Currency converter

Wil je weten hoeveel vreemde valuta je ontvangt voor een euro? Een currency converter geeft je hierbij een goed inzicht over hoeveel de euro waard is in vreemde valuta.

Currency Converter

From USD
To GBP
Amount

Waarom ontvang je minder vreemde valuta dan verwacht?

We dienen hierbij echter wel direct een kanttekening te plaatsen. De currency converter geeft namelijk de omwisseling weer tegen de officiële middenkoersen. Dit is vaak niet de koers die in rekening wordt gebracht indien je daadwerkelijk geld gaat wisselen. Daarnaast is er ook vaak sprake van transactiekosten. De foreign currency die je uiteindelijk ontvangt voor een euro valt daardoor vaak tegen.

Hoeveel vreemde valuta je uiteindelijk ontvangt, hangt grotendeels af van hoe je daadwerkelijk de euro`s om gaat zetten naar vreemde valuta. Daarbij speelt het ook een rol of je geld gaat overmaken via een bank, of dat je geld in vreemde valuta wilt opnemen.

Vreemde valuta overmaken via banken zoals de ABN AMRO, ING, Rabobank is eigenlijk niet langer van deze tijd. Indien je gebruik maakt van aanbieders zoals Transferwise, Azimo, of Monito ben je namelijk vele malen goedkoper uit. Dit kan je echt ontzettend veel geld besparen.

  • Lage transactiekosten
  • Gunstige wisselkoers
  • Dezelfde dag bijgeschreven
  • Eenvoudig geld overmaken

Transferwise

Via de Transferwise kun je binnen een paar minuten geld overmaken naar een buitenlandse rekening. Hiermee bespaar je tot wel 90% op de kosten die een bank in rekening brengt.

  • Award winning App
  • De tip om geld te besparen
  • Snel geld overmaken
  • Tot wel 90% besparen

Azimo

Azimo staat onder toezicht van de autoriteiten in Engeland. Geld overmaken via Azimo wordt tot wel 90% goedkoper. Daarnaast zijn de eerste twee transacties ook nog eens gratis voor nieuwe klanten.

De verschillende wisselkoersen

De afwijking van het te ontvangen bedrag in vreemde valuta, hangt samen met het bestaan van verschillende type wisselkoersen.

In de wereld van de vreemde valuta wordt er gewerkt met drie verschillende type wisselkoersen

  • Aankoopkoers
  • Middenkoers
  • Verkoopkoers

Deze begrippen dien je te interpreteren vanuit oogpunt van de bank. Een aankoopkoers is in dit geval de koers waartegen een bank zijn vreemde valuta aankoopt. Of in andere woorden dit is de koers, waartegen een bank vreemde valuta van jou koopt.

Currency converter wisselkoersen

Ga je bij een bank vreemde valuta kopen, dan zal je de verkoopkoers dienen te betalen. Deze koers is voor de consument onvoordeligere dan de aankoopkoers. 

De middenkoers ligt  weer tussen de aankoopprijs en verkoopprijs in. De wisselkoersen die je terugvindt in een currency converter zijn bijna zonder uitzondering de middenkoersen. 

Deze verschillende wisselkoersen komen tot stand op de currency exchange markt, waarbij, in het Engels, de exchange rates worden bepaald, op basis van vraag en aanbod.

Contant geld opnemen in het buitenland

Wil je geld gaan opnemen in het buitenland, dan lopen de kosten sterk uiteen. Geld opnemen in euro`s binnen de SEPA zone is vandaag de dag bij alle banken gratis. 

Ga je echter geld opnemen in een andere valuta, of buiten de SEPA zone, dan wordt het een heel ander verhaal. Dan ga je niet alleen transactiekosten betalen, maar er wordt dan ook een opslag op de wisselkoers in rekening gebracht. 

Een aanrader op dit gebied is de Openbank. Bij de Openbank kan je namelijk wereldwijd gratis geld opnemen bij elk filiaal van de Bank Santander, het moederbedrijf van de Openbank.  Bij de betaalde bankrekeningen van de N26, te weten N26 You en N26 Metal worden er ook geen transactiekosten in rekening gebracht bij het opnemen van geld in een vreemde valuta. 

Afhankelijk van welke bankrekening bij bunq je hebt geopend, zijn er ook bij deze bank een aantal geldopnames in vreemde valuta gratis.

Betalen met een creditcard of bankpas

Het op zak hebben van veel contant geld is in de meeste landen tegenwoordig overbodig. Door zoveel mogelijk te betalen met een creditcard of bankpas, voorkom je dat je veel contant geld op zak dient te hebben. 

Niet alleen is dit over het algemeen een goedkopere methode van betalen, het is ook veiliger. Veel contant geld op zak hebben is nu eenmaal een risico. 

Daarnaast, indien je weer naar huis gaat en je wilt de overgebleven valuta terugwisselen, dan zal er nog maar weinig van overblijven.

De transactiekosten zullen in dat geval erg hoog zijn en de wisselkoers erg onvoordelig. Er is in dat geval sprake van een hoge wisselkoersopslag.

Betalen met creditcard

De currency converter geeft een goede indicatie van de wisselkoers, maar hoeveel vreemde valuta je nu uiteindelijk in handen gaat krijgen, hangt van meerdere factoren af. Helaas zal het bijna altijd tegenvallen.

Een bankrekening in vreemde valuta openen

Indien je regelmatig van doen hebt met betalingen en ontvangsten in vreemde valuta, dan kan je ook een bankrekening openen in de desbetreffende vreemde valuta. 

Vooral bij online banken kom je steeds meer mogelijkheden tegen om een bankrekening in vreemde valuta te openen. Op die manier voorkom je dat je continu tegen wisselkoersverliezen aanloopt door het aankopen en verkopen van vreemde valuta.

Een bankrekening in vreemde valuta kan je onder meer openen bij Payoneer. Dit is overigens geheel gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *