Het fintech bedrijf eToro bestaat inmiddels alweer 13 jaar. Je kunt daardoor wel zeggen dat zij een van de grondleggers zijn geweest van de wereldwijde revolutie op het fintech gebied.

970x250

Van een platform voor vreemde valuta naar een groot productaanbod

In eerste instantie zijn zij gestart met een platform voor het handelen in vreemde valuta. In de tussentijd hebben zij het aanbod van diensten fors uitgebreid. 

Op dit moment kan je handelen in aandelen, maar ook in cryptocurrency, CFD`s en zelfs verschillende grondstoffen. Wij zijn van mening dat eToro het grootste aanbod biedt van producten waarin je kan beleggen.

De kenmerken van eToro

 eToro toezicht

Toezichthouders

Cyprus, Verenigd Koninkrijk, Australie

Kosten transacties

Kosten openen rekening

0€

eToro geld storten

Kosten geld storten op beleggingsrekening

0€

Minimale inleg

Minimum inleg

Valuta 25€ / Aandelen & CFD 50€

Geld storten beleggingsrekening

Geld storten via

Overboeking, creditcard, virtual wallets

Valuta

Gebruikte valuta

US Dollar

eToro cryptocurrency

Beleggingsproducten

Aandelen, CFD, cryptocurrency, valuta, ETF

Handelen in aandelen zonder transactiekosten

Het grote aanbod van beleggingsproducten is natuurlijk mooi meegenomen. Dit zorgt ervoor dat via één platform kunt investeren en beleggen in veel verschillende producten. Wat echter nog mooier is zijn de transactiekosten. 

Voor het handelen in aandelen zijn de kosten precies nul. Dat lees je goed, je betaalt zowel bij het kopen als verkopen van aandelen geen transactiekosten. Daarbovenop worden er ook geen beheerskosten in rekening gebracht.

Een beleggingsrekening openen is geheel gratis

Het openen van beleggingsrekening bij eToro is ook nog eens geheel gratis. Op die manier kan je dus geheel zonder enige kosten aandelen kopen en verkopen. 

Bij eToro kan je zonder kosten een rekening openen. Daarnaast betaal je ook geen kosten bij het aankopen of verkopen van aandelen. Via het social trading concept krijg je ook nog eens toegang tot vele verschillende beleggingsstrategieën.

    • Beleggen in aandelen zonder transactiekosten
    • Geen beheers- of managementkosten
    • Ook beleggen in CFD, Cryptocurrency en ETF

Hoe betrouwbaar is eToro?

Voordat we verder gaan met het beoordelen en bekijken van de mogelijkheden die eToro biedt, gaan we eerst de betrouwbaarheid en veiligheid nader bekijken. 

Want als dit niet op orde is, dan heeft verder onderzoek geen zin. Op de website van eToro is er het nodige terug te lezen op dit gebied.

Over welke vergunningen bezit dit handelsplatform?

Van belang zijn de vergunningen die zij in hun bezit hebben. En dan ook met name door welke landen deze vergunningen zijn afgegeven. 

Uit de informatie blijkt dat zij door twee landen worden gereguleerd. Dit is Cyprus via de Cyprus Securities & Exchange commission (CySEC) en vanuit Engeland wordt er toezicht gehouden door de Financial Conduct Authority (FCA).

Australië houdt ook toezicht, maar dit is verder voor Europese beleggers niet zo van belang.

Streng toezicht door de Engelse financiële autoriteiten

Vooral het toezicht door de FCA is een belangrijk gegeven. Dit is als het ware de tegenhanger van de Nederlandse AFM. 

Vergunningen

Londen is nog steeds een van belangrijkste financiële centra van de wereld. Hierdoor is het toezicht van de FCA ontzettend strikt. Dit om de positie van financieel centrum Londen te bewaken waardoor zij zich absoluut geen schandalen kunnen veroorloven.

