Het beleggersplatform van DeGiro is inmiddels het grootste platform van Europa. De lage tarieven en de betrouwbaarheid spelen hierbij een grote rol. Daarnaast wordt er uiteraard ook het nodige gedaan om de naamsbekendheid te vergroten. 

DeGiro broker

Met toegang tot 50 beurzen, verspreid over 30 landen, biedt het platform een enorm aanbod van beleggingsproducten.

Hoe werkt beleggen bij DeGiro

Het platform van DeGiro is erg overzichtelijk. Voordat je kunt beleggen, dien je eerst een account te openen. Bij het openen is het Know Your Customer van toepassing. Wanneer je geld gaat storten op de rekening die je hebt geopend, dan zou het zo kunnen zijn, dat er vragen worden gesteld over de herkomst van het geld. In uitzonderlijke gevallen zou er dan zelfs om documenten kunnen worden gevraagd om dit te bewijzen. 

Denk echter niet dat dit iets is vanuit DeGiro zelf, om het jou lastig te maken. Dit zijn wettelijke verplichtingen waaraan zij zich te houden hebben. Het is op dit moment zelfs zo, dat wanneer je bij een online broker een groot bedrag zou storten en er wordt geen enkele vraag gesteld, dan zou dit een rode vlag moeten zijn.

Verschillende typen beleggersrekeningen

Bij het openen bestaat er de keuze uit verschillende soorten beleggersrekeningen.

Standaard zal een belegger rekening een basic account zijn. In het verleden waren er ook zogenoemde custody accounts beschikbaar, maar deze rekeningen worden niet meer aan nieuwe klanten aangeboden.

Wel zijn er nog de trader, active trader en daytrader accounts. De verschillen zitten hem in de margeverplichting en de financiële producten waarin je kunt handelen. Zo is het niet mogelijk om met een basic account te handelen in opties of futures.

Ook bestaat er niet de mogelijkheid om short te gaan. Voor particuliere beleggers zonder al te veel kennis op het gebied van beleggen, is dit mijn inzien een goede zaak. 

Dit zijn namelijk financiële producten met een hoog risico, waarbij je eenvoudig fouten kunt maken, die veel geld kunnen kosten. Je dient goed te begrijpen wat de risico`s zijn.

Wel zou ik het persoonlijk prettig vinden, wanneer er bij opties een verschil zou worden gemaakt tussen het kopen of schrijven van een optie. Het kopen van een optie is namelijk minder risicovol dan het schrijven of verkopen van een optie. 

DeGiro beleggersrekening

Ook het gedekt schrijven van een optie zou mijns inziens een toevoeging zijn. Hiermee kan je zelfs het risico van een aandelenportefeuille beperken. Wanneer je van dergelijke strategieën gebruik zou willen maken, dan dien je een trader account te openen.

Alleen voor zelf beleggen

Het platform van DeGiro is een execution-only platform, waardoor er alleen de beleggingsvorm zelf beleggen wordt aangeboden. Er worden geen adviezen verstrekt en er is ook geen sprake van beheerd beleggen. Wanneer je hiernaar op zoek bent, dan is het platform van DeGiro niet geschikt.

Is er echt sprake van lage kosten?

Zelf adverteert DeGiro vaak met de term ongekend lage kosten. Daarom hebben wij hier naar gekeken of dit ook echt zo is. Is het echt de goedkoopste beleggingsrekening?

In eerste instantie lijkt het erop dat er inderdaad sprake is van erg lage tarieven. Dit zijn op dit moment de standaard tarieven die in rekening worden gebracht:

ProductKosten
Euronext aandelen€ 3,00
Amerikaanse aandelen€ 1,00
ETF`s kernselectie€ 0,00
ETF`s overig€ 3,00
Beleggingsfondsen - Fundshare, Morgan Stanley, kern€ 0,00
Beleggingsfondsen overig€ 3,90 + 0,2%
Opties€ 0,75
Futures€ 0,75
Obligaties€ 2,00

Extra kosten

Het is echter wel zo dat er sprake is van bepaalde kosten, die in onze opinie niet direct duidelijk zijn. Voorbeelden van deze kosten zijn als volgt:

DienstKosten
Stortingen€ 0,00
Realtime koersen Amerika€ 5,00 per maand
Opnemen van geld€ 0,00
Bewaarloon€ 0,00
Realtime koersinformatie€ 0,00
Valuta kosten0,25%
Connectiviteitskosten€ 2,50 per beurs per jaar

Welke order types zijn beschikbaar?

DeGiro biedt de 4 meest gangbare ordertypes aan:

 • Market order: Kopen of verkopen tegen de actuele koers
 • Stop loss: Verkopen wanneer de koers onder een bepaalt niveau zakt
 • Limiet order: Kopen of verkopen tegen een bepaalde vooraf ingegeven koers
 • Stop limiet: Verkopen of kopen tegen een bepaalde koers, wanneer er een koers wordt doorbroken.

Platform overzicht

Lage kosten zijn uiteraard belangrijk. Goedkoop beleggen zorgt nu eenmaal voor meer rendemente. Daarnaast zijn de kwaliteit van het platform en de tools die worden aangeboden ook erg belangrijk.

Welke financiële producten zijn beschikbaar?

 • In mijn opinie biedt DeGiro meer dan voldoende beleggingsproducten aan. Zeker voor de particuliere belegger. Zo kun je onder meer beleggen in:
 • ETF`s
 • Aandelen
 • Beleggingsfondsen
 • Opties
 • Futures
 • Obligaties
 • Gestructureerde producten (Hefboom)

Hetgeen er niet wordt aangeboden zijn CFD`s. Persoonlijk vind ik dit een goede zaak. Ik ben zelf namelijk van mening dat deze producten eigenlijk niet geschikt zijn voor de particuliere belegger. Dit zijn echt producten voor de professionele beleggers.

Start met beleggen tegen lage tarieven. Bij het beleggen in de kernselectie worden er geen transactiekosten in rekening gebracht.

Gratis een account openen

Biedt het platform voldoende functionaliteiten?

Persoonlijk vind ik het platform erg overzichtelijk. Het kopen en verkopen van effecten is erg eenvoudig. Daarnaast biedt het platform nog andere functionaliteiten die zeer handig zijn. Zeker als je iemand bent die regelmatig handelt. 

Wel zijn er een aantal functionaliteiten die in mijn opinie ontbreken. Zo zal je de volgende functionaliteiten niet terugvinden.

Een demo account ontbreekt. Dit vind ik persoonlijk erg jammer. Er bestaat ook geen mogelijkheid om een schaduwportefeuille aan te maken. Hiermee kan je beoordelen of je de juiste keuzes hebt gemaakt. Automatisch investeren is niet mogelijk. Dit is bijvoorbeeld handig als je maandelijks een bedrag wilt storten en dit standaard over een aantal fondsen wilt verdelen.

DeGiro functionaliteiten

Is er realtime koersinformatie beschikbaar?

Beleggen zonder koersinformatie is vandaag de dag ondenkbaar. Eigenlijk zou er altijd sprake moeten zijn  van realtime koersinformatie.

Gratis realtime koersen zijn beschikbaar voor alle Europese beurzen. Koersinformatie van de Amerikaanse beurzen is ook beschikbaar, maar wel met een vertraging van 15 minuten. Indien je toch gebruik wil maken van onvertraagde realtime koersinformatie van deze beurzen, dan wordt hiervoor 5€ per maand in rekening gebracht. 

Welke analysemogelijkheden zijn beschikbaar?

Voordat je tot een transactie overgaat, is het uiteraard verstandig om eerst enig onderzoek te doen naar de effecten waarin je wilt gaan beleggen. DeGiro biedt hiertoe verschillende ondersteunende tools.

Fundamentele analyse

Het platform stelt data ter beschikking om een fundamentele analyse uit te voeren. Je kunt verschillende componenten eenvoudig met elkaar vergelijken. Het bekijken en beoordelen van de winstontwikkeling of de kasstroom is erg eenvoudig. 

Technische analyse

In totaal werkt het platform met 12 verschillende indicatoren. In de grafieken die worden getoond kun je zelf trendlijnen toevoegen. Ook op dit vlak biedt het platform, zeker voor de particuliere belegger, meer dan voldoende mogelijkheden.

Adviezen van banken en analisten

Binnen het platform van DeGiro kun je eenvoudig verschillende adviezen van banken en analisten met elkaar vergelijken. Daarnaast kun je ook teruggaan in de tijd en bekijken hoe deze adviezen zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld. Zeker wanneer je zelf niet echt bekend bent met technische of fundamentele analyse, dan is dit een zeer waardevolle tool. 

Uiteindelijk baseren banken en analisten zich op zowel de technische als fundamentele analyse. 

Vergunning en toezicht

DeGiro is uiteraard in het bezit van een vergunning afgegeven door De Nederlandsche Bank (DNB). Hierdoor is er ook sprake van toezicht door de Autoriteit Financiële Markten.

Het bedrijf is ook aangesloten bij de Kifid. Dit zorgt ervoor dat je in het geval van een klacht bij deze organisatie terecht kunt.

Wanneer er sprake zou zijn van een geschil, dan zou je ook naar de geschillencommissie kunnen stappen.

