Ben je samenwonend of getrouwd, dan ben je hoogstwaarschijnlijk wel in het bezit van een gezamenlijke rekening. Of ben je van plan een gezamenlijke rekening te openen. Wanneer je gaat samenwonen is het belangrijk om met jouw partner goede afspraken te maken over de bankzaken. Hoe ga je de kosten verdelen en van welke bankrekening ga je deze betalen?

Een overzicht van en/of betaalrekeningen

Ook is het van belang om te kiezen voor een goedkope gezamenlijke rekening. Het vergelijken van gezamenlijke rekeningen is dan ook raadzaam. Onderstaand een overzicht van betaalbare en betrouwbare gedeelde bankrekeningen:

√ Rente op de betaalrekening
√ Maximaal 25 bankrekeningen
√ 4 verschillende bankpassen
√ Gescheiden &  en/of rekeningen

bunq +1

Samen een bankrekening openen met maximaal 25 verschillende rekeningen die je per rekening als en/of rekening, of een gescheiden rekening kan gebruiken.

BeoordelingKosten per maandKosten per jaarRente
3.39,99€119,88€0,27%

>> Meer info <<

√ Inclusief gratis creditcard
√ Maximaal 5 bankrekeningen
√ 5 verschillende bankpassen
√ 50€ cadeau bij overstappen

KNAB Samen

Met KNAB samen kan je tot 5 bankrekeningen met elk een eigen bankpas. Daarnaast kan je ook een gratis credit aanvragen en onbeperkt spaarrekeningen openen.

BeoordelingKosten per maandKosten per jaarRente
8 / 102,50€ (na 1 jaar 5,00€)30,00€ (Na 1 jaar 60,00)0,11%

>> Meer info <<

Wat is een bankrekening op meerdere namen?

Eigenlijk zegt de naam het al. Bij deze rekening die ook wel een en/of rekening wordt genoemd zijn er meerdere gerechtigden. Iedereen die is toegevoegd aan deze bankrekening kan betalingen uitvoeren en de rekeninggegevens inzien. Je zult ook op het financieel overzicht zien dat deze op de namen van alle rekeninghouders zal zijn uitgemaakt.

Daarnaast kunnen alle rekeninghouders ook terecht bij de bank met eventuele vragen betreffende deze bankrekening. Door de alsmaar strikter wordende privacywetgeving kan je bijvoorbeeld geen navraag doen over een bankrekening van een partner. 

Deze informatie wordt alleen verstrekt aan de rekeninghouder zelf. Bij een gezamenlijke rekening ben je gezamenlijk rekeninghouder.

Naast het aanhouden van een betaalrekening op deze manier, kan je ook eenvoudig samen sparen. Bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of voor jouw droomhuis. Ga je een gezamenlijke rekening openen, dan is het verstandig ook direct een gezamenlijke spaarrekening te openen.

Wie zijn er in bezit van een en/of rekening?

Dit zijn mensen die getrouwd zijn of samenwonen. Deze rekening wordt gebruikt om de gezamenlijke kosten, zoals huur of de elektriciteitsrekening, van te betalen. 

Doordat een ieder de beschikking heeft over het gehele saldo van de bankrekening is dit een minder geschikte optie om een bankrekening te delen met bijvoorbeeld de kinderen. Dan is het verstandig om meerdere gescheiden bankrekeningen aan te houden.

Persoonlijke rekening naast een gezamenlijke rekening

Dit kom je meer en meer tegen.Was er in het verleden meer sprake van dat gehuwden slechts 1 gezamenlijke rekening opende, nu zie je vaak dat partners naast deze en/of rekening ook nog beschikken over een eigen privé rekening.

Op die manier worden de gezamenlijke vaste lasten betaalt van de gezamenlijke rekening, maar houdt een ieder ook nog een bedrag voor zichzelf.

Persoonlijk vind ik dit een aanrader. Op die manier voorkom je ruzie over geldzaken. Wil de man bijvoorbeeld een nieuwe tv aanschaffen, of de vrouw een nieuwe jurk, dan kan dat van de privérekening. Je hoeft dan niet te discussiëren over deze aanschaf van de gezamenlijke rekening.

Een gezamenlijke rekening openen

Bij het openen van een rekening dienen alle gerechtigden de formulieren te ondertekenen en in te vullen. Normaal gesproken krijgt iedere gerechtigde ook zijn eigen bankpas behorende bij deze bankrekening. Als je dat wilt kan je echter ook gewoon de bankpas delen.

Ga je een gezamenlijke rekening openen, dan is de goedkoopste bankrekening natuurlijk altijd mooi meegenomen. Maar kijk ook altijd wat je krijgt voor dit geld. Soms kan een bankrekening die net een paar euro duurder is, maar waarbij je bijvoorbeeld een gratis creditcard ontvangt, uiteindelijk toch voordeliger zijn.

Een keuze maken uit de verschillende mogelijkheden

Vaak wordt er een keuze gemaakt voor de bank waarbij iemand al een bankrekening heeft lopen, zoals de ABN AMRO, geopend. Dit is echter niet noodzakelijk. Je kan ook kiezen voor een bank waar je nog geen bankrekening hebt lopen.

Helaas zijn zowel de Revolut als ook de N26 bank niet geschikt voor het openen van een rekening op naam van meerdere rekeninghouders. Deze bankrekeningen zijn voorlopig strikt op naam van 1 persoon.

Een goede optie in deze is de bunq bank. Daar kan je kiezen voor het openen van een joint account. Hiermee heb je direct de mogelijkheid om tot wel 25 verschillende rekeningen te openen. En per rekening kun je vervolgens bepalen of deze privé is of gezamenlijk. Op die manier kun je binnen één pakket zowel een gescheiden rekening als een gezamenlijke rekening aanhouden. 

Doordat er ook 4 bankpassen zijn inbegrepen bij deze gezamenlijke betaalrekening kan je allebei een betaalpas voor de gescheiden rekening en de gezamenlijke rekening aanvragen.

De bunq +1 rekening kost 9,99€ per maand, waarmee je dus direct 25 verschillende bankrekeningen kan openen.