Betalen met smartphone

Betalen met een smartphone wint snel aan populariteit. Het is eenvoudig en bijna iedereen heeft tegenwoordig altijd wel een smartphone bij zich. Daarnaast kan je ook direct een bonuskaart of dergelijke scannen, zodat je alleen nog maar jouw smartphone uit jouw zak hoeft te halen. 

In mijn opinie is mobiel betalen dan ook een van de eenvoudigste en snelste methoden om te betalen. En daarnaast ook veilig.

NFC chip

Om te kunnen betalen met een smartphone, dient jouw telefoon voorzien te zijn van een NFC (Near Field Communication) chip. Dit is een chip die meestal aan de achterkant van de telefoon zit. Nieuwere modellen telefoons beschikken standaard over een dergelijke chip. Je kunt de betaalfunctie gebruiken op alle android telefoons met een NFC chip. Alleen bij de oudere modellen kan dit niet het geval zijn. 

Betalen gaat contactloos. Je hoeft alleen jouw telefoon in de buurt van de betaalautomaat te houden. Net zoals je gewend bent met contactloos betalen met een bankpas.

Activeren van de telefoon

Voordat je kunt betalen met jouw smartphone, dien je dit eerst te activeren. Banken maken hierbij gebruik van Apple Pay of Google Pay. De keuze is afhankelijk van jouw telefoon. 

Het activeren gaat voor elke bank net weer even iets anders. Zo dien je bij KNAB onder instellingen en dan bankpassen Google Pay te activeren. Dit is uitermate eenvoudig. De apps kun je downloaden via de Google Play store of via de Apple store.

Afhankelijk van jouw telefoon zal je dienen te kiezen voor Apple Pay (Iphone) of de Google Pay app (Android telefoon).

Om met een smartphone te kunnen betalen, dien je dus wel eerst een koppeling te maken met een bankrekening. Alle Nederlandse banken bieden inmiddels deze mogelijkheid. Ook bij internetbanken zoals de bunq bank is dit geen enkel probleem. Net zoals bij de Duitse bank N26, waar je deze optie eenvoudig kunt activeren.

Smartwatch gebruiken

Het gebruik van een smartwatch om te betalen volgt hetzelfde principe. Ook dit dien je eerst te activeren, alvorens je hier gebruik van kunt maken. Dit maakt betalen nog eenvoudiger en nog sneller.

Betalen zonder pincode

Met een smartphone kan je, net zoals met een bankpas, tot 50€ contactloos betalen, zonder pincode.

Betalen met smartwatch

Bij een hoger bedrag zal je of een pincode dienen in te voeren, autoriseren met een vingerafdruk of met jouw gezicht. Het grote voordeel is dat je dus ook zonder een pincode een betaling kunt autoriseren. Dit maakt het betalen nog minder fraudegevoelig.

Gebruik van een creditcard

Tegenwoordig kan je ook een creditcard koppelen aan Apple Pay of Google Pay. Op die manier kan je op meer plekken betalen met jouw creditcard. Zelf heb ik mijn American Express kaart gekoppeld. 

Hierdoor kan ik op deze manier ook betalen bij de Albert Heijn en op die manier flying blue miles sparen. Mede doordat de boodschappen steeds duurder worden, spaar je op die manier behoorlijk wat extra flying blue miles.

Is het wel veilig?

Betalen met een smartphone is net zo veilig als betalen met een pinpas. Doordat je bij grotere bedragen de betaling ook via de vinger- of gezicht scanner kan autoriseren, zou je zelfs kunnen stellen dat het veiliger is. Zo is het skimmen van een bankpas niet mogelijk, wanneer je met jouw telefoon gaat betalen.

Wel dien je er zelf voor te zorgen, dat je jouw telefoon beschermd met een goede toegangscode. Gebruik je 1,2,3,4 en wordt jouw telefoon  gestolen, dan kan iemand de telefoon ook gebruiken om betalingen uit te voeren. Zorg dus voor een goed gekozen pincode.

Ook is het verstandig om in te stellen dat je een berichtje krijgt wanneer je hebt betaald. Zeker wanneer het om grotere bedragen gaat.

Veilig betalen met een smartphone

Betalen zonder pincode is beperkt tot in totaal 100€. Wanneer je 100€ hebt uitgegeven, dan zal je bij een volgende betaling jouw pincode dienen in te voeren. Dit bedrag is dan ook het maximale risico dat je loopt, wanneer jouw telefoon wordt gestolen. Tenzij je gebruik maakt van makkelijk te raden pincodes.

Betalen in het buitenland

Sommige banken hebben hun eigen app ontwikkeld. Met dergelijke apps kan je niet echt goed terecht in het buitenland. Apple en Google Pay daartegenover kan je wel prima gebruiken in het buitenland. Dit wordt door banken dan ook het meeste gebruik. 

De ABN AMRO maakt dit bijvoorbeeld mogelijk. Hoe het met jouw bank zit, kan je eenvoudig achterhalen op de website van de bank of via de mobiel bankieren app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *