Het beleggen van vermogen is iets wat al decennia wordt gedaan. Wel is er veel veranderd op dit gebied. En dan met name de producten waarin je kan investeren. Opties, aandelen, futures bestaan al tientallen jaren.
Toch komen er steeds meer nieuwe producten bij zoals CFD`s, turbo`s en nog veel meer. Ook kan je in zaken zoals cryptocurrencies gaan beleggen.
Informeer jezelf goed over risico`s en mogelijke rendementen
Voordat je daadwerkelijk begint met het investeren van vermogen zijn er een aantal zaken van belang. Risico en rendement gaan samen. Dat is een van de belangrijkste uitgangspunten.
Des te hoger het risico, des te meer rendement je eventueel kan realiseren. Maar ook des te meer geld je kan verliezen. Het is doorgaans een ongeschreven regel dat het realiseren van een hoger rendement samengaat met een hoger risico.
Doelen stellen - Waarom wil je beleggen?
Het is altijd verstandig om jezelf af te vragen waarom en waarvoor je wilt gaan beleggen.
Daarbij dien je in ogenschouw te nemen dat het vaak om de lange termijn draait. Kortstondig behalen van koerswinsten is meer speculeren en vereist meer aandacht en energie. Indien dat de doelstelling is, dan dien je hier eigenlijk dagelijks mee bezig te zien.
Vermogen laten groeien op de lange termijn vereist een andere strategie dan koerswinsten behalen op de korte termijn. Onze insteek is echter: Beleggen doe je voor de lange termijn.
Welk bedrag wil je investeren?
Banken adviseren vaak om met een klein bedrag te beginnen. En zeker niet direct je gehele vermogen te gaan beleggen. Ook het Nibud geeft ditzelfde advies. Pas als je meer ervaren bent en inzicht hebt in de risico`s die je loopt zou je grotere bedragen kunnen gaan investeren.
Je kan er ook voor kiezen om maandelijks een kleiner bedrag in aandelen of andere effecten te stoppen. Op die manier is het ook zeer goed mogelijk om over langere termijn een aanzienlijk vermogen op te bouwen.
Lange termijn en korte termijn koersschommelingen
Bij een lange termijn strategie is het van belang niet te schrikken van kortstondige koersschommelingen. Dit is inherent aan de aandelenmarkt.
Je zal echter zien dat over een periode van bijvoorbeeld 10 jaar de rendementen bijna altijd positief zijn. Dat wil zeggen, indien je de beleggingen goed spreidt. Beleg je in een specifiek aandeel van bedrijf dan hoeft dit zeer zeker niet het geval te zijn.
Er zijn meer dan voldoende voorbeelden van bedrijven die veel waard waren en inmiddels of failliet zijn gegaan of drastisch in waarde zijn gedaald.
Spreiding ver vermogen is dan ook een van de andere belangrijke uitgangspunten bij het beleggen.
Hoeveel risico wil je nemen?
De allerbelangrijkste vraag is in onze opinie om vast te stellen hoeveel risico je wilt nemen. Je dient immers niet `s-nachts wakker te liggen omtrent het geld dat je in aandelen of andere zaken hebt geïnvesteerd.
Wanneer je gaat beleggen is het daarom dan ook verstandig om dit te doen met geld dat je eventueel kunt missen. Niet dat indien de koersen naar beneden gaan, dat je direct in de financiële problemen terecht komt. Dat komt de nachtrust niet ten goede.
Investeren in beleggingsfondsen
Heb je niet al te veel expertise op het gebied van aandelen of andere effecten, dan is beleggen in beleggingsfondsen het overwegen waard. Op die manier wordt het geld beheerd door fondsmanagers die hier dagelijks mee bezig zijn.
Bovendien beschikken deze beheerders over veel expertise en houden zij constant het nieuws en de financiële markten in de gaten. Zij zullen dan ook direct actie ondernemen indien hier noodzaak toe is.
Sparen of beleggen? Wat past het beste bij jou?
Sparen levert tegenwoordig niks meer op. Integendeel, met de te betalen vermogensbelasting wordt het vermogen alleen maar minder. Daarentegen loop je door middel van sparen geen risico.
Tenminste, indien je ervoor zorgt dat je niet meer dan 100,000€ per bank op een spaarrekening hebt staan. Op die manier ben je gedekt door het depositogarantiestelsel.
Beginnen met beleggen
Voordat je daadwerkelijk gaat beginnen met het investeren van geld in aandelen of andere effecten, is het van belang om voor jezelf de bovenstaande vragen te beantwoorden.
Een financieel adviseur inschakelen
Indien je een beginner bent, dan is het aanvragen van een gesprek met een financieel adviseur van een bank zeker het overwegen waard. Op die manier kan deze persoon je helpen bij het bepalen van de strategie en ook al je vragen beantwoorden.
Tijdens een gesprek zal een financieel adviseur een goed inzicht krijgen in wat voor persoon je bent en wat je wilt bereiken.
Hij of zij kan op basis van deze informatie dan adviseren welke producten het beste bij jou passen en wat de bijbehorende risico`s zijn. Aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of eventueel nog andere en waarschijnlijk risicovollere producten.
Disclaimer van de goedkoopste bankrekening
Ter duidelijkheid, de goedkoopste bankrekening is een puur informatieve website. Wij zijn geen financieel adviseur en wij bemiddelen ook niet. Bij vragen over specifieke producten of een advies dient u zich te wenden tot de partij die deze producten aanbiedt.
We leggen u wel zoveel mogelijk uit over dit thema, maar beperken ons tot algemene informatie en ervaringen die wijzelf hebben opgedaan. Uit onze eigen ervaring kunnen wij echter wel zeggen: beleg alleen met geld wat je over hebt.