Crowdfunding sites

Crowdfunding wordt steeds populairder. Op deze manier kan je ook als kleine of startende ondernemer aan kapitaal komen. Er komen dan ook steeds meer crowdfunding sites bij, waar je jezelf als investeerder toe kan wenden, om op die manier aan kapitaal te komen.

Wat is crowdfunding nu eigenlijk?

Het principe van crowdfunding is om aan kapitaal te komen doordat verschillende mensen of ondernemingen allemaal kleinere bedragen inleggen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een financiering via een bank, waarbij de bank het gehele kapitaal verstrekt. 

Vaak is de minimale inleg erg laag, waardoor mensen of onderneming wel een risico willen nemen. Dit maakt het als ondernemer eenvoudiger om aan geld te komen. Geld investeren kan vaak al vanaf bedragen zoals 100€. 

Wel dien je er rekening mee te houden dat je een platform fee dient te betalen. Deze verschilt per crowdfunding site, maar vermindert altijd het rendement.

Investeren met of zonder risicoanalyse

Er bestaat een groot verschil tussen de verschillende crowdfunding sites.

Sommige websites zijn puur een intermediair en voeren zelf weinig tot geen controle uit betreffende de partijen die op zoek zijn naar geld. 

Andere websites voeren juist weer een zeer gedetailleerde screening uit alvorens je wordt toegelaten tot een dergelijke website. Het mag duidelijk zijn dat des te meer screening er wordt uitgevoerd, des te veiliger de investering.

Crowdfunding sites risico

Beleggen met een  hoog risico

Veiligheid of zekerheid is hier echter wel relatief. Want het beleggen van geld via crowdfunding is en blijft een risicovolle investering. Persoonlijk zijn wij dan ook van mening dat je op deze manier niet direct een groot gedeelte van jouw spaargeld in één project zou moeten stoppen. 

Wie investeren er via crowdfunding?

Crowdfunding websites trekken verschillende soorten bezoekers en investeerders. Sommige vinden het gewoon leuk om te doen. Anderen doen dit op een professionelere manier, om op die manier een hoger rendement te behalen. In dat geval wordt er vaak gesproken over venture capital. 

Een overzicht van crowdfunding sites

In Nederland zijn er inmiddels meer dan honderd verschillende crowdfunding websites actief.

En dan hebben we het  nog geeneens over het enorme aantal internationale websites dat actief is op dit gebied. 

Dit maakt het er niet gemakkelijker op om een keuze te maken indien je interesse hebt in het investeren van geld via crowdfunding. Wij hebben op deze pagina een aantal, in onze ogen interessante crowdfunding sites uitgelicht. 

Overzicht websites

Geldvoorelkaar.nl

Via de crowdfunding website geldvoorelkaar.nl zijn er inmiddels meer dan 1600 projecten gefinancierd. Zij zijn al sinds 2018 actief op dit gebied en zijn de grootste Nederlandse website op dit gebied.

Al vanaf 100€ kan je op deze manier investeren in een project. Een team van crowdfunding beoordelaars beoordeeld elk project waarin je kan investeren. Op die manier wordt er een risicoprofiel samengesteld. 

Dit is iets waar zij zich onderscheiden. Bij veel andere websites dien je als investeerder zelf een inschatting te maken van het risico van een project.

Op deze website kom je van allerlei projecten tegen. Zo zie je bijvoorbeeld veel vastgoedprojecten terug waarin je op deze manier kan investeren. 

Lendahend

Lendahend is een internationale crowdfunding website. Je kan op deze manier wereldwijd investeren in projecten. Investeren via deze crowdfunding site is er ook gericht om een verschil te maken. 

Zo kom je veel projecten tegen uit ontwikkelingslanden, waardoor je door het verstrekken van kapitaal deze mensen kan helpen. Bij deze website is er geen sprake van AFM toezicht of AFM vergunning of ontheffing, waardoor het risico hoger is.

Kapitaal op maat

Kapitaal op maat is ook een Nederlandse website. Je investeert op die manier in Nederlandse projecten. De projecten die je hier kan terugvinden zijn vergelijkbaar met hetgeen je vindt op geldvoorelkaar.nl.

Bij kapitaal op maat wordt er een risicoanalyse van een project gemaakt door een externe derde partij. Dit wordt met name gedaan door een analyse op basis van verschillende financiele ratio`s.

Axiafunder

Axiafunder richt zich specifiek op het financieren van rechtszaken. Door op deze manier te investeren, deel je mee in de opbrengst van eventuele schadevergoedingen of settlements. 

In Nederland is dit op zich geen erg lucratieve investering, aangezien toegekende schadevergoeding over het algemeen niet al te hoog laag zijn. Via Axiafunder investeer je dan ook in rechtszaken in andere landen, waar de eventuele uit te keren vergoedingen veel hoger ligger. De landen waar zij zich op focussen zijn Amerika, Engeland en Australië.

Internationale of Nederlandse crowdfundig sites

Er bestaan een groot verschil tussen het investeren via een Nederlandse website, waarbij er een Nederlandse onderneming achter de website staat, of een internationale crowdfunding website.

Bij Nederlandse crowdfunding ondernemingen wordt er vaak gewerkt met een vorm van zekerheid.

Dit kan bijvoorbeeld zijn door een hypotheekverstrekking op een pand, of in sommige gevallen een borgstelling door een derde partij.

Op die manier heb je een zekere mate van zekerheid betreffende de terugbetaling van de investering. 

Internationale crowdfunding websites

Aandelen of leningen

Er zijn doorgaans twee manieren waarop je kan investeren. Je kan geld uitlenen, waarvoor je een van tevoren vastgestelde rente ontvangt, of je koopt aandelen. Elke manier van investeren heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen.

Door geld uit te lenen weet je wat de rente gaat worden die je gaat ontvangen. Dit is dan ook direct het maximale rendement wat je met een dergelijke investering kan behalen. 

Door het investeren via aandelen is het rendement onzeker. Het kan laag uitvallen, maar indien je investeert in een project wat een enorm succes wordt, kan je ook hele hoge rendementen behalen.

De rol van het AFM

Je ziet vaak de melding “deze belegging staat buiten toezicht van het AFM” voorbijkomen. DIt is bij crowdfunding doorgaans het geval. 

Dit houdt in dat de AFM niet specifiek toezicht houdt op de projecten die worden aangeboden. Wel zie je bij geldvoorelkaar en kapitaalopmaat voorbij komen dat zij in het bezit zijn van een ontheffing de AFM. Dit houdt in dat er wel als het ware toestemming is gevraagd om de crowdfunding website te mogen opereren. Op basis van hetgeen zij doen is er vanuit oogpunt van de AFM geen noodzaak tot het aanvragen van een vergunning.

Hoger risico bij het beleggen buiten AFM toezicht

Het beleggen buiten toezicht van de AFM houdt altijd een hoger risico in. In het verleden zijn er helaas een aantal voorbeelden geweest waar het fout is gegaan. Er wordt dan ook altijd aangeraden om geen al te groot gedeelte van een vermogen te investeren via crowdfunding. Dit zou volgens de richtlijnen van het AFM niet meer dan 10% dienen te bedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *