Beleggingsrekeningen vergelijken

Wanneer je gaat beleggen wil je rendement behalen op jouw investeringen. Hiervoor dien je wel een beleggingsrekening te openen voordat je kunt beginnen met beleggen. Daarom is de verschillende beleggingsrekeningen vergelijken een goede start om het rendement van jouw beleggingen te optimaliseren.

De kosten van een beleggingsrekening reduceren het rendement wat je behaalt. Daarnaast zitten er tegenwoordig behoorlijk wat verschillen tussen de kosten van verschillende rekeningen. Door te kiezen voor de goedkoopste beleggingsrekening kan je het behaalde rendement optimaliseren. 

Verschillende kosten van een beleggingsrekening

In veel gevallen worden de kosten in twee onderdelen verdeeld;

  • Transactiekosten voor elke transactie die je uitvoert
  • Beheerskosten. Een vast percentage van het bedrag op de beleggingsrekening, of een vast bedrag per maand.

Door deze twee variabelen kan je niet standaard de goedkoopste beleggingsrekening aanwijzen. Voer je veel transacties uit met relatief kleinere bedragen, dan zijn de transactiekosten de bepalende factor. Voer je weinig transacties uit maar beschik je wel over een groot vermogen, dan zijn de beheerskosten de belangrijkste factor.

Aan- en verkoopkosten

Bij de transactiekosten dien je niet te vergeten dat je deze twee keer gaat betalen. De eerste keer bij aankoop van de effecten en een tweede keer indien je deze weer verkoopt. Om over jouw geld te kunnen beschikken dien je uiteindelijk de effecten weer te verkopen.

Bij het vergelijken van beleggingsrekeningen op basis van beheerskosten en transactiekosten die je hiermee rekening te houden bij het vergelijken.

Beleggen met of zonder advies

Dit is ook een belangrijke afwegingen bij het kiezen van de juiste beleggingsrekening. Er zijn online brokers waar je kan handelen tegen lage kosten. Bux zero is hier een voorbeeld van. 

Dit houdt echter wel in dat je gaat beleggen in aandelen of andere effecten zonder dat je hier advies bij krijgt. Hetzelfde geldt voor Binck zelf beleggen.

Wanneer je laat beleggen, hetgeen inhoudt dat de vermogensbeheerder voor jou de keuzes maakt over waarin te beleggen, wanneer te kopen en te verkopen, dan zal je dienen te kiezen voor een andere beleggingsrekening, waarbij er wel advies wordt verstrekt. 

Vergelijken van het in het verleden behaalde rendementen

Wanneer je jouw beleggingen uit handen wil geven, dan komt er nog een andere criteria aan te pas om in de vergelijking op te nemen. Dan is namelijk het behaalde rendement door de vermogensbeheerder een erg belangrijk criteria om op te vergelijken. 

Je dient echter wel altijd te beseffen dat beleggen risico`s met zich meebrengt. Een goed rendement in het verleden geeft geen enkele garantie op een goed rendement in de toekomst.

Beleggingsrekeningen vergelijken en openen

Voordat je kunt beleggen dien je zoals gezegd een beleggingsrekening te openen. Dit doe je bij de beste broker die je hebt gevonden. 

Het openen van een rekening is vergelijkbaar met het openen van een bankrekening. Het grootste verschil is dat je een vragenlijst dient in te vullen om jouw risicoprofiel vast te stellen. 

Het vaststellen van een risicoprofiel

Dit is een wettelijke verplichting die jou wijst op de risico`s van het beleggen. Zeker voor de kleine belegger is dit een goede zaak.

Mensen rekenen zich nogal eens rijk, terwijl je in de praktijk zelfs geld kan verspelen met het beleggen in aandelen of andere effecten.

Wel is het zo dat je het risico kan beperken door bijvoorbeeld te beleggen in zowel aandelen en obligaties.

Obligaties hebben een lager risicoprofiel, maar leveren doorgaans ook een lager rendement op.

Beleggingsrekeningen vergelijken risicoprofiel

 Het hangt dus af van hoeveel risico je bereid bent om te nemen om op die manier een hoger rendement te kunnen realiseren.

Vergelijk niet alleen bekende beleggingsrekeningen

Bij het beleggen vergelijken is het onze ogen verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken. Heb je bijvoorbeeld op dit moment een bankrekening bij de ABN AMRO, dan ben je niet verplicht om daar jouw beleggingsrekening te openen. 

Het aantal online brokers is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Daarnaast komen er nog regelmatig nieuwe aanbieders bij. Een voorbeeld hiervan is het al eerder genoemde Bux. 

Maar ook eToro is een online broker waar je goedkoop kan beleggen in verschillende producten. Wat hen uniek maakt is het grote aanbod aan verschillende producten waarin je kan beleggen. 

Zo kan je niet alleen in aandelen handelen, maar ook in CFD`s, cryptocurrency en verschillende grondstoffen.

Ontwikkelingen op het gebied van online diensten

De komst van nieuwe online brokers heeft de kosten van het handelen op de beurs fors doen dalen. Bij eToro kan je zelfs zonder transactiekosten en beheerskosten een gratis beleggingsrekening openen. 

Deze ontwikkeling is te vergelijken met hetgeen er ook in gang is gezet op het gebied van bankrekeningen bij online banken. Op onze website kan je bijvoorbeeld teruglezen hoe je geheel gratis een bankrekening bij de N26 bank kan openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *