Beste brokers

Voor het beleggen in aandelen heb je een broker nodig. Je kan als particulier zijnde niet zelf direct op de beurs een aandeel kopen of verkopen. Dit kan alleen worden uitgevoerd door een broker die in het bezit is van de juiste vergunningen. Wat zijn de beste brokers op dit moment?

Deze brokers werken uiteraard niet voor niks. Dit zorgt ervoor dat er kosten in rekening worden gebracht bij transacties die je op de beurs uitvoert. Wel is het zo dat de kosten tegenwoordig enorm verschillen. De komst van online brokers heeft ervoor gezorgd dat je transacties op de beurs veel goedkoper kunt uitvoeren.

Internationalisering

Doordat online brokers zich richten op verschillende landen is er eigenlijk geen verschil tussen brokers in Nederland en in andere landen. Je zult zien dat meeste ervoor kiezen om zich te laten registreren in Londen. Dit is nog steeds het financiële centrum van Europa

Hoe wil je gaan beleggen?

Hoe je wilt gaan beleggen speelt echter wel een grote rol, of je wel of niet kan profiteren van de lagere transactiekosten. Wil je gaan beleggen met advies, dan ben je vaak nog aangewezen op banken.

Online brokers richten zich namelijk alleen op het uitvoeren van transacties.

Beste brokers hoe beleggen

Zij bieden geen beheerd beleggen aan zoals banken of andere vermogensbeheerders dit wel doen.

Lage kosten zorgen ervoor dat je meer rendement overhoudt. De kosten die je dient te betalen zorgen er namelijk voor dat het netto-rendement daalt. Zeker bij transacties waarbij de omvang niet zo groot is, dan kan dit een grote rol spelen.

De invloed van de transactiekosten en administratiekosten

Stel je koopt voor 1.000€ aan aandelen, waarbij je 20 aandelen van 50€ per stuk koopt. Na een jaar is de koers met 5% gestegen en wil je deze verkopen.

Indien je handelt via een broker waarbij er geen transactiekosten in rekening worden gebracht, dan heb je 5% rendement behaald. Onderstaand een kort overzicht van de kosten die worden berekend door verschillende dienstverleners:

BrokerVastVariabel
ABN AMRO - zelf beleggen basis€ 5,000,05%
ING - Zelf op de beurs€ 1,000,10%
Rabo zelf beleggen€ 5,000,06%
Bux Zero€ 0,000,00%
eToro€ 0,000,00%
DeGrio€ 2,000,03%
Mexem*€ 1,800,06%

Bij Mexem betaal je de hoogste van de vaste kosten of de variabele kosten, deze worden in tegenstelling tot bij de banken niet bij elkaar opgeteld.

Bij de ABN AMRO betaal je voor een aandelentransactie 5€ plus 0,05% van de waarde van de transactie. Doordat je deze kosten zowel bij aankoop en de verkoop dient te betalen, betaal je deze kosten dus twee keer. Bij het bovenstaande voorbeeld komt dit neer op 11,02€. 

Daarnaast worden er nog administratiekosten in rekening gebracht, die worden berekend op basis van de waarde van de beleggingsportefeuille. Tot een waarde van 400.000€ bedraagt dit 0,2%. Dit houdt in dat er nog 2€ op jaarbasis van het rendement afgaat.

Van de koersstijging van 50€ houdt je netto 36,98€ over, hetgeen neerkomt op een netto rendement van 3,7% in plaats van 5%. Goedkoop beleggen zorgt voor een hoger rendement.

Populaire platformen op dit moment

Er zijn een aantal online brokers die de afgelopen jaren een ontzettend sterke groei hebben doorgemaakt. De grootste driver voor deze groei zijn de lage transactiekosten. Bij welke broker kan je op dit moment goed terecht?

eToro

eToro is een online broker, waar je voordelig in aandelen kunt handelen. Doordat er geen transactiekosten en geen administratiekosten in rekening worden gebracht is dit platform razend populair op dit moment. Dit is uiteraard volledig te begrijpen.

Daarnaast is het handelen via eToro uitermate eenvoudig door de gebruiksvriendelijke app. Niet alleen kan je handelen in aandelen, ook het handelen in cryptocurrencies en CFD`s is tegenwoordig mogelijk.

Beleg nu zonder transactiekosten

BUX Zero

BUX Zero laat zich vergelijken met eToro. Ook bij dit online beleggingsplatform liggen de transactiekosten veel lager dan bij de bank.

Je kan er bij BUX zero voor kiezen om een aandelenorder zonder limiet op te geven, of met een limiet. Indien je geen limieten meegeeft betaal je geen transactiekosten. Wil je wel handelen met limieten, wat in onze opinie altijd verstandig is, dan betaal je een vast bedrag van slechts 1€ per transactie.

Bij aandelen genoteerd op de Amerikaanse beurs wordt het nog beter. Terwijl dit bij de ABN AMRO nog duurder is, een bedrag van 10€ voor de transactiekosten, zijn hier bij Bux zero ook de orders met limieten gratis.

