Is het aanhouden van een bankrekening niet gratis, voor een spaarrekening worden er geen maandelijkse kosten in rekening gebracht. Een extra spaarrekening openen zorgt er dan ook niet voor dat je extra dient te betalen.
Inhoudsopgave
Waarom toch een tweede spaarrekening openen?
Nu zal je denken, ik ontvang tocht bijna geen rente, dus waarom zou ik dan nog een extra spaarrekening openen. Er zijn een aantal redenen waarom dit toch verstandig kan zijn om te doen.
Risicospreiding
Het depositogarantiestelsel geldt tot een bedrag van maximaal 100,000€. Bevindt je jezelf in de situatie dat je over meer spaargeld beschikt, dan is het verstandig om dit te verdelen over verschillende spaarrekeningen.
Zo voorkom je eenvoudig, dat in het geval van een faillissement je jouw geld kwijt raakt.
Het is dan wel erg belangrijk om erop te letten dat de bank waar je de extra spaarrekening wilt openen, niet onder dezelfde bankvergunning opereert.
Want indien dat wel het geval is, dan gaat de extra bescherming via het depositogarantiestelsel niet op.
Sparen voor verschillende doelen
Wil je sparen voor iets specifieks, zoals bijvoorbeeld een nieuwe auto, een wereldreis of voor de aanbetaling van een huis?
Ook in dat geval kan het zinvol zijn om hiervoor een extra spaarrekening te openen. Op die manier kan je direct zien hoeveel geld je hebt gespaard voor dit specifieke doel.
Daarnaast voorkom je op deze manier dat je het gespaarde geld aan iets anders gaat uitgeven. Sparen voor een specifiek doel geeft daarnaast ook nog eens extra voldoening.
Sparen met verschillende termijnen
Het is nog steeds het geval, dat je meer rente ontvangt indien je jouw geld voor een langere termijn vastzet via een termijndeposito.
Wil je een gedeelte van het geld, wat je normaal gesproken niet nodig hebt op de korte termijn, langer vastzetten om zodoende meer rente te ontvangen, dan kan je hiervoor een extra spaarrekening openen.
Houdt er echter wel rekening mee, dat indien je de termijn van het termijndeposito niet volmaakt, de opgespaarde rente in dat geval verloren gaat. Het is dus verstandig om goed te bekijken hoeveel geld je voor welke termijn je wilt vastzetten.
En vergeet hierbij niet dat er altijd iets ontwachts kan gebeuren, waardoor je wat extra geld nodig hebt.
Waar kan je een extra spaarrekening openen?
Je kan de extra spaarrekening natuurlijk gewoon openen bij de bank waar je op dit moment ook de huidige spaarrekeningen en betaalrekeningen hebt ondergebracht.
Dit is is echter niet noodzakelijk. Je kan bijvoorbeeld ook kijken naar Raisin. Via Raisin kan je sparen in verschillende landen in Europa. Op die manier kan je profiteren van een hogere rente.
Sparen in het buitenland en het depositogarantiestelsel
Dit lijkt misschien een beetje risicovol, maar zolang een Europese bank maar in het bezit is van de benodigde vergunningen, dan is het depositogarantiestelsel van kracht.
Dit is namelijk een Europese wetgeving, die automatisch van kracht wordt indien er bankvergunningen worden verstrekt.
Een andere optie om meer rente te ontvangen is de Bigbank. Bij de Bigbank kan je bijvoorbeeld een rente van 0,85% ontvangen op een termijndeposito van 1 jaar.
Dit is uiteraard nog steeds erg laag, maar in ieder geval meer dan wat je in Nederland zal ontvangen. En ook hier is het depositogarantiestelsel van kracht.
Belasting over spaargeld
Helaas is het al een behoorlijk aantal jaren het geval dat sparen je praktisch geen rente meer oplevert. En zeker indien je over een groter kapitaal beschikt, dan dien je uit te kijken dat het vermogen niet minder wordt, doordat je ook nog eens belasting dient te betalen.
Sparen of beleggen
Daarom kiezen meer en meer mensen om te gaan beleggen. Op die manier is het mogelijk om toch rendement te behalen over spaargeld. Het nadeel is wel dat beleggen nooit zonder risico is.
Experts raden het af om het gehele vermogen in beleggen te investeren. In plaats van het openen van een extra spaarrekening, zou je echter ook kunnen overwegen om een beleggingsrekening te openen.
Dit kan bijvoorbeeld snel en eenvoudig online bij Bux. Maar ook eToro is een goede optie. Via dat platform kan je namelijk beleggen in aandelen zonder transactiekosten te betalen.
Het is in dit geval wel verstandig om te luisteren naar adviezen van experts. Ga alleen beleggen met geld dat je niet direct nodig hebt.