Betalen met pinpas in zwitserland

Zwitserland kent zijn eigen munt, de Zwitserse Frank (CHF). Hierdoor is betalen met een pinpas in Zwitserland niet gratis. Hier dien je rekening mee te houden indien je op reis gaat naar Zwitserland.

Betalen voor elke pintransactie

Voor elke pinbetaling die je uitvoert, zal er een klein bedrag in rekening worden gebracht. Soms is dit in de vorm van een vast bedrag en bij andere banken is dit weer in de vorm van een opslag op de wisselkoers. Bij de ABN AMRO hebben ze gekozen om er een combinatie van te maken. Naast een bedrag van 0,15€ wordt er een wisselkoersopslag van 1,2% toegepast.

We zijn als Nederlanders inmiddels gewend om bijna alles met de pinpas te betalen. Zelfs een klein bedrag van een paar euro, zoals bij een parkeerautomaat, betalen we per pin. Ga je op deze manier betalen met een pinpas in Zwitserland, dan vallen vooral deze kleine betalingen relatief duur uit.

Hoge procentuele kosten bij kleine bedragen

Want stel dat je een equivalent van 2€ aan parkeergeld in Zwitserland gaat betalen en je pint met een bankpas van de ASN bank, dan wordt er een bedrag van 0,30€ in rekening gebracht. Hierdoor valt het te betalen bedrag dan opeens 15% hoger uit. En ook als is dit in Euro`s een klein bedrag, procentueel is dit toch erg hoog.

Parkeren betalen met pinpas in zwitserland

Vergeet hierbij niet, dat indien je ergens op vakantie bent, je bijna doorlopend met de pinpas betaalt. Even een kopje koffie, een kaartje voor de trein of bus, even lunchen en ga zo maar door. Aan het einde van de vakantie ben je toch nog best wel een fors bedrag kwijt voor het betalen met de pinpas in Zwitserland.

Is het wisselen van contant geld verstandig?

Het op voorhand wisselen van Euro`s naar Zwitserse Franken is een van de duurste methoden om Zwitserse Franken in bezit te krijgen. Naast de provisie die wordt berekend, is de wisselkoers doorgaans erg onvoordelig. 

Deze kan zomaar tussen de 8% en 10% boven de officiële wisselkoers liggen. Zo krijg je bij GWK Travelex 0,99 CHF voor 1 euro, terwijl de officiële wisselkoers 1,08 CHF bedraagt. Voor elke 100€ die je wisselt verlies je dus minimaal 9€.

Besparen op wisselkoerskosten en transactiekosten

Het betalen van deze kosten is eigenlijk overbodig. Door het gebruik van een pinpas van de N26, Wirex of Transferwise worden deze kosten namelijk niet in rekening gebracht. Daarnaast wordt er ook geen toeslag op de wisselkoers toegepast.

  • Tot wel 8 keer goedkoper dan een bank
  • Geen verborgen of extra kosten
  • Een gratis betaalrekening openen
  • Voordelige wisselkoersen
  • Contant geld ophalen mogelijk
  • Klantenwaardering van 4.6

Stel dat je tijdens een verblijf in Zwitserland in totaal 50 keer betaalt met een pinpas voor een bedrag van in totaal 1.500€. Dan zal je bij de verschillende banken de volgende kosten kwijt zijn voor het pinnen:

BankVaste kostenWisselkoersopslagTotale kosten
ABN AMRO€ 0,151,20%€ 26,94
ASN Bank€ 0,30 € 15,00
ING 1,10%€ 17,82
KNAB 0,50%€ 8,10
Rabobank 1,20%€ 19,44
Regiobank€ 0,30 € 15,00
SNS Bank€ 0,30 € 15,00
Triodos bank 1%€ 16,20
bunq 1,50%€ 24,30
N26€ 0,000%€ 0,00
Wise€ 0,000%€ 0,00

Hoeveel kan je per dag betalen?

Dit kan je zelf instellen bij de verschillende banken. Doordat je dit tegenwoordig gewoon via de app kan doen, is het niet langer noodzakelijk op voorhand te doen. Het is zelfs beter om dit gewoon ter plekke te regelen. Ga je een grotere uitgave doen, dan kan je de limiet tijdelijk aanpassen. Daarna pas je de limiet weer naar beneden aan. Op die manier loop je minder risico wanneer een pinpas gestolen wordt. 

De koers van de Zwitserse Frank (CHF)

Doordat je te maken krijgt met een vreemde valuta dien je rekening te houden met de omrekening van Zwitserse Franken naar Euro`s. De wisselkoers is doorgaans redelijk stabiel en ligt zo rond de 1,10. 

Dat wil zeggen dat je gemiddeld voor 1€ ongeveer 1,10 Zwitserse Franken ontvangt.

Koers Zwitserse Frank

Op dit moment ligt de koers overigens net iets onder de 1,10. Omdat de koers fluctueert, kan dit over een paar dagen weer net iets anders zijn.

De officiële wisselkoers en de in rekening gebrachte wisselkoers

Dit is wel de officiële wisselkoers. Ga je contant geld opnemen, dan zal er vrijwel overal sprake zijn van een opslag op deze wisselkoers. De uitzondering hier zijn de N26, Wise en Wirex. Naast de wisselkoersopslag worden er ook extra kosten in rekening gebracht in de vorm van transactiekosten.

Zorg voor meerdere betaalmiddelen

Naast een pinpas is het ook altijd verstandig extra betaalmiddelen mee te nemen, zoals contant geld en een creditcard. Een creditcard is belangrijk in het geval je te maken krijgt met onverwacht hoge kosten, waarbij je niet voldoende saldo op jouw bankrekening hebt staan. Vergeet hierbij niet dat Zwitserland een duur land is.

Buiten dat, kan het in uitzonderlijke situaties ook voorkomen dat er sprake is van een storing. In dat geval zal het op zak hebben van contant geld uitkomst bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *