Deense kroon

De Deense kroon (DKK) bestaat nog steeds. Bij de introductie van de euro, heeft Denemarken besloten de euro niet in te voeren. Bij het referendum in 2000 kwam er opnieuw naar voren, dat de inwoners van Denemarken hun eigen munt wilden behouden. Ook al was de meerderheid marginaal.

Wisselkoers dkk naar euro

In de praktijk is de wisselkoers van de Deense kroon gekoppeld aan de euro. Hierdoor is de Deense kroon in euro uitgedrukt stabiel. Er bestaat een bandbreedte van plus en min 2,25%, gebaseerd op de wisselkoers van het jaar 2000. 

Op dat moment ontving je 7,46038 Deense kroon voor 1 euro. De richtprijs is bepaald op 7,69, of andersom, 1 Deense kroon is gelijk aan 0,13€. Met de overeengekomen marge, zou de koers tussen de 0,133€ en 0,127€ dienen te blijven.

Monetair beleid

Wisselkoersen komen echter tot stand op de valutamarkt, op basis van vraag en aanbod. Er kan niet zomaar een koers worden opgelegd. Om de koers binnen deze bandbreedte te houden, dient er monetair beleid te worden gevoerd. Dit kan bijvoorbeeld door het verhogen of verlagen van de rente, waardoor de vraag of aanbod naar de munt toeneemt of afneemt.

Dkk naar euro

Met gedegen monetair beleid is de koers van een valuta goed te sturen. Echter, er zouden zich ook situaties kunnen voordoen, waarbij dit niet langer effectief genoeg is. In een dergelijke geval zou de koers buiten de bandbreedte kunnen treden. Tot op heden is dit echter nog niet het geval geweest. 

Geld overmaken naar Denemarken

Ga je geld overmaken naar Denemarken en doe je dit in Deense kronen? Dan zal je te maken krijgen met kosten. Om geld naar het buitenland over te maken, zonder dat er sprake is van kosten, dien je te voldoen aan twee voorwaarden. 

Het dient te gaan om een euro overboeking en het land waar je geld naar overmaken dient onderdeel uit te maken van de SEPA zone. Denemarken behoort wel tot de SEPA zone, maar hanteert dus niet de euro, waardoor er sprake is van vreemde valuta.

 • Wel 8 keer goedkoper dan een bank
 • Transparant en veilig
 • Geld versturen naar 65 landen
 • Uitstekend gewaardeerd op  Trustpilot
 • Contant geld op halen mogelijk
 • Waardering van 4.6
 • Geen wisselkoersopslag
 • Waardering van 4.7 op Trustpilot
 • Gratis transacties nieuwe klanten
 • Ruim 4 miljard USD verzonden
 • Gratis multicurrency rekening
 • Gebruik de echte wisselkoers

In de zakenwereld zullen echter veel bedrijven wel een euro rekening aanhouden. In dat geval kan je dus wel geld overmaken zonder dat je kosten hoeft te betalen. Is dat echter niet het geval, dan krijg je te maken met kosten. Zowel transactiekosten, maar ook een wisselkoersverlies. 

Want ga je de Deense kroon omrekenen naar de euro, dan krijg je ook te maken met de aankoop- en verkoopkoers van de bank, waardoor je een wisselkoers verlies leidt. Er zal altijd sprake zijn van een wisselkoersopslag.

Hedging is niet noodzakelijk

Door de bandbreedte waarin de Deense kroon euro wisselkoers zich bevindt, is het voor bedrijven niet noodzakelijk om een hedging uit te voeren, om wisselkoersverliezen te voorkomen.

Dergelijke strategieën kosten ook geld en het risico dat je loopt, van plus of min 2,25%, is het in de praktijk niet waard om een geavanceerde hedging strategie uit te voeren.

wisselkoers Deense kroon

Indien je regelmatig geld overmaakt of ontvangt vanuit Denemarken, dan kan het openen van een multi currency rekening wel interessant zijn. Op die manier voorkom je dat continue geld verliest, met het omrekenen van kronen naar euro en vice versa. Een multi currency rekening kan je eenvoudig openenen bij online dienstverleners zoals Wirex of Transferwise. Op die manier profiteer je dan ook van lage transactiekosten, bij het betalen of ontvangen van Deense kronen.

Money transfer services

Dus ook om geld over te maken naar Denemakren kan het verstandig zijn om gebruik te maken van een Money transfer service, zoals Wise, Currencyfair of een van de andere aanbieders. Op die manier vallen de transactiekosten lager uit en ontvang je een betere wisselkoers.

Doorn in het oog van de Europese Unie

De EU is er niet echt blij mee, dat Denemarken niet heeft besloten om de euro in te voeren. En na het referendum van 2000 lijkt het ook een definitieve beslissing te zijn, om dit niet te doen. Al weet je natuurlijk nooit wat er in de toekomst nog kan gebeuren. 

Het niet invoeren van de euro munt ondermijnt de monetaire unie. Het geeft landen de indruk, dat zij er economisch niet onder lijden, wanneer de euro niet wordt gehanteerd. Uiteindelijk is Denemarken een van de meest welvarende landen in de Europese Unie.

Wel kan dit per land verschillen. Zo is Nederland een groot exportland, wat in mijn opinie de euro essentieel maakt voor Nederland. De beslissing om de euro niet in te voeren in Denemarken, is voornamelijk ingegeven door nationalistisch denken. De inwoners zien de Deense kroon als een stuk identiteit wat bij het land hoort en wat zij niet willen opgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *