beste bank voor particulieren

Er bestaat een verschil voor wat de beste bank voor particulieren is en welke bank de beste is op zakelijk gebied. Voor particulieren zijn betalingen bijvoorbeeld gratis. Voor zakelijke rekeningen is dit niet het geval. 

Dit heeft invloed op welke punten je een bank dient te vergelijken, om te komen tot een conclusie welke bank het beste is.

Daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren ook een rol. Sommige mensen hechten groot belang aan een duurzame bank. Terwijl dit bij anderen weer van ondergeschikt belang is.

Uiteraard hebben we niet zelf bij elke bank een bankrekening lopen, om zodoende geheel uit eigen ervaring een onderzoek te kunnen doen, wat nu de beste bank voor particulieren is. 

Daarom hebben we verschillende, maar wel onafhankelijke bronnen gebruikt.

Wat zijn de goedkoopste banken?

Kosten spelen uiteraard een belangrijke rol om te bepalen welke bank nu de beste is. Helaas is het niet altijd even eenvoudig om te vergelijken. Dit omdat de kosten op verschillende manieren in rekening worden gebracht. 

Daarnaast kan een bepaalde dienst, zoals betalen in vreemde valuta, bij de ene bank goedkoper zijn, maar zijn de maandelijkse kosten hoger. Hier speelt dus waarvoor je de bankrekening wilt gebruiken een belangrijke rol, om te bepalen welke bankrekening het goedkoopst is.

In ons overzicht van de kosten per bank, hebben we de maandelijkse kosten opgenomen.

Per maandPer jaar
Regiobank€ 2,45€ 29,40
ASN Bank€ 1,65€ 19,80
Triodos bank€ 3,50€ 42,00
KNAB€ 5,00€ 60,00
SNS bank betalen€ 2,75€ 33,00
Rabobank basispakket€ 3,10€ 37,20
ABN AMRO betaalgemak standaard€ 1,55€ 18,60
ING Oranjepakket€ 1,70€ 20,40
Moneyou go€ 0,00€ 0,00
N26€ 0,00€ 0,00
Revolut€ 0,00€ 0,00
bunq€ 7,99€ 95,88

Een rekening openen

Voordat je daadwerkelijk een bankrekening gaat openen, is het van belang dat je voor jezelf weet waarnaar je op zoek bent. Dit is eigenlijk noodzakelijk om de beste bank voor particulieren te vinden. Want eigenlijk is deze vraag niet direct te beantwoorden. 

Heb je veel betalingen of transacties in vreemde valuta? Dan is bunq het overwegen waard

Doordat zij met Transferwise werken, kan je veel geld besparen op transacties in vreemde valuta. Is dit iets wat je bijna nooit doet, dan heb je niet veel aan dit, voor andere mensen grote voordeel.

beste bank voor particulieren service

De kwaliteit van de service van de banken

Hierbij kan je kijken naar reviews die mensen achterlaten. Echter, er wordt niet een specifieke review tool gebruikt, zodat ook hier vergelijken niet echt mogelijk is. Het bepalen wat de beste bank voor particulieren is, blijkt in de praktijk dan ook niet al te eenvoudig.

Daarnaast is het in mijn opinie zo dat mensen meer geneigd zijn een slechte review achter te laten, dan een goede review. Als alles goed gaat, dan wordt dit als normaal aangenomen. Hierdoor kan een vertekend beeld ontstaan.

Reviews op Trustpilot

Neem een bank als ING. Deze scoort behoorlijk slecht op Trustpilot. Heel erg slecht zelfs, kan je eigenlijk wel stellen. 

Er zijn echter maar 450 reviews achtergelaten. Met bijna 8 miljoen particuliere klanten is dit te verwaarlozen. Als alle andere klanten, behalve deze 450, zeer tevreden zijn, dan zouden ze uitermate goed scoren. Misschien is het eigenlijk wel de beste bank voor particulieren.

Dit helpt dan ook niet echt in het bepalen van de kwaliteit van de service van de verschillende banken.

Het panelonderzoek van de consumentenbond

De consumentenbond heeft onlangs een panelonderzoek uitgevoerd. Hierbij zijn mensen actief benaderd, om hun oordeel te geven over de bank waar zij hun bankrekening hebben ondergebracht. 

Dit geeft mijn inziens dan ook een veel beter beeld van de dienstverlening van de verschillende banken. Dit is een meer objectieve methode om de beste bank voor particulieren te bepalen.

Van de 8 banken die zijn meegenomen in deze beoordeling, was de laagste score op het gebied van service een 7.0. Nog steeds een ruime voldoende. Het totale overzicht van de verschillende scores is als volgt:

AlgemeenService
Regiobank9,38,8
ASN Bank9,18,4
Triodos bank8,98,3
KNAB8,98,5
SNS bank8,07,8
Rabobank7,27,3
ABN AMRO6,97,0
ING6,77,0

Hoe scoren banken op het gebied van de kosten?

Opvallend is dat de banken opgenomen in het onderzoek op het gebied van de kosten veel lager scoren. Hier zijn de rapportcijfers als volgt:

Kosten
Regiobank7,9
ASN Bank7,8
KNAB7,8
Triodos bank7,0
SNS bank7,0
Rabobank6,1
ABN AMRO6,0
ING5,9

Uit de tabel blijkt dat mensen een bank over het algemeen duur vinden.

De score op de categorie kosten is voor alle banken lagere dan de waardering op het gebied van service.

Het is dan ook logisch dat nieuwe online banken hierop inspringen door het aanbieden van gratis bankrekeningen. Er blijkt behoefte te zijn aan goedkopere oplossingen voor het bankieren.

Dit beeld past geheel in hetgeen wij nastreven op de website van de goedkoopste bankrekening. Het is onze ogen namelijk zo, dat jij je geld op een bankrekening zet om de bank de mogelijkheid te geven kredieten te verstrekken. En dan is het eigenlijk vreemd dat je hiervoor überhaupt dient te betalen. 

Online banken en de kosten van een bankrekening

Daarom zijn wij dan ook erg blij met de komst van nieuwe online banken zoals N26, Revolut, bunq en KNAB

Bij zowel de N26 en de Revolut kan je namelijk een geheel gratis betaalrekening openen. Dat scheelt je toch weer een aantal euro`s per maand.

Nieuwe online banken ontbreken in het onderzoek

Helaas ontbreken de nieuwe online banken zoals bunq en N26 in het onderzoek van de consumentenbond. Persoonlijk zijn wij erg nieuwsgierig naar de bevindingen van de klanten bij deze banken. Ook Moneyou GO zou interessant zijn om in een volgend onderzoek op te nemen.

Onze eigen ervaringen

Persoonlijk zijn wij met de N26 erg tevreden. Daarbij dient wel gezegd te worden dat wij verder niet echt contact met deze bank hebben gehad. Maar dat kan je ook  interpreteren als een goed teken. Want zolang alles maar goed verloopt, heb je eigenlijk erg weinig contact met een bank.

Maar ook over de bankzaken die wij bij de ABN AMRO hebben ondergebracht, zijn wij tevreden. Als er eens iets is, dan is de service prima in orde.

Misschien dat de nieuwe online banken in een volgend onderzoek wel worden meegenomen. Het is immers zo, dat deze banken erg snel aan terrein aan het winnen zijn op dit moment.

Elke bank heeft wel zijn eigen kenmerken.

Banken proberen zich op verschillende gebieden te onderscheiden. 

De Triodos bank en de ASN bank zijn de de groene en duurzame banken van Nederland. Zo bestaat er bij de ASN bank de duurzaam wonen hypotheek. Deze hypotheek is vooral gericht op een lening, ter verduurzaming van een woning. 

Je kan op die manier tot 15,000€ lenen, tegen een zeer lage rente. Voor een hypotheek met NHG kan je dan al voor 0,45% lenen, voor een rentevastperiode van 10 jaar.

Op die manier hebben alle banken wel een specifiek punt waarop zij zich willen onderscheiden.

Welke diensten en services wil je gebruiken?

Dit is erg belangrijk bij het bepalen voor wat de beste bank voor particulieren is. 

Wil je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om rood te staan? De Regiobank en ASN bank hanteren een rentetarief van 9% voor rood staan op dit moment. Dit is bij de Rabobank bijvoorbeeld 12,9%. 

Is rood staan echter iets wat je nooit doet, dan is dit verder niet zo belangrijk. Sta je het hele jaar rood, dan is dit weer uitermate belangrijk.

Ben je op zoek naar een gezamenlijke rekening, of alleen een betaalrekening voor jezelf. Bij bijvoorbeeld KNAB heb je een jaar lang een gezamenlijke rekening voor slechts 2,50€ per maand. De prijs voor een persoonlijke betaalrekening is echter gelijk.

Dit maakt KNAB voor een persoonlijke betaalrekening een van de duurdere opties, terwijl het voor een gezamenlijke rekening juist weer een goedkopere optie is. 

Op die manier hebben de meeste banken wel hun eigen voordelen en nadelen en is het maar net naar waar je op zoek bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *