Contant geld storten op een privérekening

Inmiddels is contant geld storten op een bankrekening niet langer een mogelijkheid die door elke bank wordt geboden.En indien er de mogelijkheid bestaat om contant geld te storten, dan zijn er vaak, of bijna altijd, ook nog kosten aan verbonden.

Het gebruik van contant geld wordt steeds minder. En in mijn opinie zal dit alleen nog maar minder worden. Op dit moment wordt dit mede gedreven door het coronavirus, waarbij het gebruik van contant geld door winkels is uitgebannen. Dit zal de stap naar het betalen per telefoon of in ieder geval via de pin alleen nog maar versnellen.

Bij welke Nederlandse banken kan je contant geld storten?

Hieronder vind je een overzicht van de banken waar je op dit moment nog terecht kunt voor contante stortingen en de bijbehorende kosten. Welke bank het goedkoopst is en wat de bijbehorende kosten zijn, hangt mede af van hoeveel geld je wilt storten en hoe vaak je dit wilt doen.

ABN AMRO

Bij de ABN AMRO wordt er gebruik gemaakt van een stortautomaat. Voor het geld storten op je eigen rekening wordt er 0,5% in rekening gebracht. Dit voor het storten van papiergeld. Voor muntgeld worden er verschillende tarieven gehanteerd:

Rabobank

De Rabobank brengt 1,50€ per storting in rekening. Dit geldt echter alleen indien je geld stort op jouw eigen rekening en ook de pas van deze rekening gebruikt. Gebruik je een bankpas maar stort je geld op een andere rekening, ook al is dit jouw eigen rekening, dan betaal je 9€. 

Dit zou je dus nooit moeten doen. Stort dan eerst geld op de rekening die bij de bankpas behoort en boek het bedrag vervolgens over naar de andere bankrekening.

Het storten van geld op een jongerenrekening is nog steeds gratis bij de Rabobank.

ING

Bij de ING zijn een aantal stortingen per jaar nog steeds gratis. 

  • Oranjepakket  / studentenrekening: 4
  • Basispakket / betaalpakket / royaalpakket: 6
  • Kinderrekening: 12

Dit geldt alleen voor het storten van biljetten. Voor het storten van munten wordt er altijd 6€ in rekening gebracht. Stort je vaker bankbiljetten dan de hierboven genoemde aantallen, dan wordt hiervoor 6€ per keer in rekening gebracht. Ongeacht de hoogte van het bedrag. Bovendien gelden deze tarieven alleen bij stortingen op de eigen betaalrekening.

SNS

Bij de SNS wordt er gebruik gemaakt van de diensten van GWK travelex om geld op een rekening te storten. Hiervoor wordt Mr Pay, een product van het GWK, gebruikt. 

Op de website van SNS wordt er gemeld dat het geld dat je bij het GWK stort gratis naar jouw eigen bankrekening bij de SNS wordt overgeboekt. Wat er niet wordt vermeld op de website van de SNS is dat een storting via Mr. Pay maar liefst 3% bedraagt van het gestorte bedrag. En ook geldt er nog het minimum van van 9,50€ als transactiekosten. 

Regiobank

Bij de regiobank ben je afhankelijk van jouw zelfstandig adviseur of contant geld storten mogelijk is. Houdt jouw zelfstandig adviseur een kas aan, dan is het mogelijk. Heeft deze persoon dit niet, dan is het niet mogelijk.

Om eerlijk te zijn ben ik niet al te goed bekend met de regiobank, dus daarom durf ik ook niet zeggen hoeveel zelfstandig adviseurs daadwerkelijk een kas aanhouden. Ik kan me echter voorstellen dat er meer zijn die dit niet doen dan adviseurs die daadwerkelijk wel over een kas beschikken.

Contant geld storten op een privérekening

Geld storten bij online banken

Het storten van een cash op een bankrekening bij een online bank zoals de N26 of Revolut is niet direct mogelijk. Bij deze banken kan je echter dezelfde methode gebruiken zoals de SNS dit doet.

Door gebruik te maken van Mr cash kan je geld laten storten op bijvoorbeeld jouw bankrekening bij Revolut. Goedkoop is dit echter niet. Daarnaast is muntgeld storten anders dan euro`s (1 of 2 euro) überhaupt niet mogelijk.

Bij Mr cash dien je echter ook rekening te houden met vragen waar het geld vandaan komt. Dit zal zeker het geval zijn bij grotere bedragen. Dit is niet iets wat zij zelf verzonnen hebben, maar hiertoe zijn zij wettelijk verplicht.

Naast de hierboven genoemde banken is het ook niet mogelijk om direct contant geld te storten bij:

Mijn conclusie

Het storten van contant geld is dus redelijk duur. Contant betalen is daarom verstandig indien je teveel geld in jouw portemonnee hebt zitten.

Persoonlijk vindt ik de kosten die in rekening worden gebracht voor stortingen op een privérekening erg hoog. De mogelijkheid tot het doen van een storting op een Nederlandse bankrekening wordt dan ook minder en minder een reden om een  bankrekening bij een Nederlandse bank aan te houden, in plaats van een goedkope bankrekening te openen bij een online bank. Deze online banken waarvan Revolut een goed voorbeeld is. 

Rekeningen kosten geld, maar daarnaast dien je tegenwoordig voor bijna alle diensten en service extra te betalen, online banken zijn banken waar in ieder geval het aanhouden van bankrekening niks kost.

One Thought on “Contant geld storten op een privérekening”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *