Dit is iets wat we lange tijd niet hebben gehoord. Maar liefst elf jaar om precies te zijn (Bron: Telegraaf) De ECB gaat de rente verhogen, hetgeen is bekend gemaakt door ECB president Christine Lagarde. Goed nieuws voor spaarders.
Geen goed nieuws voor mensen die op het punt staan een huis te kopen. Je mag namelijk verwachten, dat dit ook uitwerking gaat hebben op de rente die een bank vergoedt en die zij in rekening brengen bij een lening.
Een kleine verhoging van de rente
De verhoging is echter marginaal. De ECB zal de rente in juli verhogen van min 0,5 procent naar min 0,25 procent. Een dergelijke kleine verhoging is echter normaal en ook verstandig monetair beleid. De stijging wordt ingegeven door de hoge inflatie in de Eurozone.
Deze negatieve rente zorgt ervoor, dat je in sommige gevallen dient te betalen voor geld op een spaarrekening. Wanneer een bank geld aantrekt via de centrale bank dan ontvangen zij namelijk ook geld.
Stapsgewijze verhoging
Om direct de rente met bijvoorbeeld een procentpunt te verhogen, zal te veel onrust veroorzaken. In een periode van rentestijgingen, zie je dan vaak ook dat dit meerdere keren gebeurd en ook in kleine stappen.
Naast dat de ECB de rente in juli gaat verhogen, is de verwachting dat er in september nog een verdere verhoging door de Europese Centrale bank (ECB) zal plaatsvinden. Dit om de inflatie in het derde kwartaal verder te beteugelen.
Of dit echter genoeg is om de inflatie te onderdrukken waag ik zeer te betwijfelen. Daarvoor dient er de komende tijd iets gedaan te worden aan de energiecrisis. Dit is echter complexer dan gewoonweg de rente te verhogen.
De boodschap van de renteverhoging
Wat wellicht nog belangrijker is dan de verhoging van de rente met een kwart procentpunt, is de boodschap die hiermee wordt afgegeven. Dat de ECB de rente gaat verhogen houdt, in dat we in de toekomst rekening dienen te gaan houden met hogere rentes.
Er zijn ook economen die nog niet zolang geleden de verwachting hebben uitgesproken, dat de lage rente nog wel eens tientallen jaren zo zou kunnen blijven aanhouden.
Hierbij wordt dan vaak verwezen naar de situatie in Japan, waar dit al lange tijd zo is.
Het is uiteraard wel zo, dat er enorm veel gebeurd is en nog steeds gebeurt in de wereld. Zonder de oorlog in de Oekraïne was deze renteverhoging door de ECB er nooit gekomen. Het kan daarom ook zo zijn, dat wanneer er een einde komt aan de oorlog (en hopelijk is dat erg snel), dat de renteverhogingen dan weer verleden tijd zijn.
De invloed van de renteverhoging
De invloed van de renteverhoging zal op termijn merkbaar zijn. Zo zal het invloed hebben op de hypotheekrente. Deze zal waarschijnlijk ook iets gaan stijgen. De vraag is of deze stijging hoog genoeg is, om de prijzen op de huizenmarkt weer enigszins te normaliseren.
Het kan op termijn ook goed nieuws zijn voor spaarders. Wellicht wordt sparen in de toekomst weer rendabel. Zover zijn we echter nog niet en dit zal zeker nog enige tijd duren, alvorens dit ook het geval zal zijn.
Want vergeet niet, dat zelfs door deze verhoging de rente nog steeds negatief is. Deze negatieve rente zorgt er nog steeds voor dat er meer geld in omloop komt.
Naast dat de ECB de rente gaat verhogen, zullen zij op termijn ook gaan stoppen met het opkopen van obligaties. Ook dit wordt gedaan om de inflatie te drukken. Het opkopen van obligaties zorgt er namelijk voor dat er meer geld in omloop wordt gebracht, hetgeen een stuwende werking heeft op de inflatie.
Uitwerking op de economie
Het gevaar van het feit dat de ECB de rente gaat verhogen is dat dit nadelige gevolgen gaat hebben op de economie. Een verhoging van een kwart procent zal nog niet zoveel invloed hebben. Echter heeft dit ook weinig invloed op de inflatie.
Daarvoor zal de rente nog zeker met een procentpunt dienen te worden verhoogd. Indien hiervoor daadwerkelijk wordt gekozen, dan zal dit zeker invloed hebben op de economische groei. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat het kiezen is tussen twee kwaden.