Een betaalrekening openen is mogelijk bij tientallen banken. Meer dan 40 banken om precies te zijn. En daar komen alleen maar meer mogelijkheden bij. Vooral door de komst van online banken ben je niet langer genoodzaakt om een bankrekening te openen bij een van de bekende namen die iedereen in Nederland wel kent.

En vooral de komst van online banken zorgt voor meer keuze. Onderstaand hebben wij in onze opinie een aantal goede opties weergegeven.

Hoeveel kost het openen van een betaalrekening?

Het openen van een betaalrekening is doorgaans wel gratis. Je dient echter wel maandelijks te betalen voor het aanhouden van een betaalrekening. Deze kosten variëren en zijn ook niet altijd even eenvoudig te vergelijken.

Banken hanteren namelijk verschillende kostenstructuren. De transparante banken hanteren één bedrag per maand en voor dit bedrag heb je dan jouw betaalrekening, maar ook de bankpas en eventueel de ereader voor het internetbankieren.

Andere banken splitsen dit uit. Je betaalt apart voor de betaalrekening een bedrag per maand voor de ereader en ook een bedrag voor het internetbankieren. Om gebruik te kunnen maken van een betaalrekening heb je deze achter allemaal nodig. In onze opinie is het aan ook eigenlijk een beetje onzinnig om dit te gaan onderverdelen in verschillende bedragen.

Waarom meerdere betaalrekeningen openen?

Vanuit budgetbeheersing of discipline kan het slim zijn om meerdere betaalrekeningen aan te houden. Wanneer jouw salaris binnenkomt kan je bijvoorbeeld automatisch een bedrag overboeken naar een specifieke betaalrekening voor de vaste kosten. Dit bedrag dient dan voor alle maandelijkse kosten en vaste lasten.

Op deze manier stel je zeker dat je gedurende de maan niet teveel geld uitgeeft en dat je op die manier aan alle maandelijkse verplichtingen kunt voldoen. 

Dit geeft een prettig gevoel, dat je aan het begin van maand precies weet wat je nog kunt uitgeven gedurende de maand.

Een buffer opbouwen voor onverwachte kosten

Het kan ook zinvol zijn om bijvoorbeeld een extra bedrag op een aparte bankrekening over te boeken voor onverwachte kosten. Normaal gesproken zou je hiervoor een spaarrekening kunnen gebruiken, maar dat maakt met de huidige rentestand weinig verschil meer. 

Denk bijvoorbeeld aan de tv of wasmachine die stuk kan gaan. Of een onverwachte reparatie van de auto, hetgeen altijd duurder uitvalt dan wat je had verwacht.

Nadeel van meer dan één betaalrekening

Het nadeel is dat je meerdere keren de kosten van een betaalrekening dient te betalen. Ook al kost het niet al te veel, een betaalrekening is helaas niet altijd gratis.

Banken zoals KNAB en bunq bieden hiervoor echter een goede oplossing. Door het openen van een betaalrekening, krijg je direct meerdere betaalrekeningen die je voor verschillende doeleinden kan gebruiken. 

Zo krijg je bij bunq maar liefst 25 betaalrekeningen en biedt KNAB direct 5 bankrekeningen aan bij het KNAB samen pakket. En elke rekening komt met een eigen IBAN nummer en eigen betaalpas. 

Daarnaast kan je bij het overstappen naar KNAB gebruik maken van de gratis overstapservice en krijg je ook nog eens 50€ cadeau.

Goedkope en zelfs gratis betaalrekeningen

Als je meerdere betaalrekeningen wilt openen dan is het een goede optie om op zoek te gaan naar een van de goedkope oplossingen voor het aanhouden van een bankrekening.

Dit zijn over het algemeen de online banken, die geen kantorennetwerk hebben. Doordat zij hierop veel kosten besparen kunnen zij voordelige tarieven aanbieden. En in het geval van de N26 bank en Revolut zelfs geheel gratis.

Zo biedt de N26 bank een gratis betaalrekening aan, waarmee je betalingen kan doen en ook geld kunt opnemen bij geldautomaten. En hetzelfde geldt voor Revolut.

bunq premium is dan wel niet gratis, maar je krijgt hier voor 9,99€ per maand maar liefst 25 bankrekeningen. Daarnaast kan je per rekening aangeven of dit een gezamenlijke rekening is, een zogenoemde en/of rekening, of een gescheiden rekening.

Online banken bieden meer voordelen

Mijn persoonlijke opinie is dat nieuwe online banken meer geavanceerde diensten aanbieden. Zo kan je bij Revolut ook een rekening aanhouden in vreemde valuta. 

De mobiel bankieren app is in mijn ogen ook gebruiksvriendelijker en bevat meer functionaliteiten. En doordat je automatisch gebruik kunt maken van Transferwise bespaar je ook veel geld op het overmaken en ontvangen van geld van buiten de SEPA zone.

Daarnaast is een rekening openen bij een online bank erg eenvoudig. Je kan dit geheel via een mobiele telefoon doen en hoeft alleen een foto van jouw id te maken. En een selfie om te verifiëren dat jij ook de persoon bent die op de id staat. Wel dien je 18 jaar te zijn om een rekening te kunnen openen.