Kapitaal injectie voor fintech bedrijf

Het Fintech bedrijf Revolut heeft op 20 februari een nieuwe kapitaalinjectie gekregen van maar liefst 500 miljoen dollar. Hiermee hebben zij in totaal meer dan $836 aan kapitaal binnengehaald van diverse investeerders. (Bron: CNBC)

Wie of wat is Revolut?

Bij deze online bank kan je een gratis bankrekening openen. Het bankieren geschied vervolgens geheel via een mobiele app. Dit van origine Engelse bedrijf is een innovator op het gebied van bankieren. 

Wat gaat Revolut doen met deze kapitaalinjectie?

De CEO van Revolut geeft aan dat het de bedoeling is om verder uit te breiden. Naast dat zij actief willen worden in meer markten, willen zij ook hun diensten gaan uitbreiden. De uitbreiding van de diensten is gericht op het verstrekken van leningen. Tot op heden is het nog niet mogelijk om een lening af te sluiten via Revolut. Hier komt dus waarschijnlijk op termijn verandering in.

De markt waarop het Fintech bedrijf Revolut zich wil gaan richten om uit te breiden is Amerika. Dit is geen eenvoudige opgave, gezien de strikte regulering, maar uiteraard wel een markt met ongekende groeimogelijkheden.

De waardering van bedrijven

Bij dit soort financieringsrondes wordt er een stuk aandelenkapitaal uit handen gegeven aan de investeerders. Om te bepalen hoeveel geld er dient te worden geïnvesteerd voor een bepaald percentage van de aandelen dient er een waardering plaats te vinden van de onderneming.

Vooral bij nieuwe bedrijven is dit waarderen van een onderneming niet altijd even eenvoudig. Normaal gesproken wordt een onderneming gewaard op basis van kengetallen zoals winst, omzet en vrije kasstroom. Bij ondernemingen die zich nog in de start-up fase bevinden is dit echter niet zinvol. Hier wordt dan ook veel meer gekeken naar de toekomstverwachtingen.

Neem als voorbeeld Uber. De waarde van dit bedrijf wordt geschat op 80 miljard euro. Maar ze hebben nog nooit een euro winst gemaakt! De waardering is dan ook puur gericht op de potentie van de onderneming.

Hoeveel is dit Fintech bedrijf waard?

Met de kapitaalinjectie van Revolut wordt de onderneming gewaardeerd op een bedrag van maar liefst 5,5 miljard dollar. Inmiddels heeft het bedrijf ook meer dan 2,000 mensen in dienst.

Het ophalen van dit geld is geleid door het in Silicon Valley gevestigde TCV en werd ondersteund door grote investeerders zoals Ribbit Capital, DST Global, Lakestar en GP Bullhound.

Maakt Revolut inmiddels winst?

Revolut is op dit moment nog niet winstgevend. Dit komt hoofdzakelijk omdat er veel geld wordt uitgegeven om nieuwe klanten binnen te halen die een bankrekening willen openen bij deze bank. Dit is iets wat vrij normaal is bij start-ups. Het kost nu eenmaal ontzettend veel geld om een klantenbasis op te bouwen. Wel is het streven om in 2020 op zijn minst break-even te draaien.

Hoe zal er winst worden behaald?

De winst zal behaald moeten worden door klanten die willen betalen voor het openen van een bankrekening. 

Naast de optie om geheel gratis een bankrekening te openen bestaan er ook pakketten waarvoor je dient te betalen. De betaalde pakketten komen met additionele voordelen zoals een doorlopende reisverzekering. 

Daarnaast dienen zij te verdienen aan transactiekosten. Dit zijn transactiekosten die in rekening worden gebracht bij het doen van betalingen en bijvoorbeeld het overboeken van vreemde valuta, via het ingebouwde Transferwise.

Wij van de goedkoopste bankrekening volgen de ontwikkelingen van dit fintech bedrijf dan ook op de voet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *