Betalen met een creditcard

Betalen met een creditcard wordt ook in Nederland steeds vaker gedaan. Welke creditcards zijn er allemaal te verkrijgen? Je komt in de praktijk inmiddels best veel verschillende creditcards tegen. 

Zo heeft de ANWB zijn eigen creditcard en ook de Bijenkorf heeft zijn eigen creditcard. Daarnaast bieden bijna alle banken wel een eigen creditcard aan.

In de praktijk gaat het dan echter praktisch altijd om een visa of mastercard.  Deze worden uitgegegeven door International Card Services. Zij regelen de kaartuitgifte en de maandelijkse afrekeningen. 

Waarom kiezen voor een specifieke creditcard?

Dit neemt niet weg dat er wel degelijk verschillen bestaan tussen de verschillende creditcards.

Vaak biedt een specifieke creditcard, van bijvoorbeeld een Bijenkorf, zich in bepaalde voordelen. Zo krijg je loyalty punten voor elke euro die je uitgeeft met de Bijenkorf creditcard. 

American Express heeft weer een samenwerking met de KLM, waarbij je een American Express Flying Blue kaart kan aanvragen. Zeker indien je veel reist met de KLM, of een andere partner van Skyteam, kan dit best wel voordelig zijn.

Op die manier spaar je bijvoorbeeld Flying Blue miles voor elke euro die je uitgeeft. Daarnaast wordt voor elke uitgave die je doet met de American Express kaart, de geldigheid van het saldo van de Flying Blue miles verlengd.

Een overzicht van kredietkaarten in Nederland kun je bijvoorbeeld hier zien

Het gemak van een creditcard

Persoonlijk zou ik niet meer zonder creditcard kunnen. Dit zijn de 5 redenen waarom ik zoveel mogelijk betaal met een creditcard.

1. Borg betalen bij hotels en autohuur

Bijna alle hotels vragen wel om een creditcard bij het inchecken. En ook een auto huren zonder creditcard is tegenwoordig lastig. Je zal dan hoge bedragen in contanten als borg dienen te betalen. 

Met een creditcard heb je dit probleem niet. Er wordt dan alleen een zogenoemde pre-autorisatie uitgevoerd ten laste van de creditcard. 

Zolang je netjes je hotelrekening betaald en geen schade veroorzaakt aan de huurauto, wordt er niks afgeschreven van de creditcard.

Betalen met een creditcard hotel

2. Altijd geld achter de hand

Een creditcard op zak geeft een veilig gevoel. Op het moment dat je ergens in het buitenland bent en er gebeurd iets onverwachts, dan is het toch altijd prettig dat je met een creditcard een hoge rekening kan voldoen. 

Persoonlijk heb ik de situatie meegemaakt dat ik tijdens mijn verblijf in Singapore tegen ernstige rugklachten aanliep. En ik kan je vertellen dat de doktersrekeningen in Singapore niet mals zijn. En op dat soort momenten is het erg prettig om een creditcard op zak te hebben.

3. Hulp bij diefstal of verlies

Een andere situatie waarbij de creditcard uitkomst bood, was toen wij tijdens een vakantie in Spanje werden beroofd.

En ik kan u vertellen dat dit erg vervelend is, wanneer je tijdens een vakantie alle bankpassen en contant geld kwijt raakt.

Ook hier bood de creditcard uitkomst. Binnen 48 uur kon ik een nieuwe creditcard ophalen in Barcelona. Hiermee konden wij onze vakantie voortzetten.

Betalen met een creditcard diefstal

4. Aankoopverzekering voor diefstal en verlies

Tegenwoordig bieden de meeste creditcards wel een aankoopverzekering. Kies je voor een iets duurdere versie van een creditcard, bijvoorbeeld een gold card, dan zijn vrijwel alle aankopen 365 dagen verzekerd tegen verlies en diefstal. 

Dit is een andere reden waarom betalen in winkels met een creditcard voordelen biedt.

5. Sparen van punten voor een loyalty programma

Zoals hierboven al aangegeven kan je door het gebruik van een creditcard punten sparen. Zelf doe ik dit voor het sparen van Flying Blue miles. Maar ook kan je bijvoorbeeld punten sparen voor het programma van de Bijenkorf. En hiervoor hoef je alleen jouw creditcard te gebruiken in plaats van de pinpas.

Zorg dat je jouw uitgaven onder controle houdt

Er kleeft echter ook een nadeel aan het gebruik van een creditcard. Het is soms wel erg gemakkelijk geld uitgeven. Vaak gaat dit ook nog eens onopgemerkt. Op het moment dat je dan de creditcard afrekening ontvangt, dan is het even schrikken. 

Voor mezelf probeer ik ongeveer bij te houden wat ik zo gemiddeld per maand uitgeef met een creditcard. 

Dit zijn best wel forse bedragen, omdat ik zoveel mogelijk per creditcard probeer te betalen. Op die manier probeer ik zoveel mogelijk Flying Blue Miles bij elkaar te sparen. 

Als je gedurende de maand het tanken en alle uitgaven in winkels en restaurants allemaal per creditcard betaald, dan loopt dit behoorlijk op.

Voor deze uitgaven boek ik dan ook direct een vast bedrag op een aparte bankrekening op het  moment dat ik mijn salaris ontvang. Vaak is dit toereikend om aan het eind van de maand de rekening te betalen. Soms moet er nog iets bij, maar in ieder geval zijn dit dan geen grote bedragen en stel je zeker je de rekening netjes op tijd kunt betalen.

Bij het te laat betalen van een creditcard rekening wordt er een hoge rente in rekening gebracht. Deze is te vergelijken met rood staan op bankrekening. Het is dus aan te raden de rekening altijd netjes op tijd te betalen. Door het afgeven van een automatische incasso voorkom je dat je vergeet de rekening te betalen en hoef je voor de rest zelf niks meer te doen.

Technologische ontwikkelingen en beveiliging

Een creditcard is best fraudegevoelig. Iemand die in het verleden jouw creditcardnummer in handen had gekregen kon hiermee gaan shoppen. Zeker buiten Europa dien je nog voorzichtig te zijn dat jouw creditcard gegevens niet worden gestolen of gekopieerd. 

Om dit tegen te gaan worden er op verschillende manieren extra beveiligingen toegevoegd.  En dan met name gericht op het gebied van online betalingen. 

Zo wordt er meer en meer gewerkt met een sms code en is 3d secure ingevoerd. Dit zie je terugkomen in benamingen zoals visa secure en de Mastercard id check.

Op die manier wordt een opdracht goedkeuren uitgebreid met een extra stap, waarbij het in het bezit hebben van alleen het creditcardnummer niet langer voldoende is. 

Technologie richt zich echter niet alleen op de beveiliging. Zo is inmiddels contactloos betalen ook standaard bij het gebruik van een creditcard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *