Er komen steeds meer apps beschikbaar, waarmee je kan handelen op de beurs. Een naam die je steeds vaker tegenkomt is Bux. Via deze app kun je goedkoop handelen op de beurs.

“Rock the world of finance”, dat is de slogan van deze onderneming. Is dit ook echt zo in de praktijk?

Wie of wat is Bux?

Bux is in 2014 door Nick Bortot opgericht en is in tegenstelling tot veel andere fintech bedrijven een Nederlandse onderneming.

Omdat zij in Amsterdam zijn gevestigd, vallen zij onder het toezicht van de Nederlandse autoriteiten.

Wie of wat is Bux

Dit toezicht wordt in de praktijk uitgevoerd doe de Autoriteit Financiële Markten.

Inmiddels is de beursapp al door meer dan 2 miljoen mensen gedownload.

De handel in CFD`s

In eerste instantie kon je via Bux alleen gratis transacties uitvoeren met betrekking tot de zogenoemde CFD`s. Dit staat voor Contract For Difference en is een hefboomproduct..

Wanneer je een CFD aanschaft, dan koop je niet het aandeel zelf. Je gaat een verbintenis aan met de verkopende partij voor de toekomstige koers daling- of stijging.

Het grote voordeel van dit product is dat je geen grote bedragen hoeft te investeren om toch een grote beleggingsportefeuille op te zetten. 

Dit is echter ook direct weer het nadeel, want je kan op die manier met een relatief kleine investering toch fors geld verliezen. Vooral voor particuliere beleggers zijn dit dan ook risicovolle producten.

Handelen in CFD`s met beperkt risico

Het goede van de app is echter wel dat je nooit meer kan verliezen dan hetgeen je hebt ingelegd. 

Stel dat je 100€ investeert, dan is dit het maximale risico wat je loopt.

BUX CFD transacties

Het uitgangspunt bij een CFD is dat er een afrekening plaatsvindt op het moment dat je de positie sluit. 

Doordat er via de app van Bux, op het moment dat je jouw investering geheel kwijt bent de positie wordt gesloten, kan je niet meer verliezen dan het bedrag dat je hebt ingelegd. Wordt dit niet gedaan dan kan het verlies blijven oplopen.

Dit lijkt erg veel op de handel in futures. Bij futures dien je echter een margin in te leggen. Dit is een bedrag wat als garantie dient bij eventuele verliezen. Dit is voor CFD`s niet het geval.

Wat als je jouw positie eigenlijk niet wilt sluiten?

Ben je op het moment van sluiten van de positie er toch van overtuigd dat de koers zal gaan stijgen? Dan staat niks je in de weg om een nieuwe positie te openen. 

Daarom vind ik dit persoonlijk een goed systeem. Want doe je dit niet, dan kan je tegen torenhoge verliezen aanlopen. Vele malen groter dan de oorspronkelijke inleg.

De komst van BUX zero

In eerste instantie kon je via de app alleen handelen in deze CFD`s. Handelen in aandelen is door de komst van BUX Zero nu echter ook mogelijk.

En het goede nieuws is dat je dit op dit moment geheel gratis kunt doen. Dus gewoon aandelentransacties uitvoeren zonder transactiekosten! In combinatie met een gratis bankrekening kan je op die manier veel geld besparen.

Wel is het zo dat dit voorlopig geldt tot juni 2020. Daarna zullen er transactiekosten in rekening worden gebracht. Maar niet voor alle transacties.

Open een account en begin met beleggen

Het soort order gaat de transactiekosten bepalen

Want Bux in de opinie van de goedkoopste bankrekening uniek maakt, is dat je keuze krijgt in hoe jouw order zal worden gaan uitgevoerd. 

Hier wordt de term basic order ingevoerd. Normaal gesproken worden aandelenorders direct uitgevoerd op het moment dat je de opdracht ingeeft. Een basic order wordt echter slechts een keer per dag op een specifiek tijdstip uitgevoerd. Bovendien kan je geen limieten meegeven bij een dergelijke opdracht.

Hierbij heb je ook de mogelijkheid om zogenaamde limieten op te geven. Dit zijn prijzen waartegen je wilt kopen of verkopen. Worden deze limieten niet gehaald, dan wordt er ook geen order uitgevoerd.

Basic orders en korte termijn beleggen

Voor handelen op de korte termijn, zoals bijvoorbeeld daytrading, zijn basic orders in mijn opinie niet geschikt. Voor lange termijn beleggers kan dit eventueel een zinvolle manier zijn om te besparen op transactiekosten.

Daghandelaren proberen van kleine schommelingen te profiteren. En dit vervolgens met een hoge frequentie.  Op die manier kan je bijvoorbeeld een aandeel kopen voor €10,00 en direct een verkooporder invoeren met een limiet van 10,50€. 

Indien je dergelijke transacties regelmatig kan uitvoeren, dan kan je op die manier hoge rendementen realiseren.

Doordat de basic order slechts 1 keer per dag op een specifiek tijdstip wordt uitgevoerd, maakt dit daghandel praktisch onmogelijk.

In een sterk schommelende markt en zeker in onzekere tijden, is dit iets waar je goed over na dient te denken, alvorens een transactie op deze manier uit te laten voeren.

Betalen voor market en limit orders

Je bent echter niet verplicht om dit op deze manier te doen. Je kan namelijk in de toekomst ook kiezen voor market order of een limiet order. 

Hierbij kan je, of direct kopen of verkopen op het moment dat je de order plaats en eventueel limieten meegeven. 

Voor deze twee transactiesoorten ga je in de toekomst echter wel betalen. Voor de market oder zal dit 1€ zijn en voor de limit order 2€ per transactie. Dit zijn echter nog steeds zeer lage tarieven.

Hoe worden de transactie uitgevoerd?

Een aandelenbroker heeft een clearinghouse nodig. Dit is de partij die daadwerkelijk de transacties uitvoert op de beurs. 

Op dit gebied werkt BUX samen met de ABN AMRO. Zij zorgen er uiteindelijk voor dat je daadwerkelijk de aandelen verkoopt of in je bezit krijgt. 

Persoonlijk vind ik het erg interessante dat een partij zoals de ABN AMRO hiertoe bereid is gevonden. Want uiteindelijk betekent BUX gewoon extra concurrentie. En in mijn opinie bovendien een gevaarlijke trend voor dit soort banken. Want niet voor niets is de slogan van Bux “Let`s rock the world of finance”.

Door de samenwerking met ABN AMRO is ook direct het depositogarantiestelsel van toepassing. Op die manier is jouw geld tot een bedrag van 100,000€ zeker gesteld in geval van een faillissement.

Uitproberen met Funbux

Funbux is in het leven geroepen om mensen kennis te laten maken met de wereld van effecten. Daarnaast kan je op die manier ook bekijken hoe eventueel jouw beleggingsstrategie had uitgepakt. 

En zonder dat je op deze manier met echt geld speculeert. Het is als het ware een demo account wat je aanmaakt.

Ben je op een gegeven moment zover dat je met echt geld aan de slag wilt, dan kan je eenvoudig jouw Funbux account omzetten naar een seriousBUX account.

Open een account en begin met beleggen