Dat er daadwerkelijk sprake is van toezicht, blijkt uit het feit dat het Duitse equivalent van de AFM, BaFin, het bedrijf eind 2022 heeft verzocht om het buffervermogen te vergroten. Het buffervermogen dient ervoor te zorgen dat het bedrijf eventuele tegenvallers  kan opvangen. Uiteraard heeft Flatex DeGiro hieraan gehoor gegeven en 50 miljoen euro toegevoegd aan het buffervermogen.

Vergunning DNB

Special Purpose Vehicle

Beleggingen staan bij DeGiro in een aparte SPV. Een SPV (Special Purpose Vehicle) is een aparte juridische entiteit. Hierdoor worden de bezittingen van de beleggers strikt gescheiden van de bezittingen van het bedrijf zelf. 

Dit voorkomt dat bezittingen van klanten kunnen worden aangewend voor de bedrijfsvoering. Dit zou een onwenselijke en risicovolle situatie betekenen.

Historie van het bedrijf

De oorsprong van het bedrijf bevindt zich in 2008. De oprichters zijn voormalig medewerkers van Binck. Aanvankelijk richtte het platform zich op de zakelijke markt en de professionele beleggers. In een relatief korte termijn is het bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke speler binnen de wereld van online beleggen.

Pas in 2013 is ook de particuliere markt aangeboord. Beleggen toegankelijk maken, tegen in hun eigen woorden ongekend lage tarieven, is in het streven van het platform.

In 2019 is het platform overgenomen door het Duitse Flatex. Hiermee werd het gecombineerde bedrijf direct de grootste broker van Europa. De oprichters van DeGiro ontvingen een bedrag van maar liefst 250 miljoen euro voor het bedrijf.

De omzet van de onderneming ligt zo rond de 380 miljoen euro. De winst die uiteindelijk overblijft bedraagt zo rond de 37%. Toch viel de omzet in 2022 tegen. De verwachting was dat deze rond de 400 miljoen euro zou uitkomen. 

Zekerheden en garanties

De overname heeft wel gevolgen voor de Nederlandse klant. Zo is er voor de dekking van de tegoeden op de een rekening (die niet belegde bedragen), sprake van dekking van het Duitse en niet het Nederlandse depositogarantiestelsel. 

In de praktijk is dit in mijn opinie echter niet zo heel erg belangrijk.

Duitsland is ook een betrouwbaar land en de kans dat je aanspraak dient te doen op het depositogarantiestelsel, is in mijn opinie niet zo heel erg groot.

Het maximale bedrag dat gedekt wordt door het depositogarantiestelsel is 100.000€. Daarnaast worden beleggingen door een vergelijkbaar garantiestelsel gedekt tot maximaal 90% van de waarde met een maximaal bedrag van 20.000€.

DeGiro Flatex

Hoe verdient het bedrijf zijn geld?

Bij het beleggen worden er kosten in rekening gebracht. Aangezien deze kosten lager zijn dan bij veel andere aanbieders, rijst de vraag hoe bedrijf dan toch hun winst kan behalen. 

Naast de transactiekosten speelt het uitlenen van aandelen een grote rol. Aandelen die jij hebt gekocht kunnen door DeGiro worden uitgeleend. Dit wordt gedaan aan partijen die een short positie willen innemen. Bij een shortpositie worden aandelen geleend en later weer teruggegeven. Hierbij wordt er op gespeculeerd dat de koers van een aandeel gaat dalen. 

Deze aandelen kunnen worden geleend bij DeGiro. DeGiro krijgt hiervoor  een vergoeding. Dit is een inkomstenbron voor het bedrijf. Als klant ontvang je niks voor het uitlenen van de aandelen

Hier zou voor de rekeninghouders een klein risico aan kunnen zijn verbonden. Indien degene die de aandelen leent, niet in staat zou zijn deze terug te geven, dan is dit een risico voor de rekeninghouder. In de praktijk is dit echter iets dat praktisch ondenkbaar is. Er worden tal van zekerheden ingebouwd om een dergelijke situatie te voorkomen. 

Onze conclusie

In onze opinie is het platform van DeGiro een prima broker platform om te handelen in producten zoals obligaties, opties, etf`s en aandelen. 

Wanneer je wilt handelen in hefboomproducten, dan zijn er wellicht betere opties. Op dit gebied is het aanbod enigszins beperkt, doordat er alleen Turbo`s, Sprinters en Speeders worden aangeboden. Dit zijn standaard hefboomproducten waarbij er relatief met een lage hefboom wordt gewerkt, ten opzichte van hefboomproducten die je of CFD platformen tegenkomt.. 

Op het platform van eToro kun je bijvoorbeeld handelen in tal van CFD`s.