Laten beleggen of zelf beleggen

Geld laten beleggen is de methode van beleggen waarbij je zelf weinig tot niks hoeft te doen. Op basis van een risicoprofiel worden de aandelen of andere effecten voor jou aangekocht en weer verkocht. Op die manier kan iedereen beleggen. Je hebt namelijk geen enkele kennis nodig op dit gebied om toch van start te gaan.

Voor wie is laten beleggen een interessante optie?

Het laten beleggen in plaats van dit zelf te doen is dan ook een goede optie voor starters. Maar ook voor mensen met weinig kennis op het gebied van aandelen en effecten. Of mensen die er gewoonweg niet de tijd voor hebben om actief aan de slag te gaan met een effectenportefeuille.

De voordelen van het laten beleggen van jouw geld

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het op deze manier investeren van geld.

  1. De beleggingen worden beheerd en de transacties worden uitgevoerd door experts. Deze experts zijn de gehele dag bezig met het handelen op de beurs en het monitoren van de beurs. Je maakt dus gebruik van de beste expertise die je maar kunt bedenken.
  2. Je hoeft zelf niet het financiële nieuws te volgen. Omdat jezelf geen transacties uitvoert is het niet noodzakelijk om op de hoogte te blijven van de relevante informatie. Ook hoef je niet te analyseren welke informatie al is verwerkt in de koers en wat niet. Dit is doorgaans een behoorlijk lastige aangelegenheid.
  3. Je hoeft zelf geen beslissingen te nemen over het aankopen en verkopen van effecten. Dit kan soms de nodige stress met zich meebrengen. Want wat is nu het beste moment om een aandeel te verkopen of te kopen? Dit weet je eigenlijk alleen achteraf. Blijkt achteraf dat je toch niet de juiste keuze hebt gemaakt, dan kan dit de nodige frustratie en stress met zich meebrengen.
  4. Het vergt geen tijdsinvestering om op deze manier te gaan beleggen. Ook al ben je met vakantie, dan wordt jouw effectenportefeuille gewoon beheerd en worden de transacties uitgevoerd. Ga je zelf actief beleggen dan zal je ook tijden de vakantie de nodige tijd dienen te steken in het beleggen. Je wilt geen belangrijk nieuws mislopen dat grote gevolgen kan hebben voor de waarde van de aandelen die je in je bezit hebt.

De nadelen van vermogensbeheer

Er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen verbonden aan het laten beleggen van jouw geld. De nadelen zijn als volgt.

  1. Je dient kosten te betalen voor het beheren van de aandelenportefeuille en het uitvoeren van de transacties. Dit is uiteraard logisch aangezien de beleggingsexperts ook dienen te worden betaald. Op deze manier ben je dus meer geld kwijt aan beheers en transactiekosten dan dat je alles in eigen beheer doet. 
  2. Je dient te vertrouwen op de beleggingsexperts. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een model hetgeen ook wel technische analyse wordt genoemd.De juistheid van dit model bepaald of je een goed rendement behaald of niet. 

Vergelijken van aanbieders van beheerd beleggen

Voordat je besluit om te kiezen voor laten beleggen is het verstandig om historische resultaten van de verschillende aanbieders te vergelijken. Dit biedt echter uiteraard geen enkele garantie voor de toekomst.

Zoals hierboven al aangegeven wordt er bij het laten beleggen vaak gebruik gemaakt van technische analyse modellen. Het ene model presteert beter bij een neergaande beurs en een ander model presteert beter bij een opgaande beurs. Hierdoor weet je niet van tevoren welk model het beste zal zijn. Door historische rendementen te bekijken over langere perioden kan je echter wel een goed inzicht krijgen.

Het opstellen en het belang van het risicoprofiel

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat, zal er eerst een risicoprofiel dienen te worden opgesteld. Op basis van dit risicoprofiel wordt er dan daadwerkelijk voor jou gehandeld op de beurs.

Van belang hier is dat je goed op de hoogte bent van de risico`s. Want ook al wordt jouw effectenportefeuille beheerd door een expert, dit houdt zeker niet in dat beleggen op deze manier zonder risico is. En dat dien je jezelf ten alle tijden te beseffen. 

Belegen, op wat voor manier dan ook brengt altijd risico`s met zich mee. De veel gebruikte term “De waarde van uw beleggingen kan fluctueren” is dan ook absoluut een feit.

Hoeveel risico je wilt nemen, bepaald bijvoorbeeld welk deel van uw inleg in producten met een laag risico zoals obligaties wordt belegd. Als je veel risico wilt lopen, dan zal er voornamelijk in aandelen worden belegd, of zelfs in producten zoals opties en futures.

De langetermijndoelstelling voor vermogensopbouw

Daarnaast dien je ook bij het laten beleggen van geld de lange termijn in ogenschouw te nemen. Beleggen doe je namelijk om op langere termijn rendement te behalen op het belegde vermogen en niet van vandaag op morgen.

Een overzicht van verschillende vermogensbeheerders

Als je aan de slag wilt, is er een groot aanbod van vermogensbeheerders waaruit u kunt kiezen. Om een voorbeeld te geven:

Service kosten per jaarTransactiekostenBeheerskosten
Aegon beheerd beleggen30€0,18% - 0,20%0,35%
Robeco One0,56% tot 100,00€ en 0,4% voor het meerdere0 (Alleen eigen fondsen)0,65% - 0,77%
Robeco Life0,16% - 0,36%0,20% - 0,35%1,14%
Binck Forward0,5%0,21% - 0,28%Berekend in de service kosten
ABN AMRO0,97% - 1,39%Afhankelijk van de transactiesBerekend in de service kosten

Bij Robeco Kids kan je het geld beleggen via Robeco One of Robeco Life.

In het verleden was Alex ook actief op dit terrein. Zij hadden een vrij innovatief systeem voor het berekenen van de kosten. Je diende namelijk een percentage van het rendement af te dragen. In de praktijk betekende dit dat er voor Alex een extra stimulans bestond om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Inmiddels is Alex al weer een tijd lang in handen van Binck en is Alex er inmiddels mee gestopt.

Onze website is puur informatief. Daarom houden we onze experts beperkt tot het verstrekken van algemene informatie.