Geld wordt gestald bij vooraanstaande banken

Een van de voorschriften van de FCA is dat geld van klanten niet mag worden gestald op de eigen bankrekening van eToro. Dit dient te gebeuren bij betrouwbare Tier 1 banken. 

Op deze manier wordt er voorkomen, dat indien er iets mis mocht gaan met de aandelenbroker, dat het geld van de klanten niet verloren gaat.

Een dekking tot 20,000€ door de Cypriotische autoriteiten

CySEC staat garant voor een bedrag van maximaal 20,000€ aan investeringen. Dit is een systeem dat vergelijkbaar is met het depositogarantiestelsel, maar dan met lagere bedragen.

Door de aanwezigheid van vergunningen en het toezicht vanuit zowel Cyprus en Engeland durven we te stellen dat eToro een betrouwbaar platform is.

Nu wij weten dat zij betrouwbaar zijn, is het van belang om verder te kijken naar hetgeen zij aanbieden.

Het sociale platform van eToro

Dit is iets wat hen onderscheidt van andere aandelen brokers. Het sociale platform stelt mensen in staat om inzichten te delen, ervaringen te delen of om te vragen om opinies en adviezen. 

Daarnaast kan je hier ook strategieën terugvinden van andere handelaren die je eventueel zou kunnen kopieren. Of misschien gedeeltelijk zou kunnen kopiëren, om er op die manier je voordeel mee te doen. Laten beleggen is niet mogelijk via eToro. Het sociale platform kan je echter van de nodige inzichten voorzien.

Beleggen doe je altijd voor eigen risico

Het is natuurlijk wel zo dat dit altijd op eigen risico is. Het is absoluut geen garantie om een strategie te kopiëren die iemand anders in het verleden heeft gebruikt dat deze jou hetzelfde rendement gaat opleveren. Dit is altijd iets om in je achterhoofd te houden.

social trading concept

Het copy trading concept

Binnen eToro wordt er voor het kopiëren van handelsstrategieën gesproken over het copy trading concept of ook wel sociaal beleggen.

Dit dien je dus niet te verwarren met het beleggen in sociale bedrijven of projecten, maar het draait om interactie met andere beleggers op het platform.

Handelen in cfd en bijbehorend risico

Ook handelen in CFD`s is mogelijk via het platform van eToro. Dit is een vorm van een hefboomproduct. waarbij je als het ware alleen wordt afgerekend op het koersverschil tussen het verkoop en aankoop moment. Je krijgt de onderliggende aandelen niet fysiek in bezit.

Met dit product kan je met een klein bedrag toch profiteren van een koersdaling of koersstijging van een aandeel. Maar het werkt ook de andere kant op. Met een kleine koersschommeling kan je al snel je gehele inleg verliezen. Let wel, 75% van de particuliere beleggers verliest geld met dit instrument.

In onze opinie is dit dan ook niet echt een product voor een beginnend belegger. Het is meer een product voor ervaren handelaars. Het brengt behoorlijk wat risico met zich mee. Zorg er eerst voor voor je goed begrijpt hoe CFD werken en overweeg goed de risico`s voordat je hierin gaat beleggen.

eToro uitproberen via een demo account

Een leuke feature met veel toegevoegde waarde, is dat je ook eerst een demo account kan aanmaken. Op die manier kan je zonder dat je belegt met echt geld eerst het platform uitproberen en er op die manier ook vertrouwd mee raken.

Daarnaast kan je dan zien hoeveel jouw investeringen hadden opgeleverd indien je echt geld had ingelegd. Op die manier kan je dus testen of jouw strategie had gewerkt. Of niet, in dat geval is het goed dat je eerst aan de slag bent gegaan met het demo account.

We willen hier nogmaals benadrukken, dat ook al had jouw strategie in het demo account jouw winst opgeleverd, dat dit geen enkele garantie geeft dat dit in de toekomst ook zo is.

Wordt dus niet direct overenthousiast. In het verleden behaalde rendementen bieden nu eenmaal geen garanties voor de toekomst.

eToro demo account

Alle voordelen van eToro op een rij

Eigenlijk hebben we het belangrijkste voordeel, het beleggen in aandelen zonder transactiekosten, hierboven al verklapt. Maar omdat dit zo uniek is en het je bovendien veel geld kan besparen, herhalen we dit graag nog een keer.

Geen transactiekosten en beheerskosten bij het handelen in aandelen

Wellicht denk je hier dat we in herhalingen vallen, maar dit is echt een groot voordeel ten opzichte van andere aandelen brokers. Om je hier inzicht in te geven, de onderstaande tabel met transactiekosten, die door andere aandelen brokers in rekening worden gebracht.

Beleggen met een lage inleg

Bij eToro hoef je niet direct te beginnen met het beleggen met grote bedragen. Voor het handelen in valuta`s is dit minimum 25€. Voor transacties in aandelen en CFD`s bedraagt het minimum 50€. Beleggen bij eToro is dus laagdrempelig. Je hoeft niet direct veel geld te storten om aan de slag te kunnen.

Deze minimumbedragen lenen er zich in onze opinie goed voor om bijvoorbeeld maandelijks een klein bedrag in te leggen, om op die manier een vermogen op te bouwen.

Gebruiksvriendelijke en informatieve videotrainingen

Op het platform van eToro kom je verschillende video`s tegen die je heel veel informatie verschaffen. Je vindt op dit moment verschillende video`s met uitleg over het platform. In de toekomst komen daar nog trainingen bij, om je het handelen in effecten tot in de kneepjes bij te brengen.

Naast deze video`s vind je nog tal van andere webinars en podcasts die ontzettend waardevol zijn. Zowel voor de beginnende belegger als voor de meer gevorderde belegger zijn deze uitermate zinvol.

Een overzicht van alle belangrijke handelsinformatie

Door te gaan beleggen via eToro heb je eigenlijk geen andere websites meer nodig om informatie op te doen over de financiële markten. 

Zij hebben namelijk ook een sectie met trading updates. Hier kan je berichten terugvinden over specifieke bedrijven, maar ook algemene financiële ontwikkelingen en verwachtingen vind je hier terug.

Wat zijn de nadelen van eToro?

Er zijn natuurlijk niet alleen maar pluspunten. Er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan het handelen via dit platform.

Geld opnemen is niet gratis

eToro dient natuurlijk ook geld te verdienen. Hierdoor is een opname van geld vanuit jouw account niet gratis. Hiervoor dien je $5 te betalen. Stortingen zijn wel gewoon zonder kosten.

Het platform hanteert dollars als standaard valuta

Dit is voor Europeanen niet altijd voordelig. Indien je een bedrag stort in euro`s, dan wordt er een toeslag van 50 pip toegepast op de wisselkoers. 

Pip staat voor “percentage in points”. Dit is de kleinste prijsverandering die een valuta kan maken. Stel dat de koers wordt uitgedrukt in 4 decimalen, dan gaat het in dit geval om de laatste van deze decimalen.

De koers van de USD wordt uitgedrukt in 4 decimalen. Op dit moment is de koers 1,1569. Met de toepassing van de 50 pip  zal je dan 1,1519 dollar ontvangen per EURO. Dit is in onze ogen alleszins redelijk.

Voor wie is eToro geschikt?

Het is veilig om te zeggen dat eToro geschikt is voor elke belegger. Van een beginnende belegger, iemand die geringe bedragen investeert, tot professionele beleggers. 

Beleggingsrekening in dollars

Dit omdat aan de ene kant de minimum inleg laag is en het aan de andere kant een enorm aanbod van financiële producten biedt, hetgeen de professionele belegger zal aanspreken.

Geld bij het handelen verliezen is echter altijd mogelijk. Grote winsten behalen met complexe instrumenten en brengen vanwege de kans op grote winsten ook grote risico`s met zich mee. Dit is iets waar je als belegger altijd alert op dient te zijn. Ga na of u begrijpt wat de risico`s zijn voordat dat je daadwerkelijk geld investeert in dergelijke complexe instrumenten.