld van toepassing. Deze voorwaarde is niet van toepassing bij de Renault bank.

Ook als Nederlander kun je hier snel en eenvoudig een spaarrekening openen.

Wel dien je jezelf dan eerst te registreren bij Raisin. Dit platform maakt het namelijk voor Nederlanders mogelijk, om een spaarrekening te openen bij de Renault bank. Indien je eenmaal geregistreerd bent bij Raisin, dan kan je ook spaarrekeningen openen bij tal van andere banken in Europa. Zo kan je dan ook kiezen uit tal van termijndeposito`s om nog meer rente te ontvangen.

Spaarrekening Franse bank

Het gebruik van een tegenrekening

Wat ik persoonlijk altijd prettig vind, is wanneer er sprake is van een vaste tegenrekening. Daardoor kan je van een spaarrekening niet zomaar geld naar andere rekeningen overmaken. Dit zorgt ervoor dat hackers niet onopgemerkt jouw spaarrekening kunnen plunderen. 

Daarnaast, wanneer je een spaarrekening bij een Franse bank gaat openen, dan dienen zowel de gegevens van jouw betaalrekening bij een Nederlandse bank als wel de gegevens van de spaarrekening bij de Franse bank, te worden gestolen. Dit zorgt ook voor een verlaagd risico.

Komt de ABN AMRO in Franse handen?

Overigens is er recent in het nieuws gekomen, dat de BNP Paribas het plan heeft de ABN AMRO over te nemen. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, hangt onder meer van het ministerie van financiën af. Er zal toestemming dienen te worden verleend en bovendien heeft de Nederlandse staat nog steeds 53,3% van de aandelen van de ABN AMRO in handen.

Persoonlijk zou ik niet snel instemmen met de voorgestelde overname. De overname van de KLM door Air France is namelijk niet echt een succes te noemen. Daarnaast proberen de Fransen op zijn tijd, om zoveel mogelijk van de business van KLM naar Frankrijk over te hevelen.  Ik zou het dan ook toejuichen wanneer de ABN AMRO gewoon een Nederlandse bank zou blijven.

 • Flexibel sparen met 0,80% rente
 • Termijndeposito 1 jaar - 2,3%
 • Flexibel sparen met 0,85% rente
 • Depositogarantiestelsel
 • 1,90% rente - 1 jaar termijndeposito
 • Depositogarantiestelsel
 • 2,85% rente bij een termijndeposito
 • Depositogarantiestelsel
 • 0,45% rente - vrij opneembare spaarrekening
 • 2,67% - 3 jaar termijndeposito
 • 0,41% rente - vrij opneembare spaarrekening
 • Zweedse bank - depositogarantiestelsel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *