Beste spaarrekening

Wat is nu de beste spaarrekening? In onze opinie dient dit in ieder geval een spaarrekening te zijn welke valt onder het depositogarantiestel. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je jouw geld niet kwijt bent bij een faillissement van de bank waar je de spaarrekening hebt lopen.

Het belang van het depositogarantiestelsel

Wel is het zo dat dit garantiestelsel tegoeden tot maximaal 100,000€ dekt. Dit is iets om rekening mee te houden. Beschik je over een groter vermogen, dan is het in onze opinie verstandig het spaargeld te verdelen over verschillende spaarrekeningen, bij verschillende banken.

Waar dien je nog meer op te letten?

Naast het van kracht zijn van het depositogarantiestelsel, zijn er nog een aantal andere punten waar je op zou moeten letten, bij het kiezen voor de beste spaarrekening. Dit zijn in onze opinie:

  • De hoogte van de rente
  • Is het geld vrij opneembaar of niet

Een termijndeposito kenmerkt zich door een hogere rente. Daarentegen staat dan wel dat je het geld niet zomaar vrij kunt opnemen. Bij sommige deposito`s is dit helemaal niet mogelijk en in andere situaties verlies je de rente die je hebt opgebouwd. 

De beperkende voorwaarden voor het opnemen van geld verschillen per bank en dan vaak ook nog per deposito.

Zekerheid met een termijndeposito

Op dit moment is de rente zelfs bij lange termijn spaardeposito erg laag.

Je kunt je jezelf daarom afvragen, of het opgeven van de vrije opneembaarheid wel opweegt tegen deze summiere extra rente.

Aan de andere kant verzeker je jezelf wel tegen het fenomeen van een negatieve rente. 

Er gaan steeds meer geluiden op dat de grens waarboven je rente dient te gaan betalen naar beneden wordt aangepast.

Beste spaarrekening zekerheden

Heb je jouw geld voor een lange termijn vastgezet, dan zal je hiervan geen gevolgen ondervinden. Welke bank deze stap zal gaan ondernemen, is op dit moment nog koffiedik kijken.

Een hogere rente bij een buitenlandse bank

Een spaarrekening buiten Nederland biedt in sommige gevallen een hogere rente dan een spaarrekening bij Nederlandse banken. Dat is dan ook de voornaamste reden dat meer en meer mensen kiezen voor een spaarrekening bij de Bigbank of een account aanmaken bij Raisin. 

Raisin is een soort van spaar platform dat het eenvoudig maakt om een spaarrekening bij een buitenlandse bank te openen. Dit zijn doorgaans spaarrekeningen in euro`s waarbij het depositogarantiestel van kracht is. Op die manier kan je ook eenvoudig verschillende spaarrentes vergelijken.

Raisin is een spaarplatorm dat het eenvoudig om in verschillende Europese landen een spaarrekening te openen.  De hogere spaarrente bij banken in het buitenland maakt dit interessant. De rente kan wel oplopen tot 1,4%. Daarnaast ontvang je ook een welkomstbonus.

Wil je rente ontvangen? Dat is nog steeds mogelijk bij de Openbank. De eerste 6 maanden ontvang je 2% rente over een maximaal saldo van 5,000€. Na deze 6 maanden bedraagt de rente er nog steeds 0,2% rente. Hiervoor gelden er geen aanvullende voorwaarden.

In Nederland is 1,5% rente ontvangen, met dekking van het depositogarantiestelsel, inmiddels een utopie. Bij de Bigbank is dit nog wel mogelijk. Een spaarrekening open je gewoon in euro`s. Misschien is dit wel de beste spaarrekening.

De beste spaarrekening is een persoonlijke afweging

Of de beste spaarrekening nu een spaarrekening is zonder rente, maar waarbij het geld vrij opneembaar is, of een spaarrekening waarbij het geld lang vast staat, waarbij je bijvoorbeeld 0,1% rente ontvangt, is een persoonlijke keuze.

Van belang hier is de vraag wat het doel van jouw spaargeld is. Is dit bijvoorbeeld een buffer voor wanneer je extra geld nodig hebt, of om een auto op niet al te lange termijn te kopen? Dan is waarschijnlijk het argument van vrij opneembaar erg belangrijk. 

Ben je aan het sparen voor het aflossen van een hypotheek en ligt de datum dat je de hypotheek gaat aflossen nog ver in de toekomst? Dan zou je kunnen kiezen voor een termijndeposito om op die manier nog enigszins rente te ontvangen en bovendien niet het risico te lopen van een negatieve rente. 

Aan de andere kant is het dan ook wel weer zo dat je niet gaat profiteren wanneer de rente mocht gaan stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *