Betaalrekeningen privé

Bijna iedereen in Nederland heeft wel een betaalrekening. Sommige mensen hebben zelfs meerdere betaalrekeningen.

Waarom meerdere betaalrekeningen?

Vanuit budgetbeheersing of discipline kan het slim zijn om meerdere betaalrekeningen aan te houden. Wanneer u salaris binnenkomt kunt u bijvoorbeeld automatisch een bedrag overboeken naar een andere betaalrekening. Dit bedrag dient dan voor alle maandelijkse kosten en vaste lasten.

Op deze manier stelt u zeker dat u niet teveel uitgeeft en dat u aan alle maandelijkse verplichtingen kunt voldoen. Dit geeft een prettig gevoel, dat je aan het begin van maand precies weet wat je nog kunt uitgeven gedurende de maand.

Het kan ook zinvol zijn om bijvoorbeeld een extra bedrag op de aparte betaalrekening over te boeken voor onverwachte kosten. Denk bijvoorbeeld aan de tv of wasmachine die stuk kan gaan. U kunt hier natuurlijk ook een spaarrekening voor gebruiken.

Nadeel van meer dan één betaalrekening

Het nadeel is dat u meerdere keren de kosten van een betaalrekening moet betalen. Ook al kost het niet al te veel, een betaalrekening is helaas niet gratis.

Goedkope betaalrekeningen

Als u meerdere betaalrekeningen wilt aanhouden dan is het wellicht een optie naar een van de goedkope oplossingen voor een bankrekening te kijken. Dit zijn over het algemeen de online banken, die geen kantorennetwerk hebben. Doordat zij hierop veel kosten besparen kunnen zij goede tarieven aanbieden.

Zo biedt de N26 bank een gratis betaalrekening aan, waarmee u betalingen kan doen en ook geld kunt opnemen bij geldautomaten.

De app is bovendien erg gebruiksvriendelijk en biedt ook bijvoorbeeld mogelijkheden om uw uitgaven te categoriseren. Dit is erg handig om uw maandelijkse uitgaven bij te houden.

Een andere optie is Mister Tango. Ook hier kan je een geheel gratis account aanmaken, waarmee je betalen kan verrichten en ontvangen.

Deze goedkope of zelfs gratis betaalrekeningen zijn in opkomst door het introduceren van de IBAN en SEPA. Hiermee is het betalingsverkeer dermate vereenvoudigd dat er veel minder kosten aan zijn verbonden.