Er bestaat een groot aanbod wat betreft creditcards. Elke Nederlandse bank biedt wel de mogelijkheid om een dergelijke kaart aan te schaffen. En daarnaast zijn er ook nog een aantal onafhankelijke aanbieders, zoals de Bijenkorf en de ANWB waar een creditcard aanvragen mogelijk is.

De verschillende type creditcards

Er dient onderscheid te worden gemaakt tussen de prepaid creditcard en standaard creditcard. Eigenlijk zijn dit twee verschillende producten, die alleen in benaming op elkaar lijken.

De prepaid creditcard

Het kenmerk van dit type kaart is dat er geen krediet wordt verstrekt. Je dient eerst een saldo te storten, alvorens je deze kaart daadwerkelijk kunt gebruiken. Dit is dan ook de reden dat bij het aanvragen van deze kaart er geen BKR toetsing plaatsvindt. 

Iedereen komt gewoon in aanmerking, omdat er door de uitgever van de kaart geen risico op wanbetaling bestaat.

De standaard creditcard

Hiervan bestaan er ook weer vele varianten. De varianten onderscheiden zich voornamelijk in de bestedingslimiet en de aangeboden extra`s. Zo vind je tegenwoordig meer en meer kaarten, waarbij er van allerlei verzekeringen worden aangeboden. 

Dit kan verschillen van een aankoopverzekering, waarbij hetgeen je koopt voor een periode is verzekerd tegen diefstal en verlies, tot een doorlopende reisverzekering.

Welke kaart kan je het beste kiezen?

Wat nu de beste creditcard is, valt op voorhand moeilijk te zeggen. Een creditcard vergelijken alvorens deze aan te schaffen is ons inziens altijd raadzaam. Vooral omdat er vaak wordt gewerkt met introductie aanbiedingen. 

Hierbij krijg je vaak een half jaar of zelfs een jaar gratis de kaart tot je beschikking. Om het nog aantrekkelijker te maken om een kaart aan te schaffen, wordt er daarbovenop ook nog veel gestunt met cadeau`s.

Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld een cadeaukaart van Bol. 

Creditcards kiezen

Omdat deze aanbiedingen aan verandering onderhevig zijn, is het verstandig op het moment dat je daadwerkelijk tot aanschaf wilt overgaan, een goede vergelijking te maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen op onze website.

Wat zijn de meest gebruikte kredietkaarten in Nederland?

Visa en Mastercard zijn met afstand de meest gebruikte kaarten. American Express kom je ook wel tegen, maar toch iets minder dan Visa en Mastercard. American Express richt zich met name op Amerika.

Wat kost een kaart?

Dit kan behoorlijk verschillen. Voor een standaard creditcard dien je te denken aan een bedrag van zo rond de 20€ tot 25€ euro per jaar. Dit kan echter ook fors oplopen. Een American Express platinum kaart kost bijvoorbeeld 700€ per jaar.

Wanneer je een creditcard hebt, dien je wel te letten op extra kosten. Deze kunnen optreden indien je een rekening te laat betaald. Op dat moment zal er direct een hoge rente in rekening worden gebracht die je beter kunt voorkomen.

Geef niet meer geld uit dan je jezelf kan veroorloven

Een nadeel van het gebruik van creditcards is dat je hiermee eenvoudig geld kunt uitgeven. En soms net iets meer dan dat je jezelf kan veroorloven. Op het moment dat je dan de rekening ontvangt is het een grote tegenvaller. 

Het is dus van belang om verstandig met de bestedingslimiet om te gaan en niet meer geld uit te geven dan dat je jezelf daadwerkelijk kan veroorloven. Op die manier voorkom je vervelende financiële problemen. 

Want vergeet niet dat een achterstand op een creditcard niet alleen kan leiden tot hoge rente betalingen, maar dat dit bovendien kan leiden tot een negatieve BKR registratie. En dat is echt iets wat je dient te voorkomen.