Duurzame bank

Duurzaam wordt een steeds belangrijker thema. Dit uiteraard geheel terecht. Bestaat er inmiddels ook een duurzame bank, waar je jouw geld kunt onderbrengen?

Helaas wordt het begrip duurzaam ook steeds meer een marketing begrip. Je zal geen bedrijf tegenkomen wat van zichzelf zegt dat zij niet duurzaam zijn. Hierdoor dien je er goed op te letten wat er nu echt gedaan wordt, om duurzamer te opereren als onderneming zijnde.

bunq

bunq noemt zichzelf de groenste bank. Zo kan je bij bunq een Easy Green rekening openen. In dat geval wordt er voor elke 100€ die je met de bankpas uitgeeft, een boom geplant. Op die manier draag je er jaarlijks zorg voor, dat er toch een groot aantal bomen wordt geplant.

Daarnaast heb je dan ook volledige zeggenschap, over  waar het geld wat je hebt gestald bij de bank, in wordt geïnvesteerd. Je kan dan dus eenvoudig voorkomen dat jouw geld gebruikt wordt voor milieuvriendelijke investeringen.

Tenslotte ontvang je jouw bankpas in de  vorm van een metalen kaart. Deze kaart is veel duurzamer dan de gebruikelijke plastic card.

ASN bank en Triodos

Zijn de ASN en Triodos duurzame banken? In ieder geval investeren zij geen geld in fossiele brandstoffen. Op het gebied van energieopwekking investeren zij alleen geld in duurzame energiebedrijven. 

De traditionele grote banken

Volgens een recent onderzoek lopen de Rabobank, ABN AMRO en de ING nog achter op het gebied van duurzaamheid. Bij deze banken wordt er nog wel steeds geïnvesteerd in fossiele brandstoffen. Van de Nederlandse banken zijn dit dan ook niet de meest duurzame banken.

Dit blijkt uit onderzoek van de eerlijke bankwijzer.

Duurzame traditionele bank

Bedrijfsvoering

Het alleen investeren in duurzame energiebedrijven is een goed begin. Het zegt echter nog niks over de interne bedrijfsvoering. Op dat gebied is het lastig te bepalen wat nu een duurzame bank is. De informatie hieromtrent is niet direct beschikbaar.

Zaken die ik hiermee bedoel, zijn bijvoorbeeld het gebruik maken van Zoom in plaats van te reizen met een vliegtuig, leaseauto`s die electrisch zijn, het gebruik van zonnepanelen op kantoorgebouwen en ga zomaar door. Op deze punten banken vergelijken is in de praktijk erg lastig. Om jezelf een duurzame bank te mogen noemen zou je echter ook op deze punten goed dienen te scoren.

Fossiele brandstoffen

Het niet investeren in fossiele brandstoffen is op zich een goed streven. Echter, ik vraag me persoonlijk wel af of dit daadwerkelijk helpt. Je zou ook kunnen beargumenteren, dat er juist op het gebied van energiebedrijven op basis van fossiele brandstoffen, veel winst te behalen is. Indien deze bedrijven door investeringen schoner en duurzamer kunnen gaan opereren, valt er mijn inziens ook veel winst te behalen.

Fossiele brandstoffen

Hierbij dienen we de realiteit niet uit het oog te verliezen. De wereld zal nog geruime tijd gebruik maken van fossiele brandstoffen. Zeker buiten Europa zijn landen nog niet altijd doordrongen, van het feit dat de wereld duurzamer dient te worden. Of ze hebben gewoonweg de financiële middelen niet om deze transitie te maken.

Vanuit dit oogpunt ligt er mijn opinie ook een belangrijke uitdaging, om juist op het gebied van het opwekken en verbruik van fossiele brandstoffen winst te boeken. Een duurzame bank zou zich ook hierop kunnen richten.

Afwegingen voor pensioenfondsen

Er is ook  regelmatig in het nieuws dat pensioenfondsen investeren in niet duurzame industrieën. Of in industrieën zoals de wapenhandel. Deelnemers aan deze pensioenfondsen komen hier steeds meer tegen in opstand.

Wat mensen zich dan wel dienen te realiseren, is dat een pensioenfonds als doel heeft om pensioenen uit te betalen. Indien een pensioenfonds minder rendement maakt, doordat zij niet langer beleggen in dergelijke industrieën, dan zou dit op termijn invloed kunnen hebben op de hoogte van een pensioen.

Dit zou dan weer gevolg kunnen hebben voor de af te dragen pensioenpremie. En dit is nu net een heikel punt. Iedereen is tegenwoordig wel doordrongen van het feit dat de wereld duurzamer dient te worden. Echter, op het moment dat het mensen in hun portemonnee gaat raken, dan zijn er toch veel mensen die terugdeinzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *