Cryptocurrency trading

Cryptocurrency trading vraagt om stalen zenuwen. Na maanden van enorme stijgingen gingen de koersen opeens hard naar beneden. Was een bitcoin op 13 april meer dan 53,000€ waard, op 31 mei was daar nog maar ruim 28,000€ van over.

Instappen of juist verkopen

De grote vraag is nu, is het nu een goed  moment om in te stappen, of zal de koers alleen maar verder gaan dalen? Als je toch eens het antwoord op deze vraag zou weten.

Koersschommelingen van cryptocurrencies zijn enorm. Op 1 juni was een bitcoin alweer meer dan 1,500€ meer waard dan de dag ervoor. Dus ook al is de waarde binnen 6 weken enorm gekelderd, van dag tot dag zijn er nog steeds zeer mooie rendementen te behalen.

Cryptocurrency trading is mogelijk via een crypto exchange. Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange en op dit moment ook de marktleider in Nederland. Persoonlijk maak ik ook gebruik van Bitvavo, aangezien ik toch de voorkeur geven voor een Nederlands platform. Bovendien is het platform erg eenvoudig en overzichtelijk.

Wat zeggen de experts?

Maar is het nu een goed moment om in te stappen, of is het beter om dit op het moment niet te doen? 

Willem Middelkoop, voormalig beurscommentator van RTL Z, sprak niet al te lang geleden de verwachting uit dat tegen het einde van het jaar de koers minimaal op 100,000$  zal staan. En misschien zelfs op 200,000$. 

Analisten van JP Morgan volgen zijn visie. Zij zien in de toekomst een koers van 130,000$ als realistisch. En als we Mark Yusko van Morgan Creek Capital dienen te geloven, dan zal 1 bitcoin 400,000$ waard worden.

De invloed van handelsmodellen

Daarentegen zijn er maar weinig modellen die de daling zoals deze heeft plaatsgevonden hadden voorspeld.

Bij cryptocurrency trading wordt er veel gebruik gemaakt van technische analyse, waarbij er wordt gesproken over weerstand en ondersteuning. Wordt er een weerstand doorbroken, dan ligt de weg omhoog open. 

Daarentegen, komt de koers beneden een steunpunt, dan is de kans groot dat de koers nog verder gaat zakken. Dit is zeker het geval, indien op basis hiervan veel cryptocurrency traders gaan handelen. 

Cryptocurrency modellen

Want op het moment dat er een ondersteuning wordt doorbroken, zullen zij gaan verkopen. Wordt er een weerstand doorbroken, dan zullen zij gaan kopen. Dit fenomeen heeft een grote invloed op de bitcoin waarde.

Onverwachte persberichten

Naast de technische handel zijn er uiteraard ook nieuwsberichten waardoor de waarde van bitcoin sterk fluctueert. Hierbij hoeven we slechts de naam Elon Musk te noemen en dat zegt eigenlijk alles.

Op het moment dat het bekend werd dat Tesla voor een bedrag van 1,5 miljard dollar in bitcoins had geïnvesteerd, schoot de koers omhoog. Toen enige tijd later bekend werd dat je een Tesla toch niet in bitcoins kon gaan betalen, schoot de koers weer naar beneden. Dit soort nieuwsberichten zullen altijd een grote invloed blijven spelen.

Waar je goed van bewust dient te zijn bij cryptocurrency trading is dat dit soort persberichten volledig onverwacht de wereld in worden gebracht. Daarentegen hebben dergelijke berichten wel enorme invloed op de bitcoin waarde.

Factoren die in de toekomst een rol kunnen gaan spelen

Naar de toekomst toe zijn er een aantal factoren en onzekerheden die een grote rol kunnen gaan spelen met betrekking tot de bitcoin waarde.

Regulering en toezicht

Een belangrijke factor is regulering, of in het ergste geval het verbieden van de bitcoin. Persoonlijk ben ik hier echter niet bang voor dat dit gaat gebeuren. Vanuit economisch oogpunt zou dit rampzalig zijn. Want vergeet niet dat er tegenwoordig ook gewoon veel normale burgers aan bitcoin trading doen. Indien zij hierdoor veel geld verliezen, zal dit voor de economie een ramp betekenen.

Digitale valuta van de ECB

Een andere bedreiging is de komst van een nieuwe digitale munt. De afgelopen dagen was er in het nieuws dat de ECB hiermee aan de slag is gegaan. Dit zou er op den duur voor kunnen zorgen dat banken overbodig worden.

Echter, het uitgangspunt dat er door het lanceren van een eigen cryptomunt meer inzicht zal ontstaan in het betalingsverkeer, is direct de reden dat ik zeer weinig vertrouwen heb in dit project. 

Burgers worden alleen maar sceptisch ten opzichte van overheden, waardoor de acceptatie van een dergelijke digitale valuta van de ECB niet, of slechts zeer beperkt zal gaan plaatsvinden. En eigenlijk gaat het ook volledig in tegen het principe van de bitcoin.

Cryptocurrency trading ecb

De rol van het klimaat

Het klimaat speelt in mijn ogen wel een rol. Door de enorme hoeveelheid energie die er op dit moment nodig is om een bitcoin te minen, ontstaat hier steeds meer weerstand tegen. 

Het is de verwachting dat de komende jaren de bitcoin industrie 297 miljard kilowattuur zal gaan verbruiken. Dat is 2,5 keer het gehele energieverbruik van Nederland. 

Een land dat wil voldoen aan de klimaatnormen van de VN-klimaattop in Parijs, kan zich simpelweg geen bitcoin mining op grote schaal veroorloven. 

En het is niet alleen bitcoin mining wat veel energie vergt. Ook een transactie kost ontzettend veel energie. Dit omdat er ter verificatie van een bitcoin transactie talloze transacties dienen te worden uitgevoerd.

Maximaal aantal bitcoins

Op dit moment is ongeveer 90% van het maximale aantal bitcoins in omloop gebracht.

Het minen van bitcoins gaat doordat het maximum in zicht is steeds langzamer. De verwachting is dat tegen 2040 het maximale aantal bitcoins van 21 miljoen is bereikt.

Het aanbod van nieuwe bitcoins wordt dus steeds verder beperkt. Als daarentegen de vraag blijft groeien, dan zou dit een drijvende kracht kunnen zijn voor een verder oplopende koers. 

bitcoin mining

Mijn verwachting

Ten eerste wil ik duidelijk stellen dat dit absoluut mijn eigen verwachting is. Persoonlijk ben ik van mening dat de koers van de bitcoin wel weer zal gaan aantrekken. Indien dit het geval is, dan zal het vertrouwen alleen maar toenemen. 

Dit is een beetje te vergelijken met de daling van de huizenprijzen in 2008. Dit heeft geleerd dat indien je rustig blijft, de prijzen vanzelf weer boven het oude niveau zullen uitkomen. Door dit gegeven zal er in de toekomst ook niet zo snel een enorme daling van de huizenprijzen meer plaatsvinden.

Indien de bitcoin nu kan aantonen, dat het op termijn gewoon weer boven de vorige historische hoogste koers kan uitstijgen, dan zal dit ontzettend veel vertrouwen geven. Dit zou in de toekomst sterke koersdalingen, zoals we nu hebben gezien, kunnen beperkten.

Maar zoals al gezegd, dit is puur en alleen mijn eigen visie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *