Het was de afgelopen dagen weer in het nieuws. Erdogan grijpt in bij de Turkse centrale bank. Van de huidige 7 beleidsmakers zijn er het afgelopen jaar 4 vervangen. Deze 4 nieuwe beleidsmakers hebben dus allemaal slechts een beperkte ervaring op dit gebied. (Bron: Telegraaf)
Het dilemma van Turkije
Turkije bevindt zich in een moeilijke situatie. De corona crisis heeft er ingehakt waardoor er sprake is van een recessie. Echter, in tegenstelling tot veel andere landen waar covid de oorzaak is van deze recessie, was de recessie in Turkije al eerder ingezet. Voor de uitbraak van het coronavirus waren zij eigenlijk net min of meer uit de recessie aan het komen.
Een economische krimp en een hoge inflatie, waar Turkije al decennialang mee kampt, is een uitermate lastige situatie. Een middel om inflatie te bestrijden is de rente verhogen. Hierdoor zullen de uitgaven dalen en aangezien prijzen worden bepaald door vraag en aanbod, zal hierdoor de inflatie afnemen.
Aan de andere kant zorgt een hogere rente ervoor dat de economische groei zal afnemen. Een lastig dilemma dus.
De afwijkende visie van Erdogan
Erdogan heeft echter een afwijkende mening op dit gebied. Hij is van mening dat een hoge rente de inflatie aanwakkert. Er zijn op dit gebied weinig economen die deze visie ondersteunen.
Om dit beleid toch in de praktijk te brengen grijpt Erdogan in bij de Turkse centrale bank. Door op belangrijke posities mensen neer te zetten die uitvoeren wat hij wil, kan hij zijn visie doordrukken.
Omdat dit tegen de visie van economen ingaat, dient hij zittende mensen te vervangen.
Hoe reageert de financiële wereld?
De beurzen reageren erg negatief op deze acties. De vrees dat de Turkse lira in een vrije val geraakt neemt alleen maar toe. In mijn opinie is dit volledig terecht.
De afgelopen maanden is de koers van de Turkse lira al met 14% gedaald en neemt de inflatie alleen maar toe.
De verwachting dat door het ingrijpen van Erdogan bij de Turkse centrale bank de rente zal worden verlaagd, waardoor de inflatie nog verder zal aanwakkeren, is in mijn ogen dan ook geheel terecht. Ga je geld overmaken naar Turkije dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden.
De wisselkoers kan binnen een paar dagen gigantische schommelingen vertonen.
Gevolgen van een hoge inflatie
Een hoge inflatie zorgt voor weinig vertrouwen in de munt van een land. Dit zal met name buitenlandse investeerders afschrikken om te investeren in een dergelijk land.
Daarnaast zal er altijd angst bestaan voor een sterk stijgende rente, waardoor investeringen onder druk zullen komen te staan.
Indien de rente daadwerkelijk gaat worden verlaagd en de inflatie hierdoor nog sterker gaat stijgen, dan zal het investeringsklimaat in Turkije nog verder onder druk komen te staan. En dit met alle gevolgen van dien.
Om uit de huidige crisis te komen zijn investeringen onmisbaar. Het onnavolgbare beleid op dit gebied is mijn ogen een ernstige bedreiging voor deze noodzakelijke investeringen.
De enige juiste oplossing is om de juiste stappen te volgen, zoals bijna alle economen dit zullen onderschrijven. Zorg ervoor dat eerst de inflatie onder controle is, hetgeen de weg opent naar economische groei. Andersom is praktisch onmogelijk.