Beleg nu zonder transactiekosten

Mexem

Mexem hanteert lage transactiekosten. Zo betaal je voor een aandelen order 0,06% van de waarde van een transactie met een minimum van 1,8€. Je betaalt dus de hoogste van de twee en deze worden  niet bij elkaar opgeteld.

Er worden daarnaast geen kosten in rekening gebracht voor software tools die je kunt gebruiken bij het bepalen van jouw beleggingsstrategie. Zo krijg je toegang tot een zeer professioneel handelsplatform. Op die manier kan je beleggen zoals een beleggingsexpert bij een bank dit doet. 

Plus500

Plus500 is gericht of CFD`s, hetgeen staat voor Contract For Difference. Hiermee speel je in op koersstijgingen of koersdalingen. Dit is een vorm van beleggen met een hoog risico. Uit de praktijk blijkt dat 72% van de beleggers hier geld mee verliest in plaats van winst maakt.

Voor de handel in CFD`s worden er geen transactiekosten in rekening gebracht. Wat er verder uitspringt bij dit platform is het grote aanbod waarin je kan handelen. Naast CFD`s van aandelen en valuta`s hebben zij ook verschillende cryptocurrencies aan hun portfolio toegevoegd.

Door het hoge risico wat je loopt, wordt dit algemeen gezien als beleggingsvorm die meer geschikt is voor ervaren beleggers.

DeGiro

DeGiro is een van de beste brokers in Nederland. Zij zijn min of meer meegegaan met de lagere transactiekosten van de nieuwere online brokers. Zo kan je aandelen op de AEX verhandelen tegen een bedrag van 2€ + 0,03% aan transactiekosten.

Daarnaast  ontvang je op dit moment een bedrag van 50€ aan transactietegoed. Voor dit bedrag kan je dus al een behoorlijk aantal orders gratis uitvoeren. 

Een groot pluspunt is de mogelijkheid tot het beleggen voor het pensioen. Op die manier kan je fiscaal vriendelijk beleggen. Daarnaast heb je op die manier een groot aanbod van financiële producten waarin je kunt beleggen om jouw pensioen aan te vullen. Een van de beste brokers op het gebied van pensioenopbouw is in onze opinie dan ook DeGiro.

Lange termijn invloed van transactiekosten

Misschien denk je dat het verschil in transactiekosten eigenlijk wel meevalt. Je dient echter niet te vergeten dat beleggen iets voor de lange termijn is. Indien je vele jaren als actieve belegger aan de slag gaat, dan kan het verschil enorm oplopen.

Hierbij dien je namelijk niet te vergeten, dat hetgeen je bespaart je ook weer kunt investeren in nieuwe aandelen. Dus eigenlijk is er sprake van een soort rente op rente effect.

Vooral actieve beleggers zullen dit verschil voelen. 

Door de aanname dat je het bedrag dat je gaat besparen gaat investeren in aandelen, wordt het verschil naarmate het rendement hoger wordt groter.

Lange termijn invloed transactiekosten

Daarnaast zal dan het bedrag dat in rekening wordt gebracht voor de administratiekosten ook steeds hoger worden, waardoor het verschil in het opgebouwde vermogen tussen de ABN AMRO enerzijds en Bux Zero en eToro anderzijds steeds groter wordt.

In onderstaande tabellen kun je zien hoeveel extra vermogen je kunt opbouwen door het uitsparen van administratiekosten en transactiekosten. We hebben dit berekend voor verschillende rendementen en verschillende looptijden.

Aannames:

Transacties per jaar5
Waarde per transactie€ 1.000
Rendement10%
Netto belegging per jaar€ 5.000

Impact op de vermogensontwikkeling:

PeriodeABN AMROBuxeToro
1 jaar€ 5.464€ 5.495€ 5.500
5 jaar€ 33.214€ 33.544€ 33.578
10 jaar€ 86.173€ 87.568€ 87.656
20 jaar€ 305.252€ 314.697€ 315.012

Beginnende belegger

Ben je een beginnende belegger en wil je graag advies bij het uitvoeren van jouw transacties, dan is het in onze opinie verstandig om te kiezen voor een vorm van beheerd of begeleid beleggen. De kosten zullen bij laten beleggen dan wel iets hoger uitvallen, maar je voorkomt op die manier dat je grote fouten gaat maken die je nog veel meer kunnen gaan kosten.

Indien je nog helemaal geen ervaring hebt met beleggen, dan is een online broker wellicht niet de meeste geschikte methode om te gaan beleggen. Daarentegen kan je door het gebruik van robo advisor geheel geautomatiseerd beleggen.

Betrouwbaarheid van een platform

Naast de kosten is uiteraard gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid minstens net zo belangrijk. Vanuit dat oogpunt is het van belang om er goed op te letten, dat een partij waarmee je in zee gaat, beschikt over de vereiste vergunningen.

De beste brokers zorgen er daarnaast voor dat jouw beleggingen en geld veilig zijn. Zo mag  geld niet op een bankrekening van het bedrijf zelf staan. Dit dient altijd te worden gestald bij een gerenommeerde bank. 

Op die manier voorkom je, dat in het geval van een faillissement van de broker, jouw bezittingen verloren gaan. Door dit geld op een derdenrekening te stallen blijft dit bij een faillissement buiten schot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *