Besparen op de kosten van beleggen

Beginnen met beleggen vraagt om het openen van een beleggingsrekening bij een broker. De kosten die een broker in rekening brengt heeft invloed op hetgeen je uiteindelijk gaat verdienen. Het zorgvuldig uitzoeken van een aandelenbroker is dan ook van groot belang, zodat je kunt besparen op de kosten van beleggen. 

Hetgeen je kunt besparen op de transactiekosten of beheerskosten kan je weer beleggen in aandelen. Uiteindelijk zal het netto-rendement hierdoor toenemen. Zonder dat je er eigenlijk wat voor hoeft te doen.

De kosten van beleggen

De goedkoopste brokers zijn de online broekers. Hier ben je doorgaans goedkoper uit, dan dat je een beleggingsrekening bij bijvoorbeeld de ABN AMRO of Rabobank gaat openen. Je dient echter wel goed op te letten welke kosten er in rekening worden gebracht. Je kunt namelijk te maken krijgen met de volgende kosten.

  • Transactiekosten
  • Servicekosten
  • Spread 

Transactiekosten & servicekosten

De transactiekosten en de servicekosten zijn transparant. Bij elke broker wordt er aangegeven hoeveel deze kosten. bedragen. Niet elke broker brengt deze kosten in rekening. Zo is het bij sommige online brokers mogelijk te beleggen zonder transactiekosten. Dan zou je direct denken dat dit eenvoudig besparen op de kosten van beleggen is. Helaas zit er hier wel een addertje onder het gras.

Aandelen kopen en verkopen

Wanneer je wel eens aandelen hebt gekocht of verkocht, dan zal je bekend zijn met de termen biedkoers en laatkoers. Of in  het engels buy en sell. Er zit altijd een klein verschil tussen deze twee koersen. Dit verschil is de marge voor de broker. 

Des te groter het verschil, des te hoger de marge voor de broker. En uiteindelijk zijn dit kosten voor de belegger.

Besparen op de kosten van beleggen transacties

Want op het moment dat je een bepaald aandeel koopt, dan is deze direct een paar cent minder waard. Zelfs als je geen transactiekosten hoeft te betalen, dan zal je bij het aankopen en direct weer verkopen van een aandeel, een klein verlies lijden. 

Het verschil tussen de biedkoers en de laatkoers wordt de spread genoemd. Deze spread is niet bij elke broker gelijk. Vergelijk goedkope brokers dan ook op basis van de gehanteerde spread.

Aantal transacties en belegd vermogen

Het aantal transacties dat je uitvoert en de omvang van het belegde vermogen speelt een rol bij het besparen op de kosten van beleggen. Indien je weinig transacties uitvoert, maar wel een relatief hoog vermogen hebt belegd, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een broker met lage servicekosten. Deze servicekosten zijn dan belangrijker dan de transactiekosten. 

Is het omgekeerd, is het vermogen dat je hebt belegd niet zo heel erg hoog, maar voer je wel veel transacties uit, dan zijn de spread en transactiekosten weer meer van belang. Dit is bijvoorbeeld het geval als je gaat daytraden. 

Dit zijn allemaal zaken die je mee dient te nemen, wanneer je een vergelijk van goedkope brokers gaat uitvoeren om geld te besparen. Besparen op de kosten van beleggen is niet altijd zo eenvoudig zoals dit lijkt.

De invloed van de hoogte van de transactiekosten

Bij de ABN AMRO betaal je afhankelijk van het vermogen dat is belegd een percentage voor de servicekosten. Bij een vermogen van minder dan 100.000€ bedraagt dit 0,2%. Op het eerste gezicht zal je denken dat dit geen grote invloed heeft. 

Echter, je dient niet te vergeten dat beleggen bijna altijd iets is voor de lange termijn. Het bedrag dat je kwijt bent aan de servicekosten, had je ook kunnen beleggen. In dat geval had je jaar op jaar rendement kunnen behalen. Het bedrag wat je uiteindelijk aan servicekosten kwijt bent, zou je het volgende kunnen opleveren.

Bij een jaarlijks rendement van 5%:

Belegd vermogen€ 50.000€ 75.000€ 100.000
10 jaar€ 1.258€ 1.887€ 2.516
20 jaar€ 3.307€ 4.960€ 6.613
30 jaar€ 6.644€ 9.966€ 13.288

Bij een jaarlijks rendement van 10%:

Belegd vermogen€ 50.000€ 75.000€ 100.000
10 jaar1.5942.3913.187
20 jaar5.7278.59111.455
30 jaar16.44924.67432.899

Onze opinie

Op jonge leeftijd gaan beleggen, door bijvoorbeeld te gaan handelen in aandelen, is in onze opinie een goede keuze. Wel dien je altijd doordrongen te zijn van de risico`s. Het is nu eenmaal zo, dat je bij beleggen ook jouw inleg geheel of gedeeltelijk kunt kwijtraken. Dit is het nadeel tenopzichte van sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *