De Brexit gevolgen worden langzaam duidelijk. De corona crisis heeft het echter wel lastig gemaakt, om specifiek de Brexit gevolgen vast te stellen. Dit loopt namelijk door elkaar heen.
Vanaf 1 januari 2021 is de Brexit definitief geworden en de gevolgen worden steeds meer zichtbaar. De Britten dachten door onderhandelingen met het Europees parlement en de Europese Commissie, wel een goede deal voor na 31 december 2020 te kunnen onderhandelen. Dit is in de praktijk toch anders uitgepakt
Inhoudsopgave
Personeelstekort
Het personeelstekort is in veel sectoren nijpend. Dit fenomeen zien we in Nederland ook terug in verschillende sectoren. Echter, doordat het in het Verenigd Koninkrijk erg lastig is om een beroep te doen op buitenlandse arbeidskrachten, is dit probleem voor hen veel nijpender.
Oogsten gaan verloren en supermarkten hebben problemen met bevoorrading, door een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs.
Nieuwe afspraken met betrekking tot arbeidsmigratie
Het zal mij persoonlijk niet verbazen indien er op korte termijn, tussen de EU en het VK, toch weer afspraken worden gemaakt, met betrekking tot arbeidsmigratie. De burgers in het VK zijn voor bepaalde sectoren niet in staat voldoende arbeidskrachten te leveren.
Dan gaat het met name om de seizoensarbeiders. Maar ook in de logistiek is er sprake van een nijpend tekort. Hiervoor zijn andere EU burgers, met name vanuit Oost Europa, onmisbaar. Of eventueel, om gezichtsverlies te voorkomen, kunnen zij arbeidsmigranten van landen buiten de EU naar Engeland halen.
EU bescherming voor burgers
Verschillende rechten van de EU, om met name burgers te beschermen zijn niet langer van kracht. Neem bijvoorbeeld de luchtvaart, waarbij er compensatieregels gelden voor vertragingen en annuleringen.
British Airways maakt inmiddels al gebruik van het feit dat zij hier niet meer aan gebonden zijn.
Vluchten worden te pas en te onpas geannuleerd, omdat deze niet genoeg opbrengen. Als reiziger ben je dan de klos.
Stel dat je een ticket ver van tevoren hebt geboekt, voor een goede prijs, en deze wordt een week van tevoren geannuleerd. Dan dien je voor eenzelfde reis een nieuw ticket te kopen, waarvoor je dan opeens veel meer kwijt bent. Hier kan je als reiziger niks meer tegen inbrengen.
Gevolgen voor banken
Voor een bank buiten de EU is het niet toegestaan om deposito`s aan te houden voor personen die in de EU wonen. Hierdoor zijn met name online banken genoodzaakt om rekeningen te verplaatsen naar een entiteit binnen de Europese Unie. Voor bijvoorbeeld Revolut speelt dit.
Prijzen stijgen en zullen verder stijgen
Door het gebrek aan arbeidskrachten in verschillende sectoren, zijn de salarissen aan het stijgen. Je dient als bedrijf meer te betalen om iemand in dienst te kunnen nemen, of te houden. Werknemers beginnen zich dit meer en meer te beseffen en vragen inmiddels torenhoge salarissen. Dit wordt uiteindelijk doorberekend in de prijzen van producten.
Stijgende prijzen zullen er dan voor zorgen dat mensen nog meer salaris gaan vragen, om hun koopkracht te kunnen behouden. Hierdoor ontstaat er als het ware een vicieuze cirkel.
Toerisme
Stijgende prijzen zullen ervoor zorgen dat het toerisme een klap te verwerken gaat krijgen. Een weekendje Londen zal nog duurder gaan worden. Door de corona crisis heeft het toerisme al een enorme klap opgelopen en dit zal alleen nog maar erger worden.
De gevolgen voor de export
Ook al is het Verenigd Koninkrijk niet per definitie een export land zoals Nederland dat is, toch zullen ook hier de gevolgen ondervonden gaan worden. Productie zal naar het buitenland gaan verhuizen.
Bedrijven die deze mogelijkheid niet hebben, zullen de negatieve gevolgen aan ondervinden.
De koers van het Britse Pond
Op termijn ben ik van mening dat de koers van het Britse Pond zal gaan dalen. Inflatie zal de kop op gaan steken, waardoor een munt bijna per definitie zal gaan devalueren. Het is hierbij van belang dat dit enigszins onder controle blijft. Een stijgende inflatie en een dalende koers van een munt, veroorzaakt doorgaans veel onrust. Deze onrust is iets wat het Verenigd Koninkrijk niet kan gebruiken. Bij het geld overmaken naar Engeland is dit iest om rekening mee te houden.
Toekomstige toetreders van de Europese Unie
De gevolgen die nu zichtbaar worden in Groot Brittannië, zullen er in de toekomst voor zorgen dat landen niet zo snel uit de EU zullen stappen. Ook al zijn er nadelen verbonden aan het lidmaatschap van de EU, een land als Nederland kan simpelweg niet zonder.
Met name de mensen in Noord Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk (VK), beginnen inmiddels te beseffen wat de gevolgen zijn. In een land dat in het verleden al geteisterd werd door onrust, is dit best wel een zorgwekkende situatie.
De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben in mijn opinie aangetoont, dat het verlaten van de EU in de praktijk veel nadelige gevolgen oplevert.